to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 28.10.2020

Πολιτική

Μηνύματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για την 28η Οκτωβρίου

Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το διαχρονικό μήνυμα της σημερινής επετείου


Χαρά Καφαντάρη: 80 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ και ο ελληνικός λαός συνεχίζει να λέει το δικό του ΟΧΙ

80 χρόνια συμπληρώνονται από το Ιστορικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, που  όρθωσε το ανάστημά του και συνέτριψε το φασισμό, γράφοντας ιστορία.

Τιμούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, που με τους αγώνες τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα  και παρακαταθήκη για το Μέλλον και τη Δημοκρατία μας.

80 χρόνια μετά και ο αγώνας κατά του φασισμού και των ιδεών του συνεχίζεται καθημερινά.

Η καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι ένα σημαντικό βήμα για τη Δημοκρατία, αλλά ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την πατριδοκαπηλία  συνεχίζεται.

Ο Ελληνικός λαός καθημερινά λέει τα δικά του ΟΧΙ.

ΟΧΙ στο φασισμό,

ΟΧΙ στο ρατσισμό και την πατριδοκαπηλία,

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ζωής,

ΟΧΙ στη συρρίκνωση της εθνικής Αξιοπρέπειας.

Ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται καθημερινά για μια καλύτερη ζωή, εθνική και κοινωνική Αξιοπρέπεια, Δημοκρατία, Εργασία, βιώσιμο Περιβάλλον, Υγεία και Παιδεία για όλους, Ασφάλεια…

Οδηγοί μας, στον καθημερινό αγώνα για καλύτερη ζωή, οι ηρωικοί αγώνες των προγόνων μας.

Δήλωση του βουλευτή Λεσβου Γιάννη Μπουρνού: Τότε που ξεχώρισαν οι πατριώτες από τους πατριδοκάπηλους

Στην πρωτεύουσα της Δυτικής Λέσβου, την Καλλονή, τιμήσαμε την 28η Οκτωβρίου 1940, τη μέρα που ο λαός μας σήκωσε το ανάστημά του στον επίδοξο κατακτητή της πατρίδας του και αποφάσισε να αντισταθεί. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ξεκίνησε να γράφεται η εποποιία της εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού και της τριπλής κατοχής που ακολούθησε. Τότε που ξεχώρισαν οι πατριώτες από τους πατριδοκάπηλους, ο ενωμένος, αντιστεκόμενος λαός από τους θαυμαστές του φασισμού και τους συνεργάτες των κατακτητών. Και τότε και τώρα και πάντα, όποτε απειλείται η κυριαρχία της πατρίδας μας, ο λαός θα μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την ειρήνη, την ελευθερία.

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Ημέρα μνήμης της αντίστασης του ελληνικού λαού αλλά και ημέρα υπενθύμισης των δεινών του φασισμού και του ναζισμού

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης της αντίστασης του ελληνικού λαού αλλά και ημέρα υπενθύμισης των δεινών του φασισμού και του ναζισμού.

Η φετινή επέτειος δεν θα μπορούσε να μην είναι συνυφασμένη με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας όλων των δημοκρατικών πολιτών, και τότε και τώρα, απέναντι στους εκφραστές του ναζισμού γράφτηκε στην ιστορία. Άλλη μία μάχη κατά του φασισμού κερδήθηκε, αλλά έχουμε πολλές ακόμη να δώσουμε κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, που επωάζουν καθημερινά το αυγό του φιδιού.

Σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, με καθίζηση της οικονομίας και με ελλειμματικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά, αυτό το οποίο πρέπει να επιδείξουμε τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι ενότητα και αλληλεγγύη. Όπως τότε έτσι και τώρα.

Προσωπικά, φέτος δεν θα συμμετάσχω με φυσική παρουσία στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, για να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς.

Κώστας Μπάρκας: Τιμώντας την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 194

Στην επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα στη Φιλιππιάδα και εν συνεχεία στην Επιμνημόσυνη Δέηση και στην απόδοση Φόρου Τιμής στους Πεσόντες του Έπους του ’40, με την Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο των Μπιζανομάχων, παρέστη ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Η Επέτειος, αν και διαφορετική σε σχέση με άλλα έτη, λόγω της πανδημίας, γιορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την οφειλόμενη τιμή και τους συμβολισμούς που απορρέουν από τον αγώνα και τη θυσία των Ηρώων του Έπους του ’40 και της Αντίστασης.

Δημήτρης Χαρίτου: Τιμούμε σήμερα την ηρωική αντίσταση του λαού μας στο φασισμό και στο ναζισμό

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε σήμερα στεφάνι για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στις επετειακές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή.
Σε δήλωσή του για το διαχρονικό μήνυμα της σημερινής επετείου ανέφερε τα παρακάτω:
«Τιμούμε σήμερα την επέτειο της ηρωικής αντίστασης του λαού μας στο φασισμό και στο ναζισμό, σε πρωτόγνωρες συνθήκες και κάτω από συνεχείς απειλές.
Όπως και τότε έτσι και σήμερα ο λαός και η νεολαία μας διαθέτουν αστείρευτες δυνάμεις.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό της πανδημίας αν τηρήσουμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αν η Πολιτεία θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, τις προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από τη γείτονα αν διορθώσουμε την πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και αν πορευτούμε με σύνεση και ενότητα ως λαός.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα σταθούμε δίπλα στους οικονομικά αδύναμους, στον κόσμο της εργασίας και της μικρής  επιχειρηματικότητας, ώστε να αντέξουν και να σταθούν όρθιοι μέσα στην οικονομική κρίση.
Χρόνια Πολλά!».

