to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 15.10.2013

Πολιτική

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για βία...

Με ήρεμο και νηφάλιο ύφος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε στην εκπομπή “Ανατροπή” την έννοια του όρου “βία” επισημαίνοντας τον εννοιολογικό αχταρμά στον οποίο καταφεύγουν όσοι εξισώνουν τη φασιστική βία με το δικαίωμα των πολιτών να αντιστέκονται στην καταπίεση της εξουσίας.


Παρά το υψηλό επίπεδο διαλόγου που προσπαθούσε να διατηρήσει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, το πάνελ της εκπομπής του κ. Πρετεντέρη δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ουσιαστικού πολιτικού προβληματισμού. Θόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Μιχελάκης και Σώτη Τριανταφύλλου προσπάθησαν να αποδομήσουν τον Γιώργο Κατρούγκαλο είτε διακόπτοντας τον είτε πετώντας λάσπη στον αέρα.

Ακολουθούν κάποια από τα σημεία που επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος:

-Πρώτα από όλα πρέπει να αποφύγουμε τον εννοιολογικό αχταρμά να χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο “βία”, για την δολοφονική επέμβαση της Χρυσής Αυγής στην καθημερινή ζωή της χώρας, τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, για το γιαούρτωμα του κ. Πάγκαλου και για μία μαχητική διαδήλωση. Αυτά τα τρία πράγματα δεν είναι ούτε φαινομενολογικά ούτε από πλευράς ουσίας ίδια. Λέω το αυτονόητο, ότι το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα δεν είναι της ίδιας τάξης μέγεθος με τη συμβολική βία που μπορεί να έχει το γιαούρτωμα ενός πολιτικού και πολύ περισσότερο μία μαχητική διαδήλωση.

-Να θυμίσω ότι το ίδιο το Σύνταγμά μας επιβάλλει ή επιτρέπει τη βία όταν για παράδειγμα επιχειρείται κατάλυση του πολιτεύματος. Επίσης, το ίδιο το Σύνταγμά μας επιτρέπει την ανυπακοή στους νόμους που δεν είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα.

-Γιατί λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται; Δεν είναι βία η νομιμοποιημένη βία της αστυνομίας όταν διαλύει με χημικά μία διαδήλωση; Άρα, όταν λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, έχουμε εξαιρέσεις.

-Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “βία” για αυτό που γίνεται στο πανεπιστήμιο ή όταν έχουμε μία μαχητική διαδήλωση, εκεί κάνουμε μία ιδεολογική αλχημεία. Βαφτίζουμε “βία” την έκφραση ενός δικαιώματος, δηλαδή το να αντιστεκόμαστε στην καταπίεση.

Δείτε το βίντεο:

* * *

Να σημειώσουμε ότι το μεσημέρι της Τρίτης η ΝΔ έκρινε σκόπιμο να βγάλει ανακοίνωση (!) με την οποία καταφέρεται εναντίον του καθηγητή Γ. Κατρούγκαλου και, βεβαίως, και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε σχετικά: Η φτηνή προβοκάτσια οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)