Είναι πια η ώρα η σιωπή να λυθεί από τους όλους τους πολίτες και η Πολιτεία αντίστοιχα να αναλάβει τις ευθύνες της τονίζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Τα μηνύματα συγκλίνουν ιδίως στην ανάγκη ενίσχυσης όλων των κύριων και υποστηρικτικών δομών της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των κατά τόπους Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών (ν.4604/2019). Ζητάται επίσης από την πολιτεία να εφαρμόσει πλήρως το ν. 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), νόμο που αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για τους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος. Η δολοφονία της άτυχης 44χρονης στη Μάνη είναι ένα από τα πια ειδεχθή καταγεγραμμένα περιστατικά που θα μπορούσε να αποτραπεί εάν όλοι επιτελούσαμε το συλλογικό μας χρέος. Πόσα ακόμα; Πόσα ακόμα περιστατικά θα αφήσουμε στην τύχη τους;
«Η σημερινή μέρα μας βρίσκει εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης, η οποία έχει αναδείξει το έμφυλο και ταξικό πρόσημό της παγκοσμίως» τονίζει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης, Αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, για την 25η Νοέμβρη. «Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στα αζήτητα, χιλιάδες γυναίκες και θηλυκότητες κακοποιημένες, βιασμένες, δολοφονημένες, αποκλεισμένες εντός της οικίας τους. Και οι αριθμοί να δηλώνουν ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20% τον καιρό της πανδημίας», συμπληρώνει.
Καμία λιγότερη, καμιά μας δεν περισσεύει. Αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, τώρα!
Διαχρονική είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη μάχη κατά της έμφυλης βίας. Αποκορύφωμα η ανάδειξη του θέματος και η μεγάλη ενίσχυση της ικανότητας απόκρισης του ελληνικού κράτους κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μέσα από τη δράση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Η Ειρ. Αγαθοπούλου, συνοψίζει σε τέσσερις γραμμές τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνει όλο αυτό το διάστημα τη δράση της το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης:
- Ενίσχυση του Δικτύου Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα & Ξενώνες Φιλοξενίας) για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα
- Μονιμοποίηση των Δομών και ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ή των ΟΤΑ
- Πρόληψη από μικρή ηλικία, μέσω ειδικών μαθημάτων στα σχολεία για την ισότητα των φύλων
- Δημιουργία προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών αδικημάτων, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Καλώ τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, να επικοινωνούν με την εμπιστευτική γραμμή SOS 15900 και να μιλούν με τους εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα που βιώνουν.
«Επιτακτική η ανάγκη για περισσότερη, πολύπλευρη και στοχευμένη δράση»
«Η εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους – και όχι μόνο τις γυναίκες. Οι διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών, που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι, τον δρόμο, τον χώρο εργασίας και αλλού συνιστούν παραβίαση βασικού ανθρώπινου δικαιώματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, εξοπλίζοντας τους υπάρχοντες θεσμούς και συστήματα με μεγαλύτερη δύναμη συνεργασίας και περισσότερους πόρους, υλικούς και ανθρώπινους», τονίζει.
Στο ακόλουθο βίντεο δείτε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου 2019:
«Μίλα γι' αυτό, μη φοβάσαι!»
Η βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες είναι γέννημα της τοξικής αρρενωπότητας, μιας βαθιά ριζωμένης νοσηρής πεποίθησης περί γυναίκας - κτήματος και της ανοχής του συστήματος στο φαινόμενο.
Είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας του βιασμού, της ενοχοποίησης του θύματος, της αποκάρδιωσης των κακοποιημένων γυναικών μέχρι αποτροπής τους να προβούν σε καταγγελία εξαιτίας διαρκών εμποδίων, αμφισβήτησης, κοινωνικού και μιντιακού κανιβαλισμού.
Αυτό τονίζεται στο μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη. «Οι πολιτικές για την εξάλειψη της έμφυλης βίας δεν μπορούν να «παγώσουν» λόγω πανδημίας. Κι όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε (και) τα θύματα έμφυλης βίας απροστάτευτα. Οι καταγγελίες για πολύωρη αναμονή – με χρέωση! – στη γραμμή 15900, για άρνηση καταγραφής μήνυσης σε Α.Τ. με πρόσχημα τον κορωνοϊό, για σεξιστικές συμπεριφορές και παρενόχληση συλληφθεισών γυναικών από τα σώματα ασφαλείας, το αποδεικνύουν».
«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας υπενθυμίζει την αποτυχία μας να βάλουμε τέλος στην εμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες, την κακοποίηση, την ανισότητα. Τέλος που μπορεί να γίνει ορατό μόνο με την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με ευρωπαϊκή αλλά και κρατική αρωγή, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των γενεών μακριά από έμφυλα στερεότυπα, την επέκταση των δομών του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης βίας σε όλη τη χώρα και τη λειτουργία των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.
«Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας είναι διαρκής και αφορά όλη την κοινωνία» τονίζει σε δήλωσή της η Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Έβρου και αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία επισημαίνει πως «οι γυναικοκτονίες δεν αφορούν τόπους μακρινούς και ανθρώπους ξένους, αλλά όλους και όλες εμάς. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας, πέρα από τοπικά όρια. Πρόκειται για ένα θέμα παγκόσμιο που οι κοινωνικές συνθήκες, η οικονομική αστάθεια της παγκοσμιοποίησης το επιβαρύνουν περισσότερο».
«Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη και η δράση μας πρέπει να είναι ουσιαστική. Να προαχθούν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών που καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, γιατί η βία κατά των γυναικών συνιστά ειδεχθές έγκλημα και ταυτόχρονα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις γυναίκες όσο και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας», συμπληρώνει.
«Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών», τονίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη. Συμπληρώνει πως σε όλον τον κόσμο, και στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους. «Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση όλων. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας», προσθέτει. «Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ακόμα η Χαρά Καφαντάρη.
Η Πολιτεία γίνεται μάρτυρας επεισοδίων έμφυλης βίας, γυναικτονίες κι όμως δεν έχει λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των γυναικών ειδικά μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες όλοι ζούμε, επισημαίνει σε έντονο ύφος η Κατερίνα Νοτοπούλου. «Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις πιο άγριες μορφές παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλες τις κοινωνίες. παρά την υιοθέτηση της Διακήρυξης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τον ΟΗΕ, πολλά χρόνια πριν», συμπληρώνει.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η βουλεύτρια Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, τονίζει πως «η βία κατά των γυναικών δεν κρύβεται μόνο στο σπίτι, υπάρχει στους χώρους εργασίας, στους κοινωνικούς χώρους, στη δημόσια σφαίρα. Η βία αυτή μπορεί να είναι πραγματική ή συμβολική. Σε αυτό το πολυεπίπεδο μέτωπο καλούμαστε να αγωνιστούμε όλοι. Ιδιαίτερα, όμως όσοι έχουμε και κάποιο θεσμικό ρόλο έχουμε και διπλή ευθύνη. Να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς της κοινωνικής προστασίας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ, ώστε να καμία γυναίκα να μην αντιμετωπίζει μόνη της τη βία. Ιδιαίτερα τώρα, στην περίοδο των περιορισμών ένα τέτοιο πλέγμα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».
«Η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη μάστιγα της κοινωνίας μας ανεξάρτητα από τη γεωγραφική, κοινωνική και οικονομική θέση των θυτών και των θυμάτων», αναφέρει στη δήλωσή της η βουλεύτρια Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα. Συμπληρώνει ακόμα πως «αποδεικνύεται, καθημερινά, ότι πολλές γυναίκες υφίστανται ταπεινώσεις και βίαιες συμπεριφορές που φτάνουν, δυστυχώς, έως και τον θάνατο. Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάζονται καθώς στην καραντίνα αυξάνονται οι επιθετικές συμπεριφορές όπως έχουν δείξει οι αρμόδιες έρευνες».
«Η 25η Νοεμβρίου είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ», τονίζει η βουλεύτρια, Τάνια Ελευθεριάδου.
Από τη μεριά της η βουλεύτρια Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, επισημαίνει πως το σύνθηα «Αξιοπρέπεια – Ελευθερία – Ισότητα» αντκατοπτρίζει θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού μας που όμως καταπατώνται κάθε φορά που ασκείται σωματική βία σε μία γυναίκα.
«Το θέμα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να μας απασχολεί καθ’ολη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο σήμερα», τονίζει ο βουλευτής Κέρκυρας, Αλ. Αυλωνίτης. Είναι δυστυχώς ένα υπαρκτό παγκόσμιο φαινόμενο που συμβαίνει δίπλα μας. «Η δολοφονία της άτυχης 44χρονης στη Μάνη είναι ένα από τα πια ειδεχθή καταγεγραμμένα περιστατικά που θα μπορούσε να αποτραπεί εάν όλοι επιτελούσαμε το συλλογικό μας χρέος. Πόσα ακόμα; Πόσα ακόμα περιστατικά θα αφήσουμε στην τύχη τους; Οποιεσδήποτε συμπεριφορές και στάσεις που αναπαράγουν την ανοχή στη βία κατά των γυναικών δεν θα είναι ανεκτές. Καμία μόνη της.», συμπληρώνει.
