to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 22.12.2015

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Μίλος Ζέμαν: Ο Τσέχος Πρόεδρος που δεν θέλει τους πρόσφυγες και την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Ο Μίλος Ζέμαν όταν δεν ασχολείται με την Ελλάδα τα βάζει με τους πρόσφυγες και τους μουσουλμάνους.


Στις 15 Δεκεμβρίου ο Μίλος Ζέμαν είχε δηλώσει στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Το είχε πει και στις 14 Ιουλίου μέσω του εκπροσώπου του Jiri Ovcacek όταν σε συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι ο Τσέχος Πρόεδρος θεωρεί ως πιο λογική λύση στην ελληνική κρίση την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε»

Ο Μίλος Ζέμαν όταν δεν ασχολείται με την Ελλάδα τα βάζει με τους πρόσφυγες και τους μουσουλμάνους.

«Κανείς δεν σας κάλεσε εδώ. Και καθότι βρίσκεστε ήδη εδώ θα πρέπει να σέβεστε τους κανόνες μας, όπως σεβόμαστε εμείς τους δικούς σας όταν ερχόμαστε στη χώρας σας», είχε δηλώσει ο Ζέμαν στις αρχές Αυγούστου  στη διάρκεια μιας εκπομπής που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας Blesk, έπειτα από εξέγερση προσφύγων που φιλοξενούνταν σε κέντρο κράτησης, υπό άθλιες συνθήκες, καλώντας τους να «σεβαστούν του κανόνες» της χώρας..

«Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε» είχε τονίσει.

Το μαρκάρισμα των προσφύγων

Από τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει σάλο και αποτροπιασμό  η "πρωτοβουλία" των Τσέχων αστυνομικών να μαρκάρουν στα χέρια τους μετανάστες που συλλαμβάνουν μέσα σε τρένα, σε μια διαδικασία που αναπόφευκτα φέρνει στο μυαλό το σημάδεμα των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταγγελίες από την Ύπατη Αρμοστεία

Τον Νοέμβριο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για την στάση της Τσεχίας στο ζήτημα των προσφύγων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του οι αρχές της χώρας επιδίδονται συστηματικά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των προσφύγων, φυλακίζοντάς τους για διάστημα έως και 90 ημερών και υποβάλλοντάς τους σε σωματική έρευνα ώστε να βρουν χρήματα για να... "πληρώσουν" την κράτησή τους.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής από την κυβέρνηση της Τσεχίας που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται ή να παραμένουν στη χώρα" είχε καταγγείλει ο ύπατος αρμοστής.

Διαβάστε - Τσεχία: Από το νεοφιλελεύθερο σοκ στην ξενοφοβική υστερία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)