to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 04.10.2013

Πολιτική

Μιχαλολιάκος: Μια "αθώα περιστερά" που αποκήρυξε τον χρυσαυγιτισμό

Το παρελθόν του στο σύνολό του αποκήρυξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην απολογία του στον ανακριτή, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.


Σύμφωνα με το Βήμα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, στην πολύωρη απολογία του, αποτάσσεται τον ναζισμό και τα κείμενα της νιότης του. Μετά από πέντε ώρες πάντως, ξημερώματα της Πέμπτης, ανακριτές και εισαγγελείς δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του. Στη διάταξή τους αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής του και ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της απολογίας τού Ν. Μιχαλολιάκου ενώπιον των ανακριτών με την παρουσία και των εισαγγελέων, αποκαλύπτει το «Βήμα». Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει ότι δεν ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας και αρνείται ότι γνώριζε για ταγμάτων εφόδου. Παράλληλα σήμερα δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τα κείμενα της νιότης του, πριν από 35 χρόνια δηλαδή, στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής.

«Καταγγέλλω κάθε πράξη βίας…»

Στην αρχή της απολογίας του όταν ερωτάται για τις πράξεις που του αποδίδουν οι μαρτυρικές καταθέσεις δηλώνει:

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμέ πράξη, διότι ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτήν αμέσως ή εμμέσως και επιφυλάσσομαι να απαντήσω με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο αλλά και να απαντήσω επί μέρους στα ερωτήματά σας…».

Ερωτάται για το επίμαχο καταστατικό με τον τίτλο Πρωτεσίλαος, το οποίο προσκομίστηκε από μάρτυρα στον αντεισαγγελέα κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση του κατηγορητηρίου και απαντάει:

«Ουδεμία σχέση έχει αυτό το έγγραφο με το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Τα δύο ψευδεπίγραφα έγγραφα (σ.σ. βρίσκονται στη δικογραφία) απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία υπερασπίζεται αρχές και θέσεις του ελληνικού εθνικισμού».

Ερωτάται στη συνέχεια για την αρθρογραφία του υπέρ του Χίτλερ στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής:
«Τότε, πριν από 35 χρόνια, υπήρξε αυτή η αρθρογραφία της οποίας το περιεχόμενο δεν αποδέχομαι σήμερα. Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου, εκφράζεται μόνο από το εθνικιστικό κίνημα. Γι αυτό ουδέποτε υιοθέτησε εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα, το σύμβολο μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος…».

Στην ερώτηση: «Πώς σχολιάζετε το σημείο του καταστατικού που αναγνωρίζει την αρχή του αρχηγού, συμφωνείτε;».

«Κατηγορηματικά απαντώ όχι», είπε. «Το κείμενο αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Δεν ξέρω γερμανικά αλλά πληροφορούμαι ότι η λέξη Φύρερ είναι γραμμένη λάθος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το καταστατικό είναι ψεύτικο αφού κανένας πραγματικός θιασώτης της ιδεολογίας αυτής δεν θα έκανε λάθος…».

Σε ερώτηση για την εσωτερική διάρθρωση της οργάνωσης απάντησε ότι υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, που είναι κυρίαρχο όργανο και εκλέγει 80 μέλη από τους οπαδούς του κόμματος. Αυτό το όργανο, είπε εκλέγει τον γενικό γραμματέα του κόμματος. «Πυρήνες» τόνισε «υπάρχουν μόνο στα μικρά μέρη». Πρόσθεσε ότι «σε πολλές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος δεν επικράτησε η γνώμη του».

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι στρατός, καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές και την αμφίεση, αλλά και τον συγκεκριμένο βηματισμό δεν τον υιοθετώ, όπως έχω πει και σε τηλεοπτική μου εμφάνιση. Γενικώς έχω καταγγείλει μέσα και έξω από τη βουλή κάθε πράξη βίας… Καταδικάζω όλα τα επεισόδια καταστρατήγησης του νόμου».

Για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

«Η μόνη πηγή χρηματοδότηση είναι η κρατική επιχορήγηση», επέμενε. «Οχι μόνο δεν χρωστάμε, αλλά έχουμε και 400.000 στην τράπεζα».

Για τα τάγματα εφόδου είπε ότι είναι συκοφαντικά όσα λέγονται και πρόσθεσε ότι, όταν έλεγε «θα κατεβούμε στους δρόμους» εννοούσε τις νόμιμες συναθροίσεις, όπου θα καταγγέλλονται οι αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Για το πρωινό μετά τη δολοφονία Φύσσα παραδέχεται ότι μίλησε με τον Γιάννη Λαγό για 45 δευτερόλεπτα, αλλά ισχυρίστηκε πως η συνομιλία ήταν μόνο για την επόμενη εκδήλωσή του. Είπε ότι είχε παραδώσει επτά συνδέσεις που του είχαν δοθεί, στο κόμμα.

Πηγή: koutipandoras.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)