to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 19.12.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μιχ. Σταθόπουλος: Να υπάρχει διαφάνεια για όλους τους Έλληνες πολίτες

Τα προβληματικά στοιχεία στο «φρένο» που έβαλε το ΣτΕ στη διαδικασία του «πόθεν έσχες», καθώς και μία περίεργη διαφοροποίηση γάμου και Συμφώνου Συμβίωσης, εντόπισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Τι είπε για τους δικαστικούς που έχουν θυρίδες, χρήματα «στο στρώμα», την προσπάθεια να εμποδιστεί ο έλεγχος σε βάθος άνω των πέντε ετών. Tάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης της διαδικασίας στη δήλωση εισοδήματος. Υπογράμμισε την σημασία των διασταυρώσεων τα τελευταία χρόνια, ακόμη και με λογαριασμούς του εξωτερικού, για την πάταξη του «εθνικού αθλήματος», της φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικότερες από το «πόθεν έσχες», όπως τόνισε.


Σημειώνοντας ότι δεν έχει διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι «το πρώτο, θετικό, είναι ότι ενώ ακούγαμε τις προηγούμενες ημέρες πως θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών στη διαδικασία του "πόθεν έσχες", να κρίνει τις δηλώσεις άλλο όργανο αποτελούμενο από δικαστές και όχι το ίδιο με τους υπόλοιπους πολίτες, αυτή την θέση δεν την κράτησε. Άρα, ό,τι είπαν το είπαν για όλους τους πολίτες χωρίς διαφορετική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι βασικό και θετικό σημείο».
 
«Η γενική μου θέση είναι ότι πρέπει κατά το δυνατόν, όπως λέει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, να υπάρχει διαφάνεια για όλους τους Έλληνες πολίτες ... επειδή δεν είναι εφικτό, γίνεται μία επιλογή για αυτούς που ασκούν κάποια εξουσία, είναι δημόσια πρόσωπα. Η φοροδιαφυγή είναι μάλλον διαδεδομένη ευρύτατα και δεν αφορά μόνο αυτούς που ασκούν εξουσία, όλοι οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να διέπονται από καθεστώς διαφάνειας», όπως είπε.
 
Συμφώνησε μάλιστα με μία προοπτική να ενσωματωθεί η διαδικασία του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις, όπου θα «ελέγχεται από τις φορολογικές αρχές. Εκεί ήταν που δεν μπορούσαν στο ΣτΕ να κρατήσουν τη θέση για έλεγχο δηλώσεων "πόθεν έσχες" από δικαστικούς. Γιατί τις φορολογικές δηλώσεις τις ελέγχουν οι έφοροι και εκεί δεν λένε τίποτε;» αναρωτήθηκε.
 
Ο κ. Σταθόπουλος συνέχισε λέγοντς ότι «ο έλεγχος δεν πρέπει να γίνεται εσωτερικά, σε ένα σώμα, αλλά εξωτερικά, υπάρχουν περισσότερα εχέγγυα αμεροληψίας. Όχι να κρίνουν τους δικαστές οι δικαστές, αλλά να τους κρίνουν άλλοι».
 
Στα επιμέρους θέματα, όπως είπε «είμαι υπέρ της διαφάνειας, αλλά υπάρχει και η ανάγκη προστασίας των τελείως προσωπικών δεδομένων, χρειάζεται και ένα όριο».
 
Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία, έχει την δυνατότητα κάνοντας αλλαγές στη διαδικασία της δήλωσης «πόθεν έσχες» να προχωρήσει σε νέα θεσμοθέτηση και «η καινούργια υπουργική απόφαση δεν θα έχει αναγκαία την ίδια τύχη, αν προσβληθεί στο ΣτΕ, εκτός αν λέει τα ίδια ακριβώς».
 
Άλλο οι θυρίδες, άλλο τα μετρητά στο σπίτι
 
Σχολιάζοντας τη βασιμότητα μίας ένστασης εγκυρότητας κατά ενός νόμου με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να δηλώνονται χρήματα που είναι εκτός τραπεζικών λογαριασμών ή σε θυρίδες, αλλά και κινητά αντικείμενα αξίας (π.χ. ζωγραφικοί πίνακες) αξίας άνω των 30.000 ευρώ, με το επιχείρημα της προστασίας προσωπικών δεδομών, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι «για τις θυρίδες δεν μπορώ να καταλάβω και να πειστώ γιατί θα πρέπει να εξαιρούνται».
 
Αντίθετα, για όσους έχουν σημαντικά ποσά «στο στρώμα, πώς θα ελεγχθεί αυτό; Θα πρέπει να υπάρχει ειδικός λόγος, βάσιμες ενδείξεις για αξιόποινη πράξη, να έρθει δικαστικός λειτουργός για να γίνει έρευνα στο σπίτι ... Εάν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ας ξεκινήσει ποινική διαδικασία και μετά τα βρίσκουμε».
 
Η περίεργη υποβάθμιση του Συμφώνου Συμβίωσης
 
«Λένε επίσης ότι πρέπει να δηλώνονται τα εισοδήματα συζύγου στο "πόθεν έσχες" ... αλλά όχι του συντρόφου που έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης. Γιατί να μην το δηλώνει κι αυτός;», αναρωτήθηκε επίσης ο κ. Σταθόπουλος.
 
Κλειδί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις από τις φορολογικές αρχές
 
Χαρακτήρισε εξάλλου υπερβολική την απαίτηση για την λεπτομερή δήλωση κάθε τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θα αρκούσε η αναφορά των λογαριασμών και του συνολικού τους υπόλοιπου. «Να ασχολούμαι και με την κίνηση του λογαριασμού, είναι γραφειοκρατικό, δεν το χρειαζόμαστε», εκτίμησε ο πρώην υπουργός.
 
«Με τη δήλωση του φόρου εισοδήματος, μπορούν οι φορολογικές αρχές να κάνουν οποιονδήποτε έλεγχο, όταν υπάρχουν ενδείξεις ... να πουν ¨τι εισοδήματα είχες τότε, τι περιουσιακά στοιχεία έχεις", με τη συνηθισμένη διαδικασία».
 
Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε επίσης ότι δεν συμφωνεί «με τις θέσεις του ΣτΕ ως προς την προθεσμία του ελέγχου, να μην εκτείνεται περισσότερο από πέντε χρόνια προς τα πίσω. Εάν μπορεπί να αποδείξει η φορολογική αρχή ότι έχω καταθέσεις που δεν ανταποκρίνονται με τις δηλώσεις προηγούμενων ετών, γιατί πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο;».
 
«Οι φορολογικές αρχές έχουν πολλές δυνατότητες ... δεν μπορούν να ελέγχουν όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά δειγματοληπτικά μπορούν να κάνουν πολλή δουλειά. Θεωρώ ευχάριστο ότι τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά γίνονται διασταυρώσεις, ακόμη και με τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού ... είναι το σημαντικότερο μέτρο, ακόμη και από το "πόθεν έσχες", για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του εθνικού μας αθλήματος». κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)