to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μικροπολιτικοί τακτικισμοί της κυβέρνησης: Κρύβει το «εσωτερικό Μνημόνιο» στο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με όχημα τα κοινοτικά κονδύλια - Θυελλώδεις αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να... αντικαταστήσει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με την ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece. Διαδοχικές γκάφες και ερασιτεχνισμοί του Χάρη Θεοχάρη ενόψει του «ανοίγματος» του τουριστικού τομέα


Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και μικροπολιτικούς τακτικισμούς «αντλεί» η κυβέρνηση από το κυοφορούμενο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., στο φόντο της προώθησης των νεοφιλελεύθερων παρεμβάσεων στα πεδία της οικονομίας και της εργασίας. Στον ισχυρισμό «με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν Μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας», που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπυκνώνεται η επιχείρηση εμπαιγμού της κοινής γνώμης εκ μέρους των ενοίκων του Μαξίμου. Επιπλέον, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί, σε καθημερινή βάση, να απαξιώσει τις κεντρικές πτυχές του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» μνημονεύοντας τις κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ υπό το εκβιαστικό καθεστώς των πιστωτών.

Δόσεις με... μεταρρυθμίσεις

Η σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια με το... μαστίγιο των «μεταρρυθμίσεων» εκ μέρους του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προκάλεσε «ψυχρολουσία» στο Μέγαρο Μαξίμου. Κεντρική επιδίωξη των κυβερνητικών παραγόντων αποτελεί η άμβλυνση της δυσαρέσκειας και των διαφωνιών των πολιτών -όπως τις καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις- για τους χειρισμούς στους τομείς της εργασίας και της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, «η επιχείρηση καθησυχασμού» πραγματοποιείται με ρητορικές ακροβασίες και επικοινωνιακά τερτίπια. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν δημόσια ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν συνοδεύονται από μνημονιακές δεσμεύσεις. Φιλοτεχνούν δε την... αγιογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους καθώς «το ενισχυμένο χρηματοδοτικό πακέτο που αναλογεί στη χώρα μας αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης στην Ευρώπη». Προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο (Πέτσας - Σταϊκούρας) φροντίζουν, παράλληλα, να δώσουν όρκους «μεταρρυθμιστικής» συνέπειας προς τα κοινοτικά στελέχη που έχουν επωμιστεί τον ρόλο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας. «Είμαστε μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, που έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να αναπτύξει την ελληνική οικονομία και να μεταμορφώσει την Ελλάδα» ήταν η σχετική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, που προλειαίνει το έδαφος για νέα μέτρα νεοφιλελεύθερης κοπής.

Μνημονιακή ιδιοκτησία

Ήδη η κυβέρνηση υλοποιεί ένα «εσωτερικό Μνημόνιο» στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα λάβουν «ψαλιδισμένο» δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Και ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε, μόλις προχθές, ότι δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Δεν παρέλειψε ασφαλώς να... θολώσει τα νερά ισχυριζόμενος ότι «αναβαθμίζεται το δίκτυο, προς όφελος των καταναλωτών», και «ότι το νερό δεν πωλείται».

Αντιπερισπασμός με όχημα το 2015!

Σε αυτό το φόντο, το επιτελείο του Μαξίμου αναζητεί διέξοδο στο... επάρατο 2015. Θέτοντας στο στόχαστρο τις πρώτες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα (μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων) με καταστηματάρχες, παραγωγούς και εργαζόμενους, ανασύρει από το... αρχείο τις φορολογικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Πρόσφατα άλλωστε, ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας τους ωμούς εκβιασμούς των δανειστών τότε, σημείωσε -με διδακτικό ύφος- ότι «καλό είναι να θυμόμαστε και στη χώρα μας ότι η Ένωση, ειδικά για την Ελλάδα, υπήρξε πάντα πολύτιμη. Κάτι που η δική μας χώρα λίγο έλειψε να το διαπιστώσει τραυματικά το 2015»...

Σε «καραντίνα» ο ΕΟΤ!

