to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μικρομεσαίοι στη μέγγενη των λογαριασμών ρεύματος

Το μόνο μέλημα ως τώρα της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των ιδιωτικών κερδών και επενδύσεων, με αποτέλεσμα, εφόσον δεν προωθούνται οι δημόσιες επενδύσεις και δεν ενισχύεται το κοινωνικό κράτος, να αυξάνει τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα


Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα μειώσει τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» (σημειωτέον: κανένας δεν γνωρίζει πώς υπολογίζεται), οι υπερβολικοί λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται και να καταστρέφουν τις μικρές επιχειρήσεις και να πνίγουν τα φτωχά νοικοκυριά.

Το κραυγαλέο παράδειγμα: σε ένα κατάστημα τροφίμων που πλήρωνε πέρσι από 2.000 έως 2.500 ευρώ κάθε μήνα, έρχονται για πολλούς μήνες λογαριασμοί από 6.000 έως 7.500 ευρώ... Ο τελευταίος μάλιστα, που αφορούσε τον μήνα Ιούλιο, έσπασε όλα τα ρεκόρ, με 7.664,69 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.482,22 ευρώ αφορούν την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που θα την καταργούσε η κυβέρνηση (επισυνάπτω τον λογαριασμό).

Το μόνο μέλημα ώς τώρα της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των ιδιωτικών κερδών και επενδύσεων οι οποίες κατευθύνονται μέσω των τραπεζών σχεδόν αποκλειστικά σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα, εφόσον δεν προωθούνται οι δημόσιες επενδύσεις και δεν ενισχύεται το κοινωνικό κράτος, να αυξάνει τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαχείριση του προβλήματος της ακρίβειας στην ενέργεια.

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι να:

  1. Οδηγεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμο.
  2. Δίνει τεράστια κέρδη σε λίγες εταιρείες διαχείρισης της ενέργειας.
  3. Κοροϊδεύει προκλητικά ότι έχει μειώσει τις τιμές του ρεύματος.
  4. Και ουσιαστικά, να λειτουργεί σαν ντίλερ των εταιρειών.

Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε όλοι είναι η δραστική μείωση των λογαριασμών για την ενέργεια αμέσως.

  • Όχι με κρατική επιδότηση των εταιρειών ρεύματος, αλλά με ενίσχυση των καταναλωτών –μεταξύ άλλων– με την επιστροφή των υπερκερδών από τις ενεργειακές εταιρείες.

Και ταυτόχρονα με:

  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η καταστροφή για εργαζόμενους και μικροεπιχειρηματίες είναι δεδομένη.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα:

  • Τα συνδικάτα των εργαζομένων καθώς και οι σύνδεσμοι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ξεκινήσουν αγώνα πριν αρχίσουμε να μετράμε κατεστραμμένες επιχειρήσεις και αυτοκτονίες ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση.
  • Να δημιουργήσουμε κίνημα για να μην επιτρέψουμε να μείνει κανένα κατάστημα και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα... Τα συνδικάτα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό (η ΓΕΝΟΠ αντί να κοιτάζει τα συντεχνιακά της μικροσυμφέροντα πρέπει να δώσει εντολή στα μέλη της να μην κάνουν διακοπές ρεύματος).
  • Τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να αγωνιστούν σήμερα και να δεσμευτούν ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσουν το χρηματιστήριο ενέργειας και θα επανακρατικοποιήσουν τη ΔΕΗ.

Η κερδοσκοπική ακρίβεια δεν αγγίζει μόνο την ενέργεια. Αποτέλεσμα μιας πολυπαραγοντικής πραγματικότητας, η ακρίβεια και η κερδοσκοπία αγγίζουν όλα τα προϊόντα και κυρίως τα τρόφιμα, που αποτελούν βασική ανάγκη για την επιβίωση μιας οικογένειας. Πριν να είναι αργά, λοιπόν, να μην ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση.

* Ο Λεωνίδας Καρίγιαννης είναι διευθύνων σύμβουλος ομίλου μικρομεσαίων καταστημάτων τροφίμων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)