to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 07.06.2013

Διεθνή

Mικρή νίκη για το κίνημα του Πάρκου Γκεζί: Η κυβέρνηση Ερντογάν «παγώνει» τη συζήτηση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων


Μικρή νίκη της τουρκικής εξέγερσης:

Το κοινοβούλιο αποφάσισε να μην συζητήσει νομοσχέδιο -που έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή από το 2012-, το οποίο επιτρέπει την ανοικοδόμηση σε εθνικά πάρκα της Τουρκίας και άλλους χώρους φυσικού κάλλους.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα στο υπουργείο Δασών και Υδάτων να αποφασίζει για την προστασία των δασικών εκτάσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα κατασκευής εργοστασίων, ξενοδοχείων και συγκροτημάτων κατοικιών στον αιγιαλό.

Όπως σημειώνει η Zaman, για το νομοσχέδιο -που πρωτοεισήχθη στο κοινοβούλιο το 2010- έχουν αντιδράσει τουλάχιστον 113 οργανώσεις. Μετά τις ταραχές που σημειώνονται στη χώρα, με επίκεντρο το Πάρκο Γκεζί και τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για το ευρύτερο χώρο της πλατείας, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίσω για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα, δε, με πηγή του κυβερνώντος κόμματος, το νομοσχέδιο ίσως επανεξεταστεί. 

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΑΚΡ, η κυβέρνηση θα διαβουλευθεί για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με περιβαλλοντικές οργανώσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, εάν η κυβέρνηση δεν έχει τη στήριξη των οργανώσεων αυτών, δεν θα προωθήσει το νομοσχέδιο, παραπέμποντάς το για μετά τις προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2014.

Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου ίσως δεν σχετίζεται απευθείας με τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ (κι όχι μόνο), ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή νίκη τους, καθώς η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση των διαδηλώσεων και τον φόβο της επέκτασης της εξέγερσης.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)