to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 17.11.2018

Πολιτισμός

Το μίνι ενημερωτικό ντοκιμαντέρ του περιοδικού Σπούτνικ για τις ημέρες του Πολυτεχνείου

Με την παρουσίαση του πρώτου του πρωτότυπου μίνι ντοκιμαντέρ τίμησε τη σημερινή ημέρα το Σπούτνικ Magazine


Το πρώτο ντοκιμαντέρ του Σπούτνικ μας αφηγείται τις νύχτες και τις ημέρες πριν και ανήμερα της 17ης Νοέμβρη. Το βίντεο, διάρκειας 5 λεπτών αποτελεί φόρο τιμής της συντακτικής ομάδας του περιοδικού σε μια εξέγερση «φάρο για τους αγώνες που δίνουμε και που έχουμε να δώσουμε» όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση.
 

Δείτε το βίντεο εδώ. Στη σελίδα του περιοδικού αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«17 Νοέμβρη 1973 | Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του πολυτεχνείου γράφτηκε στην ιστορία ως μια έμπρακτη υπέρβαση της αλλοτρίωσης, αλλά και ως το ουσιαστικότερο μάθημα Πολιτικής και Ηθικής που θα μπορούσε να διδαχθεί μια ολόκληρη γενιά. Σε κείνες τις τρεις μέρες ο χρόνος “τρελάθηκε”. Ενηλικιώθηκαν ανήλικοι και ενήλικες.

Ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την αρχή του τέλους της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου του 1967, κράτησε την εξουσία για 6 συνεχόμενα χρόνια, βάζοντας την χώρα στον «γύψο». Η χούντα του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου, διατηρήθηκε στην εξουσία δια της βίας καταλύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Η Αθήνα το πρωινό της 17ης Νοέμβρη και ειδικά, περιοχές κοντά στο Πολυτεχνείο, έδειχνε τα σημάδια μιας αιματοβαμμένης μάχης. Οι φωνές και τα ουρλιαχτά των λαβωμένων φοιτητών ακόμη αντηχούσαν στους έρημους από νιάτα δρόμους. Τώρα στο Πολυτεχνείο, στους γύρω δρόμους, υπήρχαν μόνο ένστολοι και αξιωματούχοι της χούντας που προσπαθούσαν με τις μάνικες να ξεπλύνουν τα αίματα, τα συνθήματα στους τοίχους, την ιστορία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους αγώνες που δίνουμε και που έχουμε να δώσουμε. Απέναντι στην συντονισμένη προσπάθεια να εξαγνιστούν τα πεπραγμένα της Χούντας και να αλλοιωθούν οι εφιαλτικές μνήμες της επταετίας.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν, οι ατομικές ελευθερίες εξαφανίστηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, μαχόμενοι υπέρ της δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα, σήμερα που ο φασισμός, με την ‘‘πολιτική’’ κάλυψη της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί να κερδίσει ξανά χώρο στις γειτονιές μας, διασπείροντας το ρατσιστικό μίσος, ο αγώνας για μία κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος».

Παρακολουθήστε το βίντεο στον σύνδεσμο, εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)