to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 06.01.2015

Πολιτική

Μηνύματα στήριξης στον ελληνικό λαό από τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου

Οι δυνάμεις στο ευρωκοινοβούλιο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς δίνουν ένα σαφές μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό και στις αποφάσεις που αυτός θα λάβει στις επικείμενες εκλογές. Η κινδυνολογία περί Grexit, που απορρίπτεται από τα πλέον επίσημα χείλη των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως έδειξε και η χτεσινή δήλωση της Κομισιόν, έχει πλέον μοναδικούς υποστηρικτές τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του.Διαβάστε τα μηνύματα στήριξης:

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λόγο για τις ελληνικές εκλογές

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς εκφράζει την υποστήριξή της προς τον ελληνικό λαό στον αγώνα του τόσο ενάντια στη λιτότητα, όσο και για την προστασία της δημοκρατίας.

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η εποχή της λιτότητας έλαβε τέλος. Θα σημάνει επίσης αφενός ένα τέλος στην αυξητική τάση της ανεργίας, και αφετέρου μια νέα φάση ανάπτυξης της χώρας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής Ευρώπης.

Δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν επιτρέπεται να έχουν λόγο σε θέματα εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ, η GUE/NGL τα καλεί να διατηρήσουν ουδέτερη στάση όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα.

Επίσης, η GUE / NGL καταδικάζει παρεμβάσεις σχετικά με τις ελληνικές εκλογές που διατυπώθηκαν από Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Κάθε παρέμβαση που επιδιώκει να εκφοβίσει και να μειώσει τον ελληνικό λαό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Οι Έλληνες πολίτες και μόνο θα πρέπει να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το δικό τους πολιτικό μέλλον και τους ηγέτες τους, και η απόφασή τους θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

***

Ελληνικές Εκλογές
Η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και να εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις εκλογές, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Φιλίπ Λάμπερτς, δήλωσε:
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να σέβονται τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα. Αντί για ανάμιξη και απειλές, οι ηγέτες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δεσμευτούν να σεβαστούν πλήρως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και να συνεργαστούν με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με στόχο να εξασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι σαφώς προς το συμφέρον της ΕΕ και την αξιοπιστία της, καθώς και της Ελλάδας. Η κινδυνολογία περί Grexit είναι ανεύθυνη.»  

Η άλλη συμπρόεδρος των Πρασίνων, Rebecca Harms, σχολίασε:
«Ενώ είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν στην Ελλάδα, είναι εξίσου σαφές ότι η μονόπλευρη και αδέξια προσέγγιση του προγράμματος προσαρμογής έχει επιδεινώσει τα προβλήματα και έχει οξύνει την κοινωνική δυσπραγία. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που μπορεί να επιφέρει την αναγκαία στροφή της οικονομίας της προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα, την κυβέρνηση της και τους πολίτες της για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να τα καταφέρουν και τελικά να δώσει στην Ελλάδα μια προοπτική για την έξοδο από την οικονομική κρίση, καθώς και να κάνει το χρέος της βιώσιμο. Όπως έχει η κατάσταση, από την αρχή της κρίσης, είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και μάλιστα, αναζωογονημένο μέλος.»  

***

Τζιάνι Πιττέλλα: «Η γερμανική Δεξιά πρέπει να σταματήσει να ενεργεί σαν σερίφης στην Ελλάδα.»

Μετά από δημοσιεύματα στο Der Spiegel ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να δεχθεί έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gianni Pittella, δήλωσε:
 
«Το ότι οι γερμανικές δεξιές δυνάμεις προσπαθούν να δράσουν σαν σερίφης της Ελλάδας ή οποιουδήποτε κράτους-μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά πάνω απ 'όλα είναι λάθος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν μόνο θυμό και απέχθεια στους Ευρωπαίους πολίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, από πολιτικής απόψεως, η συνέχιση υπεράσπισης της τυφλής λιτότητας θα ενθαρρύνει μόνο τους ευρωσκεπτικιστές και τα ευρωφοβικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.
 
Δεν αποτελεί μια από τις επιλογές η υποθετική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η προσχώρηση της Ελλάδας στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία. Επιπλέον, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο ντόμινο.
 
«Για τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) δεσμεύονται να υποστηρίξουν όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα εποχή όπου η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πλήρως συνδεδεμένη με την ευελιξία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, καθώς και με μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της απασχόλησης.  Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε με διάβρωση της δημοκρατίας.»

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)