Θυελλώδεις αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να... αντικαταστήσει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με την ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece -μέσω απευθείας ανάθεσης, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ- για την τουριστική προβολή της χώρας! Ο κ. Πέτσας επεδίωξε, προχθές, να συμψηφίσει την εκχώρηση του έργου του ΕΟΤ με τον ισχυρισμό ότι η «προηγούμενη κυβέρνηση έχει κάνει δύο φορές καμπάνια με τη Μarketing Greece». Ο Σύλλογος Εργαζομένων ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμιζε ότι «ο ΕΟΤ έχει ζήσει κατά καιρούς περιορισμένη ανάμειξη στις επιλογές του μάρκετινγκ από τις πολιτικές ηγεσίες αλλά ποτέ μέχρι σήμερα σε τέτοιο βαθμό». Χτύπησε δε το καμπανάκι ότι η ιδιωτική εταιρεία «θα αμείβεται από τον ΕΟΤ αλλά δεν θα ελέγχεται από αυτόν, ούτε ως προς τις αναθέσεις έργων ούτε ως προς το αποτέλεσμα της δουλειάς».

Επιπλέον, η «πανδημία» των απευθείας αναθέσεων έχει κι άλλα επεισόδια. Όπως προκύπτει από έγγραφο το οποίο έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια, εταιρεία που ανήκει στον γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Βασίλη Φεύγα έλαβε πριν από μερικές μέρες έργο ύψους 19.840 ευρώ από τον ΕΟΤ. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στον κομβικό τομέα του τουρισμού βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδά τους. Κατά την προχθεσινή διαδήλωσή τους, επιχείρησαν να εισέλθουν στο υπουργείο Τουρισμού αξιώνοντας, μάταια, απαντήσεις από τον Χάρη Θεοχάρη στα αιτήματά τους, όπως να διασφαλιστεί το εισόδημά τους, να επαναπροσληφθούν οι εποχικοί και να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου...

Βαρύ το κλίμα για τον Χάρη Θεοχάρη

Στην πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση -ενόψει ανασχηματισμού- βρίσκεται πάντως ο Χάρης Θεοχάρης καθώς τα διαδοχικά ολέθρια σφάλματά του στο κομβικό στάδιο του «ανοίγματος» της τουριστικής δραστηριότητας έχουν εξοργίσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Οι σφοδρές αντιδράσεις κυβερνήσεων και ΜΜΕ σειράς χωρών (Ιταλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Λουξεμβούργου) που δεν περιλαμβάνονταν -ως στιγματισμένες από τον κορωνοϊό- στη λίστα του υπουργείου Τουρισμού με τα 29 κράτη αποτελούν τη «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Ιστορικό από γκάφες

Ήδη η θέση του υπουργού στην κυβέρνηση άρχισε να επιδεινώνεται όταν -σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, στις αρχές Μαΐου- έσπευσε να ανακοινώσει βασικές παραμέτρους του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου κι ενώ υπήρχαν διαπραγματευτικές εκκρεμότητες στο διεθνές στερέωμα (π.χ. διακρατικές συμφωνίες για την προσέλευση τουριστών κ.λπ.).

Λίγες εβδομάδες αργότερα (28 Μαΐου), η πρωτοβουλία του υπουργού Τουρισμού να προχωρήσει στον υγειονομικό διαχωρισμό των νησιών ενόψει της κολοβής τουριστικής σεζόν προκάλεσε αλυσιδωτές παρενέργειες. Ο υφυπουργός Τουρισμού δε Μάνος Κόνσολας «άδειασε» δημόσια τον προϊστάμενό του λέγοντας ότι «δεν συμφωνούμε κατ' ανάγκην σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο»!

Υπενθυμίζεται πως τη δική του τραγελαφική πινελιά στο κάδρο των ερασιτεχνικών χειρισμών του υπουργείου έβαλε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής (και υμνητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου) Κώστας Λούλης, που δήλωσε ότι δεν θα κάνει διακοπές σε ξενοδοχείο ώστε να αποφύγει τις ουρές στον μπουφέ λόγω του κινδύνου κορωνοϊού!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)