Χάρης Μαμουλάκης: Διαχρονικά, πανανθρώπινα, αναλλοίωτα και άκρως επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρη Μαμουλάκη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940:

Εθνική ημέρα υπερηφάνειας, τιμής και μνήμης η 28η Οκτωβρίου, φέρνει στο προσκήνιο την ιστορική στάση των προγόνων μας, την αυτοθυσία, το θάρρος και την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετώπισαν τον φασισμό και τον ναζισμό. Και ειδικά φέτος, όπου η χώρα μας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα τιμωρίας των νοσταλγών αυτής της μαύρης περιόδου σε όλο τον κόσμο, καλούμαστε να αναλογιστούμε την ευθύνη και να φροντίσουμε για ένα καλύτερο αύριο για την επόμενη γενιά. Βάζοντας μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το μίσος και τον φανατισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την κατανόηση, την ελπίδα, την αλληλεγγύη. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους Ήρωες της πατρίδας μας. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενεές».​

Σωκράτης Βαρδάκης: Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στην πατρίδα μας

Στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Αρκαλοχώρι, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρευρέθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων δήλωσε:

«Το έπος του 1940 και η Εθνική Αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Δόξα και τιμή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, που θυσίασαν τον εαυτό τους και πολέμησαν ενάντια  στο φασισμό, στο ναζισμό, στη μισαλλοδοξία.

Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υπάρχουν διαρκείς προκλήσεις σε βάρος  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ας υπενθυμίσουμε για μία ακόμα φορά πως τα ιδανικά μας και τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη μας για τις μελλοντικές γενιές.»

Γιώτα Πούλου: Ογδόντα χρόνια μετά η μάχη κατά του φασισμού παραμένει επίκαιρη

Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έγραψαν μία από τις φωτεινές σελίδες της Ιστορίας μας. Το ΟΧΙ της μικρής Ελλάδας στάθηκε ισχυρό στον αγώνα για Ελευθερία και Εθνική Κυριαρχία. Ογδόντα χρόνια μετά η μάχη κατά του φασισμού παραμένει επίκαιρη. Η διατήρηση της μνήμης είναι υποχρέωσή μας και ενισχύει διαχρονικά τους αγώνες μας για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Τάνια Ελευθεριάδου: Η μικρή Ελλάδα πριν 80 χρόνια ύψωσε το βλέμμα της στο φασισμό και το ναζισμό

Μήνυμα της  βουλευτριας Καβάλας για τα 80 χρόνια από την έναρξη της ηρωικής αντίστασης του λαού μας:
Η μικρή Ελλάδα πριν 80 χρόνια ύψωσε το βλέμμα της στο φασισμό και το ναζισμό. Ο ελληνικός λαός με την ηρωική του αντίσταση, με τη θυσία του, την αυταπάρνηση του
έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πιο σκοτεινές ιδέες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής όλων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για
την ελευθερία στα βουνά της Πίνδου και στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους επίδοξους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Η σημερινή μέρα δείχνει το δρόμο προς στο μέλλον. Ένα δρόμο μακριά από τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, με ελευθερία και δημοκρατία. Οφείλουμε σήμερα να απομονώσουμε τις φωνές της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

Καλλιόπη Βέττα: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πριν 80 χρόνια, όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό και το ναζισμό

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορρμή την σημερινή επέτειο δήλωσε:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πριν 80 χρόνια, όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό και το ναζισμό.

Υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα, πολέμησαν με τρόπο που κέρδισε τον θαυμασμό της υφηλίου ενώ, στη συνέχεια, με τις αντιστασιακές οργανώσεις, διεκδίκησαν και κέρδισαν την ελευθερία της χώρας από τα στρατεύματα κατοχής.

Τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη και εκτίμηση ενώ το παράδειγμά τους είναι πάντοτε ζωντανό.

Μας διδάσκει ότι με ενότητα, αλληλεγγύη και αυταπάρνηση μπορούμε να κερδίσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες!».

Κυριακή Μάλαμα: Η ηρωική αντίσταση του λαού να αποτελέσει την πυξίδα της δράσης μας

Η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό αποτελεί ένα ορόσημο για την ευρωπαϊκή Ιστορία και την πυξίδα για την δράση μας σήμερα, στις νέες προκλήσεις και στα νέα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας. Ο αγώνας για την ελευθερία που ξεκίνησε με το ΌΧΙ στον άξονα των κατακτητών, η αυτοθυσία της Εθνικής Αντίστασης και η ανιδιοτελής θυσία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και στο μέτωπο, αλλά και στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας, αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού για όλους μας. Στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκονται μπροστά μας, το αλύγιστο θάρρος των Ελλήνων του 1940, θα είναι και πάλι αυτό που θα μας δείξει το δρόμο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι από ποτέ.

