to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:04 | 25.03.2020

Πολιτική

Mήνυμα Τσίπρα για τη νέα τουρκική πρόκληση: Η κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα (σ.σ.: βλέπε παρακάτω), η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την 25η Μαρτίου

Κόβει την ΑΟΖ από ελληνικά νησιά η Τουρκία με επιστολή στον ΟΗΕ

Σημειώνουμε αναλυτικά ότι, σε επιστολή του, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου κατέθεσε σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.

Με βάση αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου στην επιστολή του μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο κ. Σινιρλιόγλου προκλητικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υποστηρίζει ο τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

«Δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Σε απαντητική της επιστολή την επομένη μέρα στις 19 Μάρτη η ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη επαναλαμβάνει την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

Ειδικότερα για το παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η κα Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» την θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της.

Η κα Θεοφίλη υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.

«Απροκάλυπτα (σ.σ. η Τουρκία) παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής» αναφέρει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

«Επαναλαμβάνω τη θέση της χώρας μου ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης (σ.σ. τουρκολυβικό σύμφωνο) δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του» σημειώνει.

«Η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει τις συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτές περιέχονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει.

«Αυτές οι συντεταγμένες είναι κενές οποιασδήποτε νομικής συνέπειας και δεν μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ελλάδα» συμπληρώνει η κα Θεοφίλη και καταλήγει πως «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)