to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:18 | 30.03.2018

Διεθνή

Μακεδονικό: Μηνύματα αισιοδοξίας από την τριμερή της Βιέννης

Η πρόοδος θα διαφανεί από την προετοιμασία των επόμενων ημερών, κατά την οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε αμέσως μετά το Πάσχα, ίσως μάλιστα σε συνδυασμό με κάποιο άλλο ταξίδι στη Βαλκανική, να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αντιπαραβάλουν και τις απόψεις των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια. Αν μάλιστα υπάρξουν θετικές απαντήσεις διπλωματικές πηγές δεν απέκλεισαν και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενδεχομένως κατόπιν σχετικής πρότασης του Ν. Κοτζιά.


Ως ιδιαίτερα εποικοδομητική εκτιμήθηκε η σημερινή τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Το πρώτο θετικό μήνυμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που διήρκησαν 6,5 ώρες έδωσε με δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ο οποίος ανέφερε ότι μολονότι, εκκρεμούν ακόμα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, σε αυτή τη συνάντηση η οποία ήταν πολύ εποικοδομητική γεγονός που "μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον». Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι η παρούσα συνάντηση ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια ο οποίος τόνισε ότι "όλα τα βήματα, μολονότι δύσκολα "μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης". Όπως εξήγησε υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων ως προς τη μέθοδο που θα υιοθετηθεί για την επίλυση του ζητήματος καθώς τώρα έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. «Έχουμε καταγράψει" δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς "τις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά που διαφωνούμε". "Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημαντική δουλειά που έκανε η ομάδα εργασίας των επιστημόνων και των διπλωματών μας που διεξήγαγε παράλληλες συνομιλίες με τους συναδέλφους της, της άλλης πλευράς και τα βήματα που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο ομάδες εργασίας στην κατάρτιση ενός σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας για τη θετική μελλοντική ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Για την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βιέννη διαβεβαίωσαν και διπλωματικές πηγές. Πρόοδος η οποία συνίσταται στο ότι κατέστη πλέον σαφές από τις δύο πλευρές, σήμερα - και σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ την περασμενη εβδομάδα στα Σκόπια, όπου είχαν κωδικοποιηθεί τα δύσκολα προβλήματα- μια περαιτέρω προσέγγισή τους, με γνώμονα πλέον τις διαφορές επί των προτάσεων της κάθε πλευράς, οι οποίες τώρα πρέπει να αναλυθούν, ποιά είναι τα θέματα που δυσκολεύουν την κάθε πλευρά, όπως και ποιά είναι τα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας και πως θα λυθούν σε μορφή "πακέτου". Τόνισαν ότι επ΄αυτού υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι πρόκειται για μία κανονική διπλωματική διαδικασία, στην οποία καμμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μία λύση σταθερή και μακρόχρονη που να αντανακλά τη σύνθεση επιμέρους λύσεων των διαφορετικών προβλημάτων.

Η πρόοδος αυτή θα διαφανεί από την προετοιμασία των επόμενων ημερών, κατά την οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε αμέσως μετά το Πάσχα, ίσως μάλιστα σε συνδιασμό με κάποιο άλλο ταξίδι στη Βαλκανική, να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αντιπαραβάλουν και τις απόψεις των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια. Αν μάλιστα υπάρξουν θετικές απαντήσεις οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν και συνάντηση  των δύο πρωθυπουργών, ενδεχομένως κατόπιν σχετικής πρότασης του Ν. Κοτζιά.

Στόχος, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό, εγχείρημα δύσκολο που απαιτεί εκατέρωθεν ισορροπημένους συμβιβασμούς, ώστε το συνολικό προϊόν της λύσης να ανοίγει τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνηθεί ότι το όνομα θα είναι σύνθετο, καθώς όπως τόνισαν ένα σύνθετο όνομα είναι απείρως καλύτερο για την άλλη πλευρά από το ΠΓΔΜ, αλλά θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές. Το σημαντικό, πρόσθεσαν, για την ελληνική πλευρά είναι το όνομα να είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις, εσωτερικό και εξωτερικό, και να βρεί την έκφρασή του στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας και ειδικότερα αν αυτό προσαρμόζονταν, επί παραδείγματι, ως προς το άρθρο 49 ανάλογα με το άρθρο 118 του ελληνικού συντάγματος που αναφέρεται στη διασπορά και τον απόδημο ελληνισμό και δεν αφήνει παράθυρα να υπονοήσει κανείς κάτι άλλο.


N. Κοτζιάς: Όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης (βίντεο)

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε από τη Βιέννη, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφωσαν, παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».

Μ. Νίμιτς: Εποικοδομητικές συναντήσεις που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον

Σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε: «Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά. Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος».

Ωστόσο, αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμή δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και διαμήνυσε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.

Τέλος, ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας για τη φιλοξενία της, που προσέφερε την έδρα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών για να γίνει αυτή η συνάντηση.

Διάψευση προβοκατόρικης πληροφορίας που διακινήθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία.»

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, που διεξήχθη σήμερα στη Βιέννη. 

«Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

 

Οι κ.κ. Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου. Απευθυνόμενος στην κ. Κνάισλ την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα, βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)