«Στο μέτωπο κατά της βίας καλούμαστε να αγωνιστούμε όλοι», επισημαίνει ο Δημήτρης Χαρίτου. «Ιδιαίτερα, όμως όσοι έχουμε και κάποιο θεσμικό ρόλο έχουμε και διπλή ευθύνη. Να συμβάλλουμε ώστε να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών που καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», δηλώνει ακόμα.
«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι σε υποχώρηση» αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.
«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι σε υποχώρηση. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση, η επικράτηση υπερσυντηρητικών δυνάμεων που νομιμοποιούν τέτοιες συμπεριφορές μέσα από ακραία ρητορική, η πανδημία και ο εγκλεισμός, συμβάλλουν όλα σε μία κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον γυναικών διεθνώς.
Η βία κατά των γυναικών, σε επίπεδο δράστη, είναι αντρική υπόθεση. Ξεκινάει από ένα υποτιμητικό αστείο μέσα στην οικογένεια, για να καταλήξει μέχρι και σε γυναικοκτoνία αργότερα στην κοινωνία. Πολλοί προσπαθούν να πείσουν πως σε δύσκολους εποχές «δεν είναι καιρός για τέτοια», για παρεμβάσεις και λύσεις σε ζητήματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πως ο φεμινισμός είναι παρωχημένος και η πολιτική ορθότητα καταπιεστική κι αχρείαστη.
Πιστεύω το ακριβώς αντίθετο.
Ειδικά τώρα, σε συνθήκες τριπλής κρίσης, κλιματικής, υγειονομικής και οικονομικής, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να πάμε όλοι μαζί. Να αποδείξουμε πως «δεν περισσεύει κανείς». Πως όλοι και όλες είναι ίσοι, με δικαίωμα στην επιδίωξη της αυτοπραγμάτωσης τους, χωρίς φόβο, χωρίς τα δικαιώματα τους υπό αίρεση, αλλά όρθιοι και όρθιες, έτοιμοι να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για αλλαγή προς ένα βιώσιμο αύριο.
Μέρος αυτής της μάχης σε εθνικό επίπεδο αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που παρότι ενσωματώθηκε στη νομοθεσία επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει σταματήσει κάθε ενέργεια και δράση για την εφαρμογή της.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτές τις μέρες, μαχόμαστε απέναντι στους συντηρητικούς για τη συμπερίληψη της έμφυλης ισότητας (gender balance) στη νέα στρατηγική για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή»
Για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Κάθε χρόνο αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη ημέρα, προσπαθώντας να παροτρύνουμε τις γυναίκες θύματα της βίας, να μιλήσουν και να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για να σταματήσουν το φαινόμενο.
Φέτος νιώθουμε την ανάγκη να το κάνουμε αυτό πιο επιτακτικά, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, περιορισμού εντός της οικείας, φέρνουν στην επιφάνεια το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Η έξαρση του φαινομένου ιδιαίτερα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, μας ανησυχεί όλους.
Τα στοιχεία πανελλαδικά, αλλά ιδιαίτερα για την Περιφέρεια της Κρήτης, που αναδεικνύεται πρώτη σε τέτοια περιστατικά, είναι αποκαρδιωτικά. Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν σημαίνει για όλους τα ίδια πράγματα. Το «Μένουμε Σπίτι» δε σημαίνει ότι όλοι και όλες «Μένουμε Ασφαλείς», ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχει ο θύτης ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα για περισσότερες ώρες κάθε μέρα.
Απευθύνομαι σε όλες τις γυναίκες οι οποίες δέχονται κακοποίηση: «Καταγγείλετε τα περιστατικά, διεκδικήστε τα δικαιώματα σας.»
Ο φόβος πρέπει να νικηθεί, τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται, αφού ‘η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός’, απενοχοποιώντας τα θύματα και βάζοντας φραγμό σε κάθε μορφή κακοποίησης.
Η κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διακυβεύει την ψυχική και σωματική ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών και την ποιότητα της ζωής τους στο σύνολό της πρέπει να εξαλειφθεί. ‘Ηδη οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί για τους θύτες το προηγούμενο διάστημα.
Η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει έτι περισσότερο, υπό τις παρούσες συνθήκες στο πρόβλημα. Οφείλει να παράσχει συντονισμένες πολιτικές ενημέρωσης ενάντια στη βία, γαλούχηση των νέων γενιών με σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο, αλλά και ενίσχυση και γνωστοποίηση των φορέων στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί μια κακοποιημένη γυναίκα.
Υπάρχει το πλαίσιο, καθώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).
Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόληψη της βίας, η προστασία των θυμάτων, η δίωξη των δραστών και η αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, γυναικών και ανδρών, και των μαζικών τους φορέων αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Σύμβασης.