to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 20.10.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Μίκης Θεοδωράκης: Χωρίς λεπτομέρειες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της διαθήκης

Για πέντε κείμενα που έχουν συνταχθεί μετά το 2015, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή, κάνουν λόγο οι πληροφορίες


Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της διαθήκης του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η οποία ανακοινώθηκε ότι θα άνοιγε χθες στο Πρωτοδικείο Αθήνας, με τη διαδικασία να προβλέπει ότι αρχικά ενημερώνονται τα πρόσωπα ή οι φορείς που αναφέρονται σε αυτήν. Το ενδιαφέρον αφορά τόσο την τύχη της προσωπικής περιουσίας που απέκτησε ο μουσικοσυνθέτης στη ζωή του όσο -κυρίως- και την τύχη του έργου του, που αποτελεί και τη βασικότερη και οικουμενική κληρονομιά του.

Ωστόσο, όπως διέρρευσε χθες από δικαστικές πηγές, η διαθήκη που άφησε πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μία, αλλά πέντε διαφορετικές, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ίσως και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφασιστεί η ισχύς όσων αναφέρονται σε αυτές, ειδικά σε σημεία τα οποία ο μουσικοσυνθέτης αλλάζει την επιθυμία του με τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ξεκίνησε να συγγράφει τη διαθήκη του νωρίς, αλλά συνέταξε την πρώτη μόλις το 2015, όταν ήταν δηλαδή ήδη 90 ετών. Ωστόσο, από τότε χρειάστηκε να αλλάξει τέσσερις φορές όσα προβλέπονταν σε αυτήν είτε για να προσθέσει πράγματα που είχε αρχικά παραλείψει είτε ακόμα και για να τα αλλάξει. Οι πηγές πάντως αναφέρουν ότι από το 2015 και μετά «κάποια γεγονότα άλλαξαν», κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πιθανό ο μουσικοσυνθέτης να μην προσέθεσε απλώς κάποια πράγματα, αλλά να τα άλλαξε. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απίθανο να δούμε διάφορες πλευρές να ερίζουν για την ισχύ της μίας ή της άλλης αναφοράς.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει υπάρξει μια πρώτη δικαστική διαμάχη πάνω στο ζήτημα της κληρονομιάς του επωνύμου του Μίκη Θεοδωράκη, με τα δύο αναγνωρισμένα παιδιά του Μαργαρίτα και Γιώργο να στρέφονται εναντίον του φερόμενου ως γιου του Νίκου Κουρή (ή Θεοδωράκη) αξιώνοντας να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο του πατέρα τους. Η προσωρινή διαταγή έκανε δεκτό το αίτημα, πλην όμως εκκρεμεί η κύρια εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είναι προφανές ότι η ύπαρξη πέντε διαφορετικών διαθηκών θα δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα, αν και παραμένει άγνωστο αν θα το λύσει οριστικά ή θα το συσκοτίσει ακόμα περισσότερο.

Προφανώς, ιδιαίτερη σημασία έχει και το τι θα γίνει με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και τα δικαιώματα σε αυτό και αν αυτά θα παραχωρηθούν στα παιδιά του (ή κάπου αλλού) ή θα μείνουν ελεύθερα. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι καλλιτεχνικές και πολιτικές αναφορές του σπουδαίου μουσικού, αν δηλαδή θα ονοματίζει κάποιους μουσικούς, τραγουδιστές ή ορχήστρες στις οποίες θα αναθέτει την προβολή του έργου του, καθώς και αν θα επιβεβαιωθεί η τελευταία του επιθυμία αναφορικά με την κηδεία του και θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη μνεία ή κληρονομία προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)