to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 18.11.2014

Κοινωνία

«Μικρές παρασπονδίες»: Τα κατασταλτικά κατορθώματα της Ελληνικής Αστυνομίας στην 41η επέτειο του Πολυτεχνείου

Η αστυνομία ήταν πανταχού παρούσα χθες, και με θόρυβο: Από δακρυγόνα και γκλομπιές όταν επιχείρησε να σπάσει τη μεγάλη πορεία κοντά στο Χίλτον, μέχρι αργά το βράδυ μες στα Εξάρχεια όπου δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ ξάπλωναν ανθρώπους στο οδόστρωμα και ξεσπούσαν σε.... τζαμαρίες. Ίδιο σκηνικό είχαμε για λίγο και στη Θεσσαλονίκη. Επιχειρούμε ένα απολογισμό όσων έγιναν γνωστά, από μαρτυρίες, βίντεο και φωτογραφίες. «Αυτή η κυβέρνηση φοβάται το Νοέμβρη γιατί απεχθάνεται τη Δημοκρατία», τονίζει το Τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ


Στον Εισαγγελέα επτά συλληφθέντες στις χθεσινές "παρασπονδίες" της ΕΛΑΣ

Το σκηνικό καταστολής και «μηδενικής ανοχής» είχε στηθεί από νωρίς χθες, καθώς - προφανώς με υπουργική εντολή - όλη η διαδρομή της πορείας είχε ...επενδυθεί με κλούβες και ΜΑΤ. Χαρακτηριστική η εικόνα από το αποκλεισμένο Σύνταγμα με τη μια και μοναδική δίοδο για την πορεία:

Media preview

Απέναντι στο ανθρώπινο ποτάμι....

...η αστυνομία επιχείρησε - στο ύψος του Χϊλτον - να διασπάσει την πορεία με μια αναίτια επίθεση:

Embedded image permalink

Το γεγονός καταγράφει και η κάμερα της ΝΕΡΙΤ. Παρά την αναφορά της παρουσιάστριας σε «επεισόδια» και «συγκρούσεις» είναι εμφανής η επίθεση των ΜΑΤ σε μπλοκ που απλώς συγκροτούνται για να αντιμετωπίσουν αμυντικά την επίθεση που δέχονται:

Και μια εικόνα:

Embedded image permalink

Κάπου εκεί, αστυνομικοί ξεσπούν σε έναν γερμανό φοιτητή που πιστεύει πως βάζοντας τα χέρια πάνω από το πρόσωπό του, σε εμφανή αμυντική στάση, θα γλιτώσει από το μένος τους. Μπα...

Ολόκληρη η καταγγελία του Ni Ls:  "Με έδειρε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Στεκόμουν στο δρόμο, κοντά στη διαδήλωση. Δεν είχα όπλα, το πρόσωπό μου ήταν ακάλυπτο, απλά στεκόμουν μόνος σε μια γώνια, έχοντας σηκωμένα τα χέρια μου για να φαίνεται ότι είμαι άοπλος. Με έριξαν στο έδαφος βαρώντας με τα γκλομπ. Δεν είχα κάνει τίποτα, δεν είχα πει τίποτα. Ενώ ήμουν πεσμένος στο έδαφος, ουρλιάζοντας, ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί ερχόντουσαν να με βαρέσουν. Αυτήν την στιγμή κρύβομαι στο σπίτι κάποιων πολύ ευγενικών Ελλήνων. Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;;;"   

Ενδεικτικό βίντεο από τη Θεσσαλονίκη, με την ασφυκτική πίεση των ΜΑΤ στη διαδήλωση.

Περίπου την ίδια ώρα, η αστυνομία χτυπά και την διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, παρόλο που ο διαδηλωτές σταματούν 3 φορές την πορεία ζητώντας την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ χτυπούν μέχρι και την ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία της διαδηλωσης.

Αθήνα: Τα ΜΑΤ εν δράσει

"Ήρθες στην πορεία; Θα πεθάνεις!" : Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία 38χρονης στο Κόκκινο, η οποία καταγγέλλει τις αστυνομικές δυνάμεις για προκλητική συμπεριφορά καθ` όλη την διάρκεια της πορείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζήτησα από τα ΜΑΤ να με αφήσουν να περάσω για να πάρω καθαρές ανάσες, έχω αναπνευστικά προβλήματα τους λέω. Τότε ένα χέρι με αρπάζει και με πετάει πίσω στο δρόμο. Φαινόταν να είναι ο επικεφαλής της διμοιρίας (...) και μου είπε: Στην πορεία δεν ήσουνα; Να πεθάνεις!»

