to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 10.07.2019

Κοινωνία

Μεταναστευτικό: «Ας (μην) ξαναμιλήσουμε για τα βασικά»

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Generation 2.0 RED» που ασχολείται με την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία εκφράζει τον προβληματισμό του «για τη διάθεση αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων ως πιθανή απειλή για την κοινωνία»


Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Με αφορμή την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στην οποία ευχόμαστε μια καλή θητεία και βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 81 για τη συγχώνευση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Generation 2.0 RED εκφράζει τον προβληματισμό του.

Κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο, λίγα ακούστηκαν συνολικά σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων και η όποια συζήτηση σχετικά με το μεταναστευτικό έγινε με φόντο τη διαφύλαξη των εθνικών συνόρων. Για το λόγο αυτό μάλιστα συντάξαμε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων, το οποίο και απευθύναμε στα υποψήφια κόμματα. Οι αποκρίσεις ήταν ελάχιστες και το κυβερνών κόμμα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές.

Δύο μέρες μετά τις εκλογές, η σύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής με τη δημόσια τάξη δίνει έναν σαφή συμβολισμό στη μετανάστευση και δεν αφήνει πολλά περιθώρια υποθέσεων για τον προσανατολισμό που θα ακολουθηθεί στον τομέα αυτό. Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για το μεταναστευτικό ως πρόβλημα επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο συμβολισμό. Δηλαδή, επιβεβαιώνουν μια διάθεση αντιμετώπισης του μετανάστη και του πρόσφυγα ως μια πιθανή απειλή για το κοινωνικό σύνολο, η οποία πρέπει να κατασταλεί.

Νιώθουμε την ανάγκη εδώ να υπενθυμίσουμε κάτι βασικό. Οι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και 4 δεκαετίες τουλάχιστον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και τον πλούτο αυτής της χώρας. Στα χρόνια αυτά έχουν γίνει αγώνες και σημαντικά βήματα, ώστε εκτός από υποχρεώσεις να κατοχυρώσουν κάποια δικαιώματα στην Ελλάδα με σαφή περιθώρια βελτίωσης.

Αναμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες τον σχεδιασμό στην ολότητά του. Προσβλέπουμε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής ένταξης που θα αντιμετωπίζει τους πολίτες τρίτων χωρών όχι ως αντικείμενα καταστολής, αλλά ως ισότιμους πολίτες με κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία χρήζουν διαφύλαξης και επέκτασης.

Επιστολή στον Μητσοτάκη και από το Human Rights Watch

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch) και ζητάει τον τερματισμό της κακομεταχείρισης των ασυνόδευτων παιδιών, των άλλων αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, όπως και των παιδιών με αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, ζητάει από τη νέα κυβέρνηση να τερματίσει «την παράνομη πρακτική της κράτησης ασυνόδευτων παιδιών με τη λεγόμενη προστατευτική κράτηση σε κελιά αστυνομικών τμημάτων και προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη τη χώρα» και να βρει χώρους σε ανοικτές εγκαταστάσεις με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να σταματήσει την πολιτική περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να διατάξει την άμεση παύση των επαναπροωθήσεων και άλλων επιστροφών στην Τουρκία από την περιοχή του Έβρου. Επίσης, προτρέπει την κυβέρνηση να σταματήσει την ιδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρίες και να διασφαλιστεί η συστηματική μετάβαση στην οικογενειακή φροντίδα και την ανεξάρτητη διαβίωσή τους.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί ο αριθμός ή η ταχύτητα επιστροφών στην Τουρκία είναι μέσω της αποδυνάμωσης των εγγυήσεων κατά της κακομεταχείρισης και της παράνομης επιστροφής, καθώς και μέσω της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. (ΑΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)