to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 23.10.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Μια βραδιά για τον Κ. Μπαλάφα στον Πειραιά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα διοργανώνεται απόψε στον Πειραιά, από την Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του. Στο Στέκι της δημοτικής παράταξης της πόλης (Ελ. Βενιζέλου και Πραξιτέλους 78), στις 8.30 μ.μ., ο φωτογράφος Βαγγέλης Ταμβάκος θα παρουσιάσει την πορεία και το φωτογραφικό έργο του Ηπειρώτη φωτογράφου της Αντίστασης, μέσα από την προβολή διαφανειών και ντοκιμαντέρ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε στην Κυψέλη της Άρτας το 1920. Σε ηλικία δέκα ετών βρέθηκε στην Αθήνα αρχικά και κατόπιν σπουδαστής στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με τρόπο παράτολμο και εφευρετικό, κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή πολλά από τα εγκλήματα των κατακτητών στην Ήπειρο. Το 1942 συνελήφθη και πέρασε στο Μεσολόγγι ιταλικό στρατοδικείο για κατοχή ενός ασφράγιστου ραδιοφώνου. Αφέθηκε ελεύθερος τρεις μήνες μετά και ανέβηκε στο βουνό, όπου στο Ζαγόρι συνάντησε τον φίλο του Λέανδρο Βρανούση, εθνοσύμβουλο Ηπείρου. Εντάχθηκε στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Γιώργο Καλλιανέση, και με το τουφέκι στο ένα χέρι και τη φωτογραφική του μηχανή στο άλλο αποτύπωσε συγκλονιστικά το αντάρτικο στην Ήπειρο. Οι εικόνες του αποτυπώνουν το μεγαλείο της Αντίστασης, τον ενθουσιασμό και τη λεβεντιά των ανταρτών αλλά και τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τα καμένα χωριά και τον πόνο των αμάχων.

Μετά τον πόλεμο προσελήφθη στη ΔΕΗ, όπου φωτογράφισε τα περισσότερα από τα έργα της την εποχή της ανοικοδόμησης, με αποκορύφωμα την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Κρεμαστών του Αχελώου. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με μία άλλη προσφιλή του δραστηριότητα, την κινηματογράφηση, δημιουργώντας φιλμ για τη ΔΕΗ. Ο μεγάλος μας φωτογράφος έφυγε από τη ζωή στις 9 Οκτωβρίου 2011.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)