Ακούστε ακόμα, μαρτυρίες πολιτών από την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ όπως μεταφέρθηκαν στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5:

 

«Μου `ρίξαν δύο φορές χημικά στο πρόσωπο, ενώ τους άκουγα να γελάνε και να με προκαλούν", σημειώνει σε μια ακόμα καταγγελία, 17χρονη διαδηλώτρια, που τελικά μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

Βίντεο με τα "κατορθώματα" της ΕΛ.ΑΣ. την 17η Νοεμβρίου στα Εξάρχεια: Περιέχει εικόνες από τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου σε περίπτερο, που διαμαρτυρήθηκε όταν τα ΜΑΤ αποφάσισαν να πάρουν νερό δίχως να πληρώσουν.

Ο Κικίλιας στη ΓΑΔΑ και αστυνομικό όργιο στα Εξάρχεια

Η πορεία ολοκληρώνεται κατά τις 9 το βράδυ και ο υπ. Δημόσιας Τάξης μεταβαίνει στη ΓΑΔΑ όπου κάνει και τις σχετικές δηλώσεις για την «γενικότερα καλή εικόνα» της αστυνομίας σήμερα, και κάνει μια αναφορά, νεφελώδη, σε «μικρές παρασπονδίες».

Εϊναι πια η στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν στις επόμενες κινήσεις, τηρώντας το έθιμο της περικύκλωσης των Εξαρχείων και κατόπιν της εισβολής σε αυτά: είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όταν συγκεντρώνεις εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Ομάδας ΔΕΛΤΑ σε μια μικρή περιοχή θα έχεις - ή θες να προκαλέσεις - συγκρούσεις.

Στο δρόμο των αστυνομικών βρίσκεται η Ειρήνη Ανδρουλάκη, ρεπόρτερ του MEGA, που καταγγέλλει προκλητική ενέργεια αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ:

Και καθώς βρέθηκαν και άλλοι δημοσιογράφοι - του VICE αυτή τη φορά -  στο διάβα των αστυνομικών, δέχονται τις ανάλογες... περιποιήσεις:

Τα ΜΑΤ έπραξαν ακόμα τα δέοντα απέναντι σε τζαμαρία πολυκατοικίας που... αντιστάθηκε  όταν είδαν τρεις νεαρούς να μπαίνουν στην πολυκατοικία με τα κλειδιά τους:

Media preview
 

Και, σαν αποκορύφωμα, η Ομάδα ΔΕΛΤΑ αφού ξυλοκοπά, αφήνει ημιαναίσθητο στον δρόμο έναν άνθρωπο και αναχωρεί:

Διαβάστε περισσότερα: Τα κατά Κικίλια «δέοντα»: Αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ έχουν ξυλοκοπήσει άνδρα και τον παρατούν αβοήθητο στην άσφαλτο (βίντεο) 

Για το χθεσινό κατασταλτικό μπαράζ, υπάρχουν δύο εξηγήσεις: ή τα αστυνομικά όργανα πλέον αυτενεργούν, με διμοιρίτες των ΜΑΤ και ομαδάρχες της ΔΕΛΤΑ να παίρνουν «πρωτοβουλίες» παρά τις υποτίθεται αντίθετες εντολές από το «Κέντρο» ή έχουν από ψηλά το ελεύθερο να ξυλοκοπούν, πνίγουν στα χημικά, βρίζουν, προσβάλλουν, ξαπλώνουν στο έδαφος, βανδαλίζουν. Προσθέτουμε στην εικόνα τον φόβο μιας κυβέρνησης που εφαρμόζοντας τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές της, δεν θέλει καθόλου να αντιμετωπίζει λαϊκές αντιδράσεις και επιστρατεύει γι' αυτό όλους της τούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Μάταια.

 

«Αυτή η κυβέρνηση φοβάται το Νοέμβρη γιατί απεχθάνεται τη Δημοκρατία»

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει : «Υπό την παρούσα κυβέρνηση κινδυνεύει ακόμα και η μνήμη – Όσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν το σκηνικό έντασης και ωμής βίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Είναι σαφές ότι οι μονάδες της Αστυνομίας, ακόμα και οι πλέον “διακεκριμένες” για την αγριότητά τους, δεν αυτενεργούν. Υπεύθυνοι για το σχέδιο δράσης τους, και τη μεταβολή ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε φρούρια ασύδοτης αστυνομοκρατίας, είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλιας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απέδειξαν πόσο μικρή είναι η απόσταση ανάμεσα στο μίσος για τη Μεταπολίτευση και τη δυσανεξία προς τη δημοκρατία», και καταλήγει:

«Αυτή η κυβέρνηση, που φοβάται το Νοέμβρη γιατί απεχθάνεται τη δημοκρατία, πρέπει να φύγει, αν είναι δυνατόν τα επόμενα 24ωρα. Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι για τις χτεσινές αθλιότητες θα πρέπει να λογοδοτήσουν» 

(διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση)

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλειώδεις οι πορείες για το Πολυτεχνείο, παρά το κλίμα τρομοκρατίας και την καταστολή της κυβέρνησης

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)