to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 07.05.2012

left.gr

Διεθνή

Μήνυμα στην Ευρώπη: Ο κύβος ερρίφθη

Ο θρίαμβος της αριστεράς στην Ελλάδα και η νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία έδωσαν το ηχηρότερο μήνυμα αντίστασης ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων.


"Μήνυμα στην Ευρώπη" έστειλε χθες η ελληνική κοινωνία και το μήνυμα έχει προκαλέσει τριγμούς στα ιερατεία του νεοφιλελευθερισμού.

Οι γκουρού της εξαθλίωσης των κοινωνιών είναι σε πανικό.

Συγκεκριμένα για τον ελλαδικό χώρο, οι εφημερίδες της Γερμανίας μάς χαρίζουν πληθώρα λεκτικών πληθωρισμών, από τα "μαύρα σύννεφα" της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ως τον "σεισμό" και τους "πολιτικούς εξτρεμιστές" της Handelsblatt.

Οι Αγγλοσάξονες, γνωστοί για το οικονομικό πνεύμα τους, εστιάζουν στην ταραχή των αγορών από το πολιτικό «χάος» που δημιουργείται. Η Guardian επισημαίνει ότι η «ψήφος οργής» επιφέρει κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη με τις εκλογές της Κυριακής.
 
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, αποδοκιμάζεται η πολιτική των ευρωπαίων ηγετών, όπως γράφουν οι New York Times, ενώ το δίκτυο Bloomberg L.P. θεωρεί ότι, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων φορολογουμένων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλα περιθώρια παρά να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.
 
Αν κανείς δεν ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, θα νόμιζε εύλογα ότι τέτοιο κακό έχει να βρει τους Έλληνες δεκαετίες. Αλλά μάλλον οι πολίτες της χώρας, έχουν διαφορετική άποψη για τα δημόσια πράγματα από τους τεχνοκράτες της οικονομίας, οι οποίοι απλά βυθίζουν βαθύτερα τη χώρα στην κρίση. 

Ο κόσμος έστειλε ένα προκλητικά σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να διαστρεβλώνει η, ας μας επιτραπεί, αντισυνταγματική ρύθμιση του εκλογικού νόμου, αλλά παραμένει πεντακάθαρο. 

Η Κομισιόν επιμένοντας ζήτησε σήμερα το πρωί από την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας "να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της". Στον αντίποδα αυτών, ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας, τονίζοντας ότι "δε θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτά που απέρριψε χθες ο ελληνικός λαός από την πόρτα".


Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στη λιτότητα και βάζει στο προσκήνιο τις ανάγκες των από κάτω. Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν το ίδιο. Μία μειοψηφία του 32% έχει το θράσος να προσπαθεί να εξαθλιώσει την κοινωνία.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει της δημοσιονομικές περικοπές, τη λιτότητα και την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, με τους λαούς σε θέση θεατή.
 
Η χτεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν το πλαίσιο μέσα από το οποίο οι πολίτες βγήκαν στο προσκήνιο και απαίτησαν ένα ρόλο πρωταγωνιστή. Οι πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ αποτελούν καταστροφή για τους λαούς της Ευρώπης. 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)