to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 02.02.2021

Διεθνή

Μιανμάρ: Ζητούν την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι - Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠA

Πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι φωνές που αντιτίθενται στο στρατιωτικό πραξικόπημα που επιβλήθηκε στη Μιανμάρ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί με νέες κυρώσεις εις βάρος της χώρας που μόλις την τελευταία δεκαετία είχε καταφέρει να ξεφύγει από τη στρατιωτική κατοχή.


Ο στρατός της Μιανμάρ έχει αυστηρά υπό τον πλήρη έλεγχό του τη χώρα σήμερα, μία ημέρα μετά το αναίμακτο πραξικόπημα στη διάρκεια του οποίου συνέλαβαν την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ οι στρατηγοί δεν έχουν απαντήσει στις πολλές καταδίκες του πραξικοπήματος από τη διεθνή κοινότητα.

Αμφισβητώντας τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι στρατιωτικοί κήρυξαν χθες τη Μιανμάρ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, τερματίζοντας αιφνιδιαστικά μια δεκαετή δημοκρατική παρένθεση.

Συνέλαβαν την 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλα στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Το πραξικόπημα έχουν καταδικάσει πολλές χώρες, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα.

Σήμερα το πρωί στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, δεν υπήρχε σημαντική στρατιωτική παρουσία, ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν οι στρατιωτικοί για την εξουσία τους, σύμφωνα με παρατηρητές.

Το δίκτυο τηλεφωνίας και το διαδίκτυο λειτουργούν σήμερα και πάλι, έπειτα κάποιες διακοπές χθες, ενώ οι τράπεζες έχουν ανοίξει και πάλι, αν και το αεροδρόμιο της Ρανγκούν παραμένει κλειστό.

Οι αγορές και οι δρόμοι, που συνήθως είναι πολυσύχναστοι παρά την πανδημία του κορονοϊού, ήταν πιο ήρεμοι.

Οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν στη χώρα αυτή που από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948 έχει ζήσει σχεδόν 50 χρόνια σε καθεστώς δικτατορίας.

“Οι άνθρωποι φοβούνται να επικρίνουν ανοικτά (το πραξικόπημα), αν και δεν μας αρέσει αυτό που συμβαίνει”, δήλωσε ο Μάουνγκ Ζάου, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι “βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά”, υπογράμμισε ένας οδηγός ταξί.

Ο στρατός δεν έχει ανακοινώσει καμία πληροφορία σχετικά με το πού κρατείται η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ, αλλά ούτε οι άλλοι συλληφθέντες.

“Μας είπαν ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, στο σπίτι της στη Ναϊπιντάου”, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, δήλωσε ένας βουλευτής του κόμματός της που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Ανησυχούμε”, πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο κτίριο όπου διαμένουν οι βουλευτές.

Ωστόσο το Δίκτυο Νέων της Γιανγκόν, μια από τις μεγαλύτερες ακτιβιστικές οργανώσεις της Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

“Το Δίκτυο Νέων της Γιανγκόν (…) κήρυξε και καλεί σε πολιτική ανυπακοή ως απάντηση” στο πραξικόπημα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Twitter, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί σε νοσοκομείο της Μανταλέι έχουν επίσης ξεκινήσει αντίστοιχη εκστρατεία.

Η εκτελεστική επιτροπή του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία — του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, μέχρι χθες de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα — απηύθυνε έκκληση σήμερα να «αφεθεί ελεύθερη» άμεσα η ίδια και τα άλλα στελέχη της παράταξης που συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας «το συντομότερο δυνατόν».

«Απελευθερώστε όλους τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου (Ουίν Μιντ) και της κρατικής συμβούλου (Αούνγκ Σαν Σου Τσι)», αξιώνει το κόμμα σε κείμενο που αναρτήθηκε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με βουλευτή του κόμματός της, η ανατραπείσα επικεφαλής της κυβέρνησης έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

Ακόμη, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, που χαρακτήρισε «ηθική κηλίδα» για τον στρατό της χώρας το χθεσινό πραξικόπημα, προέτρεψε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες είχε καταγάγει ευρεία νίκη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε να επαναφέρει κυρώσεις στη Μιανμάρ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας

Οι κυρώσεις χαλάρωσαν πρόσφατα, αφού η χώρα άρχισε να αναδύεται από μια στρατιωτική δικτατορία δεκαετιών.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν επίσης καταδικάσει τη στρατιωτική ανάληψη εν μέσω φόβων για πιθανές διαμαρτυρίες και αναταραχές.

Αούνγκ Σαν Σου Τσι: «Μην αποδεχθείτε την κατάληψη εξουσίας»
Στο μεταξύ, το κόμμα της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία προτρέπει τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και να διαδηλώσουν.

«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί.

«Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)