to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 12.09.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

«Μήνυμα» Κομισιόν σε Μητσοτάκη: Φέρνει νόμο ενάντια στην παρακολούθηση δημοσιογράφων

Το Politico αποκαλύπτει το προσχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βάλει φρένο στις κυβερνήσεις που χακάρουν τους δημοσιογράφους


Νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχει στα σκαριά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από λογισμικά παρακολούθησης όπως αναφέρει το Politico. Μάλιστα, το τάιμινγκ μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε το Politico, oι κανόνες θα εμποδίζουν τις κυβερνήσεις από να χακάρουν και να παρακολουθούν δημοσιογράφους μέσω των τηλεφώνων και των συσκευών που χρησιμοποιούν αυτοί και οι οικογένειές τους.  Ωστόσο, ο νόμος θα εξακολουθήσει να αφήνει στα κράτη τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων εργαλείων εάν μπορούν να επικαλεστούν την εθνική ασφάλεια ή μια έρευνα σοβαρού εγκλήματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα σημειώνεται πως η ΕΕ είχε τις δικές της μάχες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με τα κράτη μέλη. Τον Ιούλιο, η Επιτροπή οδήγησε την Ουγγαρία στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της νομοθεσίας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα LGBTQ+. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έστειλε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια ραδιοφώνου για τα ανεξάρτητα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης Klubradio. Η Ουγγαρία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει Ευρωπαίους δικαστές για έναν νόμο κατά της LGBTQ+ που επιδιώκει να εμποδίσει τα παιδιά και τους εφήβους να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο και διαφημίσεις σχετικά με ζητήματα LGBTQ+.

Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας ξεκινώντας από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 108η θέση στον κόσμο στην Ελευθερία του Τύπου, στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, η χαμηλότερη στην κατάταξη χώρα της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή βυθισμένη σε σκάνδαλο μετά την αποκάλυψη ότι τηλέφωνα δημοσιογράφων παρακολουθούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένη για μια σύγκρουση με τις κυβερνήσεις.

«Αυτός θα είναι ένας ανηφορικός αγώνας», είπε. «Δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς υπό το πρίσμα των απειλών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)