to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 03.01.2014

πηγή: Ποντίκι

Κοινωνία

Μην το πιείτε, μην λουστείτε...

Η «Πράσινη Νέμεσις» κατά της ελληνικής Coca-Cola φέρνει στο προσκήνιο ξανά το θέμα της οικοτρομοκρατίας, αλλά και των διαφόρων «πρωτότυπων» μεθόδων σαμποτάζ για χτυπήματα μαζικής εμβέλειας.



Το εξασέλιδο κείμενο - προκήρυξη για τη δράση της οργάνωσης FAI/IRF (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο / Πυρήνας Nicola και Alfredo) και συγκεκριμένα του οικοαναρχικού σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις», που προκαλούσε σε σαμποτάζ κατά της Coca-Cola, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της αντιτρομοκρατικής, αλλά και του ΕΦΕΤ, με συνεχείς ελέγχους, με τη FAI να υποστηρίζει στην προκήρυξή της:
◆ «Δεν έχουμε στόχο τη δηλητηρίαση οποιουδήποτε ανυποψίαστου ατόμου».
◆ «Η επιλογή της περιόδου των εορτών δεν είναι τυχαία. Αντίθετα είναι οι μέρες που τα κέρδη αυτών των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται».
◆ «Μέσα στους στόχους μας είναι να πλήξουμε την τυφλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα που οι πολυεθνικές προωθούν στο τραπέζι μας για να τραφούμε. Προκαλούμε ζημιά σε αυτές τις πολυεθνικές, που θα δουν στοίβες προϊόντων τους να επιστρέφουν για απόσυρση».
Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση ότι «επιβεβαιώθηκε η ποσότητα υδροχλωρικού οξέος στο ύποπτο μπουκάλι αναψυκτικού», με τη σημείωση πως «η εταιρεία πρέπει να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες στις συγκεκριμένες συσκευασίες». Η Coca-Cola, από την πλευρά της, γνωστοποίησε ότι προχωρεί σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών ΡΕΤ 500 ml των Coca-Cola Light και Nestea όλων των γεύσεων και πως από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Το Αντιφασιστικό Μέτωπο - Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2012 και την ευθύνη για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Δυτικής Αττικής στον Ασπρόπυργο, στο 17ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου.
Τον Μάιο του 2012 η FAI ήταν πίσω από τον πυροβολισμό στο γόνατο του Ρομπέρτο Αντινόλφι, διευθύνοντος συμβούλου της πυρηνικής εταιρείας Ansaldo, θυγατρικής της κρατικής Finmeccanica, κοντά στο σπίτι του στη Γένοβα. Το χτύπημα έγινε από κουκουλοφόρο που διέφυγε πάνω σε ένα σκούτερ. Η οργάνωση στοχοποίησε τον Αντινόλφι επειδή θεωρεί, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, πως παίζει ρόλο στο προμοτάρισμα της πυρηνικής ενέργειας.
Η FAI στο παρελθόν έστειλε και «δέματα» - βόμβες σε εφορίες της Ιταλίας. Σε μια από τις εκρήξεις, μάλιστα, τραυματίστηκε διευθυντής ΔΟΥ στη γειτονική χώρα.
Συμβολικό χτύπημα κατά της Coca-Cola, πάντως, έγινε και πριν από μερικές μέρες, στις 13 Δεκεμβρίου, από αναρχικές ομάδες στην πλατεία Πασέο ντε λα Ρεφόρμα στο Μέξικο Σίτι, όταν έριξαν μολότοφ και πυρπόλησαν ένα πελώριο χριστουγεννιάτικο δέντρο της εταιρείας. Την ίδια μέρα η μεξικανική κυβέρνηση εφάρμοζε αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου μετρό από 3 σε 5 πέσος, καθιστώντας το, σε σχέση με τα κατώτατα ημερομίσθια, το ακριβότερο του κόσμου.

