to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 21.03.2017

Πολιτική

Μήνυμα Γαβρόγλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: «Οι διαφορές δεν είναι εμπόδια, αλλά πλούτος»

«Οι διαφορές δεν είναι εμπόδια, αλλά πλούτος», τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.


«Οι διαφορές δεν είναι εμπόδια, αλλά πλούτος», τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Δυστυχώς, σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, ο ρατσισμός, όπως και ο φασισμός, απειλούν ξανά τις κοινωνίες μας», αναφέρει ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού) καθιερώθηκε το 1966, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία 69 μαύρων φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ.

«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι ολοζώντανες μπροστά μας και απαιτούν επαγρύπνηση και συνειδητή προσπάθεια από όλους μας», συνεχίζει ο κ. Γαβρόγλου και προσθέτει ότι «Μπορεί ο ρατσισμός σήμερα σε πολλές περιπτώσεις να είναι περισσότερο έμμεσος από ό,τι τότε. Κανείς δε τολμά δημόσια να δικαιολογήσει ρατσιστικές συμπεριφορές με βάση τη φυλή. Ωστόσο, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, οι έμφυλες ταυτότητες, η οικογενειακή κατάσταση, η γλώσσα αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που πολύ συχνά πυροδοτούν τέτοιου είδους συμπεριφορές».

«Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε αυτές τις συμπεριφορές παρελθόν», επισημαίνει και τονίζει: «Ο τρόπος που καταφέραμε να υποδεχτούμε και να εντάξουμε τα παιδιά του πολέμου στις τάξεις των σχολείων μας, ο αβίαστος τρόπος που ξεπεράσετε τις όποιες δυσκολίες στην επικοινωνία όταν βρεθήκατε μαζί στις σχολικές αυλές, οι γνήσιες φιλίες που προέκυψαν, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ένας περισσότερο ανθρώπινος κόσμος είναι εφικτός».

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι το στοίχημα είναι η Παιδεία «να μας οπλίσει με τις γνώσεις και την ωριμότητα που χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε ότι σ’ αυτόν τον κόσμο, ο μόνος τρόπος να ζήσουμε είναι να το κάνουμε όλοι μαζί». «Να καταλάβουμε ότι οι διαφορές δεν είναι εμπόδια, αλλά πλούτος. Να μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε πρότυπα της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε», καταλήγει. 

 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)