Γ. Παπαηλιού: Το διαχρονικό πνεύμα αντίστασης που διαπερνά την ιστορία του λαού μας

Μέσω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή του Έπους 1940-1941 στον αγώνα για  Εθνική Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, διατηρείται ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών του και ενισχύεται τη συλλογική αυτογνωσία και το εθνικό φρόνημα όλων μας.

Το Έπος 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 που ακολούθησε αποτυπώνουν το διαχρονικό πνεύμα αντίστασης που διαπερνά την ιστορία του λαού μας. Αυτό που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει όσους κατά καιρούς  επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Εν προκειμένω το φασισμό, ο οποίος αποτελεί διαχρονική απειλή για την Ελλάδα,  για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.  

Ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς του 1940-1941 και της Εθνικής Αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον των νεώτερων γενεών, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του πνεύματος αντίστασης από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, σε μία άλλη ιστορική φάση, η  επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι του Ελληνισμού σε όλα τα πεδία όπου αυτή αναπτύσσεται (Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος) αναδεικνύει  τη στρατηγική στόχευσή της, τον έλεγχό του γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά.   

Οι τελευταίες εξελίξεις, με τις παρατεταμένες και συνεχιζόμενες  παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη Τουρκία και τα εκ μέρους της τιθέμενα θέματα, τα οποία αμφισβητούν ακόμη και την εθνική κυριαρχία μας,  προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία.

Όμως, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί και η κυβερνητική στάση σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» για την υπεράσπιση και την άσκηση στο πεδίο  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και η άρνηση διεθνών παραγόντων, και ιδίως των «συμμάχων» μας, να αντιμετωπίσουν την Τουρκία  με κυρώσεις που θα της προκαλέσουν κόστος.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Η ιστορική μνήμη, το ασταθές και ανήσυχο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον επιτάσσουν, η χώρα μας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, διαμορφώνοντας εθνική στρατηγική, σε συμπόρευση με την Κύπρο. Απαιτούνται κινήσεις προληπτικής αποτροπής των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και ενεργού παρουσίας  στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για τις οποίες εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις αποτελούν η αμυντική θωράκιση, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της εθνικής ενότητας.

Τάνια Ελευθεριάδου: 80 χρόνια από την έναρξη της ηρωικής αντίστασης του λαού μας

Η μικρή Ελλάδα πριν 80 χρόνια ύψωσε το βλέμμα της στο φασισμό και το ναζισμό. Ο ελληνικός λαός με την ηρωική του αντίσταση, με τη θυσία του, την αυταπάρνηση του έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πιο σκοτεινές ιδέες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής όλων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία στα βουνά της Πίνδου και στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους επίδοξους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η σημερινή μέρα δείχνει το δρόμο προς στο μέλλον. Ένα δρόμο μακριά από τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, με ελευθερία και δημοκρατία.

Οφείλουμε σήμερα να απομονώσουμε τις φωνές της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Αλέξ. Αυλωνίτης: Τιμήσαμε τη γενιά που αγωνίστηκε και μάτωσε για τη λευτεριά και την πατρίδα

Σήμερα, τιμήσαμε τη γενιά που αγωνίστηκε και μάτωσε για τη λευτεριά και την πατρίδα. Σήμερα τιμήσαμε την εθνική ενότητα για την οποία πόνεσαν οι Έλληνες, αλλά και την εθνική ομοψυχία που κανένας και τίποτα δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση.

Σήμερα τιμήσαμε την εθνική μας αντίσταση και τον αγώνα της για την απελευθέρωση της πατρίδα μας. Σήμερα οφείλουμε να την προστατεύσουμε από την ιστορική καπηλεία και ιστορική συσκότιση.

Σημερα στηρίζουμε τον αγώνα που ποτέ δεν λησμόνησε την ηθική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους από τις ναζιστικές θηριωδίες, που ποτέ δεν σταμάτησε να διεκδικεί την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την εκπλήρωση των γερμανικών επανορθώσεων για την ολοκληρωτική καταστροφή της ναζιστικής παραφροσύνης.

Σήμερα ως Πολιτεια αποδείξαμε ότι με την θεσμική μας θωράκιση ως δημοκρατικό κράτος και με τον νομικό πολιτισμό μας ότι εγκληματικές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή δεν έχουν θέση στη πατρίδα μας.

Σημερα αποτελεί εθνικό μας καθηκον και εθνική μας υποχρέωση να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτοκολλα και τους υγειονομικους κανόνες.

Η Πολιτεία, οι θεσμικοί και εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι του λαού μας πρέπει να δίνουν το παράδειγμα γιατί η έξαρση της πανδημίας δοκιμάζει ακόμη και την εθνική μας συνείδηση. Δυστυχώς ομως δεν είναι δεδομένο.

Τέλος σήμερα οφείλουμε ως εθνος να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους στο Αιγαίο και στην Ανατολικη Μεσόγειο με σωφροσυνη και εθνικη συνεννόηση.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)