to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 29.09.2020

Οικονομία

ΜΙΕΤ: Οι παραιτήσεις με παρασκήνιο και η αγωνία των εργαζόμενων

Οι εργαζόμενοι του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης έχουν κάθε λόγο να αγωνιούν για την επιβίωση του Ιδρύματος και την εξασφάλιση της εργασίας τους, εφόσον δεν υπάρχει ΔΣ αυτή τη στιγμή και δεν έχει γίνει ακόμα καμιά ανακοίνωση για την εκλογή του νέου ΔΣ


Δύο βδομάδες έχουν περάσει από τη μέρα που ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) κάλεσε όλους του υπαλλήλους για να τους ανακοινώσει την παραίτηση των μελών του ΔΣ του Ιδρύματος (την οποία επιβεβαιώνουν και δημοσίευματα της «Καθημερινής» και του «iefimerida.gr»).

Δήλωσε άγνοια για τους λόγους της απόφασής τους, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του ΜΙΕΤ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Πώς είναι δυνατόν ο Διευθυντής να μην γνωρίζει τους λόγους της παραίτησης των στενών συνεργατών του;», το εύλογο ερώτημα που θέτουν εργαζόμενοι, θυμίζοντας ότι, πριν από έναν χρόνο το εν λόγω ΔΣ δήλωνε εγγράφως στους υπαλλήλους του Ιδρύματος την στήριξή του στο πρόσωπό του Διευθυντή.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος μαζί με τον Οικονομικό Διευθυντή, που σημειωτέον επαναπροσλήφθηκε ενώ είναι συνταξιούχος της ΕΤΕ, έχουν την ευθύνη για την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του αποθεματικού του Ιδρύματος ενώ  ζήτησαν και επιπλέον χορηγία από την Τράπεζα. Με το πρόσχημα ότι η ΕΤΕ αρνείται και έπρεπε να εξυγιανθεί το Ίδρυμα εκ των έσω, κάλεσαν εννέα υπαλλήλους του ΜΙΕΤ να υπογράψουν σύμβαση μερικής απασχόλησης  (το συνολικό ποσό που θα εξοικονομούσαν ήταν 80 χιλιάδες ευρώ) και επιδίωξαν να επιβάλλουν καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Η  ΕΤΕ απέτρεψε τουλάχιστον το τελευταίο σενάριο.

Ύστερα, τονίζουν εργαζόμενοι, τα μέλη του ΔΣ, υπό την καθοδήγηση του διευθυντ,ή απέτρεψαν κάθε προσπάθεια εξυγίανσης που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η ΕΤΕ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας ελέγχου βιωσιμότητας. Πρόσχημα ήταν το καταστατικό του ΜΙΕΤ που ορίζει ότι το Ίδρυμα είναι αυτόνομο ως προς τις αποφάσεις και δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Ακόμα και αν αυτοί προέρχονται από την αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης του που είναι η ΕΤΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι Διευθυντής, ΔΣ και οικονομικός διευθυντής έχουν υπογράψει για  ισοσκελισμένους ισολογισμούς, συνεχίζουν, ήδη από την αρχή  κάθε χρόνου, να παρουσιάζουν οικονομικό έλλειμμα και ζητούν συνεχώς από την Τράπεζα να το καλύψει.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αγωνιούν για την επιβίωση του Ιδρύματος και την εξασφάλιση της εργασίας τους, εφόσον δεν υπάρχει ΔΣ αυτή τη στιγμή και δεν έχει γίνει ακόμα καμιά ανακοίνωση για την εκλογή του νέου ΔΣ.

«Τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση της ΕΤΕ; Τι μέτρα θα πάρει για την πραγματική εξυγίανση του ΜΙΕΤ; Θα αποκαταστήσει όσους εργαζομένους έχουν αδικηθεί;», τα ερωτήματα των εργαζόμενων που ζητούν πειστική απάντηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)