Η οικοτρομοκρατία
Η οικοτρομοκρατία δεν είναι καινούργιο φρούτο. Μπορεί στην Ελλάδα τέτοιες ακρότητες να είναι σχετικά σπάνιες, αλλά από το 1971 στην Ευρώπη και κυρίως στην Αμερική αναπτύχθηκε ολόκληρο κίνημα οικοτρομοκρατών.
Τη δεκαετία του ’80 οι κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ συγκλονίστηκαν από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σε δασικές περιοχές όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες, ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, η οικοτρομοκρατία απέκτησε από νωρίς και τους... θεωρητικούς της. Ο Ντέιβιντ Γουότσον έγινε ταχύτατα γνωστός στην Αμερική όταν ύστερα από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «η γη δεν μπορεί να περιμένει τη σωτηρία της από τους γραφειοκράτες».
Μερικές εκατοντάδες μίλια βορειότερα, στον Καναδά, η γη ινδιάνικων φυλών γύρω από το Κεμπέκ έγινε το μήλον της Έριδος μεταξύ των εταιρειών που ήθελαν την πολεοδόμησή της και οικολόγων. Βομβιστικές επιθέσεις, μπλόκα σε εθνικούς δρόμους και δολιοφθορές σε εκσκαπτικά μηχανήματα έδειξαν ότι η οικοτρομοκρατία είχε μόλις εξαχθεί από τις ΗΠΑ...
 
Ο Unabomber
Ο πρώτος γνωστός οικοτρομοκράτης παγκοσμίως θεωρείται ο «Γιουναμπόμπερ» (Unabomber). Ο επιστήμονας και παιδί - θαύμα με υποτροφία από τα 16 του στο Χάρβαρντ Τεντ Καζίνσκι απομονώθηκε στα δάση της Μοντάνα απαρνούμενος την καριέρα του καθηγητή μαθηματικών στο Μπέρκλεϊ. Είχε 18ετή δράση μέχρι τη σύλληψή του στις 3.4.1996, ύστερα από «καρφωτή» του μικρότερου αδελφού του, ο οποίος καρπώθηκε και τα λύτρα της επικήρυξης 1 εκατ. ευρώ από το FBI.
Στα 36 του χρόνια, το 1978, ο Καζίνσκι έστειλε από την καλύβα του το πρώτο του «εκρηκτικό» δέμα, ένα από τα περιβόητα «ματωμένα γράμματα», που όποιος προσπαθούσε να τα ανοίξει «έσκαζαν» στα χέρια του. Ο συνολικός απολογισμός του «εκδικητή της φύσης» Γιουναμπόμπερ ήταν τρεις νεκροί και δεκάδες ακρωτηριασμένοι ή τραυματισμένοι σοβαρά, ύστερα από χτυπήματα σε πανεπιστήμια, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής κ.ά.
Ο Καζίνσκι δρούσε μεμονωμένα, αφού δεν μπόρεσε να ενταχθεί σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, και συνέγραφε μανιφέστα κατά της τεχνολογίας. Όταν αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του, άρχισε να στέλνει «δέματα». Απέστειλε 16 επιστολές - βόμβες, αλλά έναν χρόνο πριν τον συλλάβουν έκανε ένα λάθος που τον πρόδωσε σε επιστολή του προς την «Ουάσιγκτον Ποστ», αν και υπάρχει η άποψη πως ουσιαστικά επιζητούσε και ο ίδιος τη σύλληψή του. Καταδικάστηκε σε τετράκις ισόβια χαρακτηριζόμενος ως σχιζοφρενής.

