to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 02.06.2013

Κοινωνία

Μιλώντας για το Alter Summit

Επιμέλεια: Αναστασία Γιάμαλη - Κώστας Παπαντωνίου


Τάσος Κορωνάκης

Το επόμενο Παρασκευοσάββατο θα είμαι στο Αlter Summit

Η εναλλακτική σύνοδος των ευρωπαϊκών κίνημάτων που θα γίνει την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, ακόμα κι αν μας θυμίζει ως μια γλυκιά ανάμνηση ή με μια μικρή νοσταλγία το Φόρουμ, δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι κάτι σαν το Φόρουμ. Η εναλλακτική συνάντηση δεν αντιγράφει το Φόρουμ, δεν γίνεται την περίοδο του αντιπαγκοσμιοποιητικού ή του αντιπολεμικού κινήματος, δεν αποτελεί μια μηχανιστική προσπάθεια επανάληψης της ιστορίας με τον κίνδυνο να εξελιχθεί είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα. Γεννιέται όμως απο την ίδια ανάγκη με το Φόρουμ.

Η εναλλακτική σύνοδος θέλουμε να αποτελέσει μια αφετηρία συνάντησης στο σήμερα, μια συμβολή για την αναγκαία συνεργασία, τον διάλογο και τον συντονισμό του αγωνιστικού κινήματος, του κινήματος ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, του πολύχρωμου κινήματος υπεράσπισης δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών, του κινήματος υπεράσπισης των «από κάτω» και της διεκδίκησης μιας ριζικά διαφορετικής Ευρώπης σε έναν διαφορετικό κόσμο.

Γιατί, όπως τίποτα δεν γεννιέται απο παρθενογένηση, έτσι και το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και η διαδικασία των Φόρουμ δεν είχε γεννηθεί εν κενώ, αλλά μέσα από μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, όπως οι ευρωπορείες και οι κινητοποιήσεις ενάντια σε διεθνείς οργανισμούς, που μπερδεύτηκαν γόνιμα με τοπικά και παγκόσμιας εμβέλειας καλέσματα, από τους ακτήμονες αγρότες της Βραζιλίας και τους ιθαγενείς του Μεξικού, μέχρι τη νεολαία και τον κόσμο της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα, σε εντελώς νέες συνθήκες, μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις ακραίες πολιτικές λιτότητας, χρειάζεται να ξαναβρεθούμε, να ξαναγνωριστούμε, να χτίσουμε αυτή τη χρήσιμη και αναγκαία υποδομή συντονισμού που θα ενώνει συμφέροντα και διεκδικήσεις, που θα δημιουργεί την αυτοπεποίθηση της κοινωνικής αντεπίθεσης, που θα συντονίζει στο έδαφος της κοινωνικής μεροληψίας τις μάχες που έρχονται χρησιμοποιώντας όλη την πλούσια εμπειρία των μαχών των τελευταίων χρόνων.

Για όλους τους λόγους του κόσμου, λοιπόν, δεν μπορεί εμείς, εδώ και τώρα να μην είμαστε παρόντες σε αυτή την νέα προσπάθεια. Ραντεβού την Παρασκευή στο Alter Summit.

* Ο Τάσος Κορωνάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Σρέτσκο Χόρβατ

Το Alter Summit είναι η ελπίδα των ανθρώπων του Ευρωπαϊκού Νότου

Την ίδια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πως γέλασε με το αστείο που έκανε ο Σλάβοϊ Ζίζεκ για τα γκουλάγκ, η Χρυσή Αυγή οργάνωσε διαδήλωση ενάντια στη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα και ένα εκ των μελών της είπε πως οι μετανάστες θα πρέπει να σταλούν σε ξερονήσι. Αντί να μάχεται ενάντια στον φασισμό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναπαράγει την ατμόσφαιρα των γκουλάγκ: μία κατάσταση όπου ένα αστείο αντιμετωπίζεται ως απειλή και η πραγματική απειλή -οι πολιτικές της τρόικας και οι πρακτικές της Χρυσής Αυγής- αντιμετωπίζονται ως "αστείο". Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και η Πορτογαλία και η Ισπανία, η Σλοβενία και η Κροατία, γενικά οι χώρες της περιφέρειας που έρχονται αντιμέτωπες με νέες πολιτικές λιτότητας και την ανάδειξη ακροδεξιών εξτρεμισμών. Από την άλλη είναι ακριβώς τα πειραματόζωα -στον Ευρωπαϊκό Νότο- που δεν είναι μόνο θύματα των πειραμάτων του "Δόγματος του Σοκ", αλλά εμφανίζονται πρόθυμα να λειτουργούν ως τέτοια.

Το Alter Summit κάνει ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση ξέροντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Αυτό που χρειάζεται είναι διεθνής αλληλεγγύη και ένα κίνημα που δεν θα περιορίζεται εντός εθνικών συνόρων. Το Alter Summit είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών αγώνα και δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος. Αλλά, αν αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα, τίποτα δεν θα παραμείνει ίδιο στην Ευρώπη. H Ελλάδα και το πρώτο Alter Summit που θα πραγματοποιηθεί εκεί είναι η ελπίδα των ανθρώπων του ευρωπαϊκού Νότου, και βέβαια της Κροατίας.

