to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 18.01.2021

Πολιτική

Α. Μιχαηλίδης: Σοβαρά προβλήματα για τον εμβολιασμό κατοίκων των νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομεία

Την πραγματοποίηση εμβολιασμών μόνο από νοσοκομεία σχολίασε ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Α. Μιχαηλίδης, καθώς «θα καταστεί αδύνατη η μετακίνηση για κατοίκους νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομεία»


Ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Α. Μιχαηλίδης, σχολίασε την δυσκολία των κατοίκων των νησιών εκείνων που δεν διαθέτουν νοσοκομεία, προκειμένου να μεταβούν σε άλλα για τους εμβολιασμούς:

«Πολλές και σοβαρές ανησυχίες για την πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου δημιουργούν δημόσιες αναφορές και καταγγελίες περί ανατροπής του σχεδιασμού των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πληθώρα αναφορών σε μέσα ενημέρωσης καθώς και δηλώσεις εκπροσώπων εργαζομένων στα νοσοκομεία ότι η κυβέρνηση ακυρώνει, εν όλω ή εν μέρει, μια βασική πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού των εμβολιασμών για τον Covid-19 που ήταν η πραγματοποίησή τους και σε Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα. Το νέο σχέδιο φέρεται να δρομολογεί την πραγματοποίηση των εμβολιασμών μόνο σε νοσοκομεία, χωρίς καμία εμπλοκή των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στο στόχο του καθολικού εμβολιασμού, καθώς θα καταστεί από εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη η μετακίνηση για κατοίκους δεκάδων νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομεία.

Τα προβλήματα θα είναι ιδιαίτερα δυσχερή όχι μόνο για κατοίκους που αντιμετωπίζουν μια σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες στη μετακίνηση – ηλικιωμένους, ΑμΕΑ, χρόνια πάσχοντες, όσους διαμένουν σε απομακρυσμένα νησιά ή δυσπρόσιτες περιοχές μεγαλύτερων νησιών – αλλά και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

Είναι προφανές ότι ο μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρές υγειονομικές ανισότητες, εις βάρος αδύναμων και ευάλωτων κατηγοριών, αναφορικά με την κύρια απειλή για τη δημόσια υγεία της εποχής μας. Είναι αδιανόητο οι γεωφυσικοί περιορισμοί που συνδέονται με τη νησιωτικότητα να οδηγήσουν σε αποκλεισμό των νησιωτών από τον εμβολιασμό.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει αφενός να δημοσιοποιήσει τον, όποιο, σχεδιασμό έχει και αφετέρου να λάβει όλα τα μέτρα και να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους υλικούς και μη πόρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των νησιωτών στα εμβόλια. Σε ό,τι μας αφορά, εκτός των άλλων θα αναδείξουμε το ζήτημα και θα απαιτήσουμε απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)