Έπηξαν στις... μύγες
Ένα άλλο, όχι τόσο πολυσυζητημένο αυτή τη φορά, χτύπημα οικοτρομοκρατίας έγινε τον Ιούλιο του 1989 με μια ξαφνική επιδρομή εντόμων στην Καλιφόρνια, που είναι η πέμπτη δύναμη παραγωγής αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, ξεπερνώντας ετησίως τα 100 δισ. δολάρια κύκλο εργασιών. Εκατομμύρια μύγες εμφανίστηκαν από το... πουθενά κι άρχισαν να καταστρέφουν τις σοδιές στα χωράφια. Οι Αμερικανοί επιστήμονες προβληματίστηκαν θεωρώντας ότι μια τόσο ξαφνική εμφάνιση απ’ αυτά τα έντομα είναι ενάντια στη λογική. Τότε τέθηκε και το ερώτημα αν πρόκειται για οικοτρομοκρατία.
Στα χωράφια έκαναν εισβολή εκατομμύρια «μύγες των καρπών», ένα είδος που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Μεσόγειο και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στους καρπούς από πολλές ποικιλίες φρούτων. Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίθεση έγινε με παρέμβαση ανθρώπινου χεριού. Τελικά μια ομάδα ατόμων, που αποκαλούσαν τον εαυτό τους «The Breeders», ανέλαβε την ευθύνη τον Δεκέμβριο του 1989 με προκήρυξη στους «Λος Άντζελες Τάιμς».
Η επιστολή απευθυνόταν στον δήμαρχο του Λος Άντζελες Τομ Μπράντλι και οι «Breeders» ισχυρίζονταν ότι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για το χτύπημα, σαν οικονομικά αντίποινα για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την πολιτεία της Καλιφόρνιας, λόγω των εναέριων ψεκασμών με «σκληρά» τοξικά εντομοκτόνα. Απειλούσαν, μάλιστα, ότι θα εξαπλώσουν το «κύμα» με τις μύγες και σ’ άλλες περιοχές.
Το κόστος από τον πανικό που προκλήθηκε για την αντιμετώπιση των «συστημένων» μυγών έφτασε τα 60 εκατ. δολάρια, με τις τοπικές αρχές να κάνουν υπερπροσπάθεια για να σώσουν τις σοδιές, ωστόσο δίχως εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης, κι ενώ οι «Breeders» δεν είχαν εντοπιστεί (ούτε εντοπίστηκαν ποτέ, άλλωστε), η πολιτεία αποφάσισε να βάλει τέλος στο δεκαετές πρόγραμμα ψεκασμού κι άρχισε να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίζει τις βλάβες από τα έντομα.


Οικονομικά σαμποτάζ για την προστασία του περιβάλλοντος
 
Τον Οκτώβριο του 1998 η οργάνωση Earth Liberation Front (ELF) πυρπόλησε ένα ski resort στο Κολοράντο. Η ELF είναι αυτόνομα άτομα ή πυρήνες που, όπως λένε, χρησιμοποιούν το οικονομικό σαμποτάζ για να σταματήσουν την εκμετάλλευση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ιδρύθηκε στο Μπράιτον της Αγγλίας το 1992 και εξαπλώθηκε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι το 1994. Η δράση της εντοπίζεται σε 17 χώρες.
Τον Μάρτιο του 2001 το FBI κατέταξε την ELF ως τη Νο1 εγχώρια τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τα μέλη της «οικοτρομοκράτες». Από τα χτυπήματά της και τη δράση της δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
Από την επίθεση στο Κολοράντο έγινε ευρέως γνωστή στις ΗΠΑ. Στις 19.10.1998, στο Βάιλ, το μεγαλύτερο θέρετρο σκι στη Β. Αμερική, η ELF πυρπόλησε το resort (δυο ρεστοράν, έναν ξενώνα, κέντρα εξοπλισμού κ.ά.) προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ζημιές 12 εκατ. δολαρίων. Επίσης σαμποτάρισε πυλώνες ηλεκτρισμού, προκαλώντας οικονομικές απώλειες ακόμα 1 εκατ. δολ. Όλα τα κτήρια που καταστράφηκαν χρειάστηκε να οικοδομηθούν ξανά.
Η ELF ανέλαβε την ευθύνη τονίζοντας ότι το έκανε για να διαμαρτυρηθεί για την εξάπλωση του θερέτρου στο φυσικό περιβάλλον του αιλουροειδούς λύγκα.
Τον Νοέμβριο του 2008 η ELF ήταν πίσω από μια επίθεση με μισή ντουζίνα μολότοφ στο δίκτυο του μετρό στην πρωτεύουσα του Μεξικού, ενώ το 1999 έβαλε φωτιά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επειδή «έτρεχε» ένα ερευνητικό πρόγραμμα για χορήγηση γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε Αφρικανούς αγρότες.
 