* Ο Σρέτσκο Χόρβατ είναι φιλόσοφος, επικεφαλής συντονιστής του Subversive Festival της Κροατίας

Αμάνα Φέρο

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της φτώχειας (ΕΔΚΤΦ) δίνει το "παρών" στο Alter Summit

H οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει αποδείξει πως το μοντέλο που ακολουθούμε είναι λάθος, ωφελούνται λίγοι, ενώ οι πολλοί εξαθλιώνονται. Οι αυξανόμενες ανισότητες στις κοινωνίες, μας, και το ολοένα αυξανόμενο κενό ανάμεσα σε εκείνους που έχουν και σε εκείνους που δεν έχουν, έχουν καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε πολλές χώρες και αποτελούν ευθεία απειλή για τις δημοκρατίες μας. Οι περίφημες "λύσεις" που έχουν τη μορφή σκληρών πακέτων λιτότητας μονάχα ενισχύουν το πρόβλημα. Οι άγριες περικοπές στους προνοιακούς προϋπολογισμούς χτυπούν τα απαραίτητα συστήματα κοινωνικής προστασίας τα οποία λειτουργούσαν ως αυτόματοι σταθεροποιητές, όπως και οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες, καταδικάζοντας έτσι περισσότερο κόσμο στη φτώχεια και τον αποκλεισμό και σπρώχνοντας εκείνους που ήδη δυσκολεύονται πιο πολύ στο περιθώριο.

Πρόκειται για μία ανευ προηγουμένου επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και για προάγγελο της σταδιακής διάλυσης του κράτους πρόνοιας. Το ΕΔΚΤΦ πιστεύει πως υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στο συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας. Πιστεύουμε πως υπάρχει εναλλακτικός τρόπος, με την ίση διανομή των πηγών μέσω της δίκαιης φορολόγησης και με την επένδυση σε ανθρώπους και σε στρατηγικές ώστε να αποφύγουμε και να ανακουφίσουμε τη φτώχεια.

Πιστεύουμε σε μια ενεργή ενσωμάτωση, που υποστηρίζει εκείνους που μπορούν να εργαστούν προσφέροντάς τους ποιότητα, σταθερή απασχόληση και κοινωνική συμμετοχή και ένταξη για όλους, μέσω εισοδηματικής στήριξης και ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών. Πιστεύουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρεί ένα νέο μονοπάτι, όπου τα κράτη μέλη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα δικαιώματα, στις πηγές και στις ευκαιρίες για όλους.

Το Alter Summit είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που ενώνει μια ευρεία γκάμα οργανισμών, που έχουν στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης, δημοκρατικότερης , πιο ίσης Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορα, για να ορθώσουμε το ανάστημά μας για ένα νέο βιώσιμο παράδειγμα ανάπτυξης που θα ενσωματώνει και θα βάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη. Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία για τον λαό και για να χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη, μία Ευρώπη ικανή να την εμπιστευτούμε ξανά.

* Ο Αμάνα Φέρο είναι επικεφαλής του European Anti-Poverty Network (EAPN)

Κυριακή Κλοκίτη

Alter Summit, εξορύξεις και μεγάλα έργα...

Η Εναλλακτική Σύνοδος των Κινημάτων, που θα γίνει στην Αθήνα 7 και 8 Ιουνίου, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός διότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση οργανωμένων δυνάμεων των «από κάτω» από την αρχή της κρίσης. Είναι η πρώτη κοινή απάντησή μας στον πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο στις δυνάμεις της εργασίας σε μια πρωτοφανή προσπάθειά του να τα πάρει όλα: εισόδημα, δημόσια κοινά αγαθά, δικαιώματα, αξιοπρέπεια. Εργάζομενοι/ες, νέοι/ες, άνεργοι/ες, μετανάστες και μετανάστριες όλοι όσοι κατοικούμε εδώ και ζούμε από τη δουλειά μας, βρεθήκαμε στη δίνη του κυκλώνα. Γίναμε το πειραματόζωο του ευρωπαϊκού καπιταλισμού προκειμένου να εγκαταστήσουν πολιτικές αρπαγής, κοινωνικής και οικονομικής διάλυσης και ταυτόχρονα πειθάρχησης και καταστολής. Ταυτόχρονα όμως εδώ γεννήθηκαν οι περισσότερες και πιο οργανωμένες αντιστάσεις και η πιο ριζοσπαστική Αριστερά απ' όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε, λοιπόν, και το Αlter Summit είναι ένα πρώτο βήμα, να οργανώσουμε περαιτέρω και με διεθνιστικά χαρακτηριστικά την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Στο Αlter Summit θα γίνουν και θεματικές συνελεύσεις. Μια από αυτές έχει τίτλο «Κερδοσκοπώντας από τη φύση». Η συζήτηση θα γίνει Σάββατο 8 Ιουνίου 9.30-12.30 το πρωί στο ΟΑΚΑ και θα επικεντρωθεί στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες περί ανάπτυξης μέσω εξορύξεων και μεγάλων έργων και στους αγώνες στην Ευρώπη ενάντια σ' αυτή τη φιλοσοφία της λεηλασίας. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι από τις επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία, ο Mihnea Blidariu από την καμπάνια «Σώστε τη Rosia Montana" από τη Ρουμανία, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες ενάντια στα ορυχεία χρυσού, η Aurélie Trouvé από την ATTAC Γαλλίας που θα μιλήσει για λαϊκούς αγώνες ενάντια σε μεγάλα έργα στη Γαλλία όπως το αεροδρόμιο Notre - Dame - des - Landes, ο Venere Anzaldi από τα σωματεία βάσης COBAS που θα μιλήσει για το κίνημα ΝΟ-TAV (τρένο) στην Ιταλία και ο Hannu Hyvonen από την καμπάνια STOP Talvivaara, στη Φινλανδία, όπου έγινε το μεγάλο ατύχημα στα ορυχεία.

* Η Κυριακή Κλοκίτη είναι συντονίστρια συνελεύσεων Περιβαλλοντικών ζητημάτων στο Alter Summit

Πηγή: avgi.gr

tags: alter summit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)