to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μην κλέβετε τη δόξα του Σπράου

Χωματερή στήνει η Βαλαβάνη εκεί που η Lamda Development του εθνικού ευεργέτη Λάτση θα σήκωνε ουρανοξύστες, φώναζαν εν χορώ το απόγευμα της Τετάρτης οι οπαδοί του κινήματος «το αφεντικό τρελάθηκε και πουλάει τσάμπα».


Άστραψαν και βρόντηξαν οι χειροκροτητές της περίφημης «Επιτροπής Σπράου» που πρώτη έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την οικοπεδοποίηση του πρώην αρεοδρομίου στο Ελληνικό, με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών να παραχωρήσει περίπου 12 στρέμματα εντός του χώρου προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων. Χωματερή στήνει η Βαλαβάνη εκεί που η Lamda Development του εθνικού ευεργέτη Λάτση, θα σήκωνε ουρανοξύστες, φώναζαν εν χορώ το απόγευμα της Τετάρτης οι οπαδοί του κινήματος «το αφεντικό τρελάθηκε και πουλάει τσάμπα». Θα ήταν άδικο πάντως να κλέβει κανείς σήμερα την δόξα της οικοπεδοποίησης του Ελληνικού η νεοφιλελεύθερη δεξιά των ημερών μας καθώς το μοντέλο της εκποίησης του κατα γενική ομολογία μεγαλύτερου φιλέτου της Μεσογείου ντύθηκε με την επιστημονική τήβεννο του καθηγητή Σπράου και των σοσιαλφιλελεύθερων συνεργατών του στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Ήταν η εποχή του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ του καθηγητή Σημίτη που έδινε “επιστημονικο” χρίσμα στην κάθε αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σε μέτρα που θα βελτίωναν την αποδοτικότητα αυτών που ελέγχουν την οικονομία, δηλαδή της οικονομικής ελίτ και των επενδύσεων της. Μέσα σε αυτό το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον της προ ΟΝΕ εποχής οι «επιστημονικές» εκθέσεις Σπράου που διενεργήθηκαν κατα παραγγελία Σημίτη, είναι αυτές που αποτέλεσαν και τα πρώτα άτυπα Μνημόνια της Μεταπολίτευσης. Οι εκθέσεις Σπράου για την κοινωνική ασφάλιση, την φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτές οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις» που θα είχαν εφαρμοσθεί προ πολλού από τους σοσιαλφιλελεύθερους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αν δεν είχαν βρει απέναντί τους, όπως ισχυρίζονται, τις συντεχνίες και την έξαλλη Αριστερά του πεζοδρομίου που τελικά εν κρυπτώ κυβερνούσε στερώντας από την χώρα το δικαίωμα της φυγής προς τα μπρος. Οι εκθέσεις Σπράου ήταν τα πρώτα Μνημόνια καθώς ευνοούσαν την ελαστικοποίηση της εργασίας, την μέγιστη δυνατή ιδιωτικοποίηση σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), την ελαχιστοποίηση της φορολογίας της οικονομικής ελίτ, την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την αντικατάσταση του με ένα «δικτυο ασφαλείας» που ουσιαστικά θεσμοποιούσε από την δεκαετία του 90 την φτώχεια.

Οι παραδοσιακοί υποστηρικτές των εκθέσεων Σπράου ήταν και οι φανατικότεροι οπαδοί των Μνημονίων και της Τρόικα. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που από τα χρυσά χρόνια του Σημίτη, ονειρεύονταν ουρανοξύστες, καζίνο και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό και χωματερές στα Λιόσια. Τότε είχαν τους νομάρχες και τους υπουργούς αλλά τους έλειπε ο επενδυτής. Τώρα που έχουν τον επενδυτή, έχασαν τους υπουργούς και τους περιφερειάρχες και ανακαλύπτουν τις «χωματερές» της Βαλαβάνη. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)