 
Το εργοστάσιο χημικών στη Γαλλία
 
Τον Ιούλιο του 2000 εργαζόμενοι που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του χημικού εργοστασίου Σελατέξ στη Γαλλία κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν χτύπημα με χημικά στον υδροφόρο ορίζοντα. Στην πόλη Ζιβέ, κοντά στα σύνορα Γαλλίας - Βελγίου, 80 πυροσβέστες έριξαν σακίδια με άμμο για να σταματήσουν την τελευταία στιγμή το οξύ πριν περάσει στο ποτάμι.
Πάνω από 150 εργαζόμενοι της Σελατέξ απειλούσαν αρχικά να ανατινάξουν την αποθήκη του εργοστασίου με εκρηκτικά - τοξικά χημικά. Περισσότεροι από 500 έντρομοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ύστερα απ’ αυτό το φιρμάνι.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βαριά αγροτικά οχήματα για να μπλοκάρουν την πρόσβαση οποιουδήποτε στο εργοστάσιο, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας να δηλώνει ότι «οι εργάτες προσπαθούν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Το εργοστάσιο κλείνει λόγω οικονομικής κρίσης, όμως οι εργαζόμενοι θέλουν από το κράτος να εγγυηθεί ίδιες δουλειές με τους ίδιους μισθούς, συν αποζημίωση 150.000 φράγκων στον καθένα».
Το εργοστάσιο έφτιαχνε τοξικά κι άλλα εύφλεκτα προϊόντα. Οι αρχές δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν ακριβώς πόσο οξύ έριξαν οι εργάτες στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά οι υπολογισμοί έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 λίτρα. Στις αποθήκες υπήρχαν 56.000 λίτρα του οξέως, αλλά και 54 τόνοι εκρηκτικού μείγματος.
 
 
Απειλές με στόχο τη δημόσια υγεία
 
Περιπτώσεις με τρομοκρατικά χτυπήματα ή απειλές που στόχευαν στη δημόσια υγεία ή στον μαζικό πανικό έχουν καταγραφεί τόσο στο μακρινό, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν από πολλούς και διάφορους χώρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Το 1972 δυο μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου» συνελήφθησαν στο Σικάγο με 40 κιλά καλλιέργειας τύφου, την οποία θα χρησιμοποιούσαν για να δηλητηριάσουν τις δεξαμενές νερού στο Σικάγο, στο Σεντ Λούις και άλλες πόλεις. Ο ένας από τους δύο είχε ιδρύσει την τρομοκρατική οργάνωση (RISE), ενώ ο συνεργός του δούλευε σε νοσοκομείο, απ’ όπου πάρθηκαν τα στελέχη του τύφου κι άλλων βακτηρίων.
- Στις 6.12.2010 το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει πως αντιμετωπίζει ως σοβαρή μια απειλή που αποδίδει στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) για πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια των ΗΠΑ, μέσω δηλητηρίασης των τροφών με κυάνιο την περίοδο των Χριστουγέννων.
- Το 2003 η Αλ Κάιντα μέσω τηλεφώνου σε σουδαραβικό περιοδικό απείλησε με επίθεση για δηλητηρίαση στα αποθέματα νερού των ΗΠΑ.
- Στον πόλεμο του Κοσόβου το 1998-99 υπήρξαν αναφορές πως Σέρβοι έριξαν στα αποθέματα νερού (πηγάδια) νεκρά σώματα Κοσοβάρων Αλβανών, με σκοπό να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
- Το 2007, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Lloyds σχετικά με την οικοτρομοκρατία, προέκυψε ότι «το 56% των ερωτηθέντων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων θεωρούν πως οι πολυεθνικές κινδυνεύουν από τρομοκράτες, όσο και οι κυβερνήσεις».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)