to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 03.12.2014

Κοινωνία

Μία στις τρεις γυναίκες που φοιτούν στη Σχολή Ευελπίδων έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση

Σύμφωνα με έρευνα καθηγητή της Ευελπίδων για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης , που επικαλείται το Δίκτυο Σπάρτακος,μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3%, δηλώνει ότι ένοιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της σχολής από άνδρα.


Οπως αναφέρεται από το Δίκτυο Σπάρτακος:

Ενώ συχνά ο εγχώριος και διεθνής τύπος αναφέρεται στα ζητήματα βιασμών και γενικότερα σεξουαλικής παρενόχλησης στους ξένους στρατούς, η ανάδειξη του συγκεκριμένοι ζητήματος αποτελεί ταμπού για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ελάχιστες οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και ακόμη πιο λίγες οι υποθέσεις που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες.

Είναι η στάση των καθεστωτικών ΜΜΕ που δείχνουν να ευθυγραμμίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, διαφυλάττοντας το «Γόητρο του Στρατού», πλήττοντας όμως την Αλήθεια, μετατρέποντας την ενημέρωση σε χειραγώγηση.    

Το κλίμα συγκάλυψης και τα στεγανά στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι γνωστά και γίνονται ακόμη πιο αισθητά σήμερα που η κυβέρνηση αφενός σηκώνει τις σημαίες του εθνικισμού και μιλιταρισμού για πλαίσιο της εκστρατείας «εθνικής συμφιλίωσης» που απαιτεί το σύνολο του αστικού κατεστημένου. Αφετέρου, τα παραπάνω ζητήματα θα μπουν κάτω από το χαλάκι καθώς ολοένα συχνότερα έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των Επιτελείων για Στράτευση της νεολαίας, ανδρών και γυναικών, στα 18 τους χρόνια. Υλοποιώντας παράλληλα και μια απαίτηση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που εξάλλου δεν τους χωρίζουν και πολλά!

Και όμως υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που αποκαλύπτουν τον σκοτεινό κόσμο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρομερά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα του Γιώργου Καφφέ, Κοινωνιολόγου που κατέχει μόνιμη θέση ΔΕΠ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με γνωστικό αντικείμενο την Στρατιωτική Κοινωνιολογία. Η έρευνα του σχετικά με «τις γυναίκες στον στρατό» πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 σε σπουδάστριες της ΣΣΕ, παρουσιάστηκε ως εισήγηση το Δεκέμβριο του 2012 σε Ημερίδα που διεξήχθη στην ΣΣΕ και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ΣΣΕ άρχισε να προσλαμβάνει γυναίκες το 1990 και την συγκεκριμένη χρονιά (2011) οι γυναίκες αποτελούσαν το 9% του συνόλου των σπουδαστών. Στο ερωτηματολόγιο που απευθύνεται  στις σπουδάστριες ανά έτος και περιλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις για να διαπιστώσει τη διακύμανση των αντιλήψεων τους για την ΣΣΕ και τη θέση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα εξής:

Ø  Για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3% δηλώνει ότι ένοιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της σχολής από άνδρα. Το 80% αυτών των περιπτώσεων δήλωσαν να έχουν μοιραστεί την συγκεκριμένη εμπειρία με κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ το 20% έχει αποφύγει τελείως έστω και να το αναφέρει.

Το ζήτημα όμως αποκτά άλλες διαστάσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η δύναμη των Τεταρτοετών σπουδαστριών είναι μικρότερη των εισακτέων καθώς ένα σημαντικό ποσοστό έχει αποχωρήσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Σχολή, ενώ είναι δεδομένο από όλους ότι σαφώς υπάρχει ένα ποσοστό σπουδαστριών που δεν έχουν αποκαλύψει το τι βίωσαν.

Επίσης, πουθενά στις ανακοινώσεις του ερευνητή δεν αναφέρεται το πόσο σοβαρά έλαβε υπόψη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα, ποια μέτρα έλαβε η διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων!  

Η αρχική εντύπωση που προκαλείται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας, ακολουθείται από τη γνώση του γεγονότος ότι η επιλογή φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές έχει ως κυρίαρχο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, έλκοντας τους νέους των πιο φτωχών περιοχών της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης επικράτειας. Είναι ένας επιπλέον λόγος γιατί η έρευνα πρέπει να εξαφανιστεί…  

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία αξίζει να συνεκτιμηθούν με τα παρακάτω αποτελέσματα της έρευνας που μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Στρατιωτικών Σχολών και της πραγματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά σπουδαστές και σπουδάστριες.

Ø  Όπως επισημαίνεται και από τον ίδιο τον ερευνητή ως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας, οι σχεδόν μισές ερωτηθείσες  4ετείς, το 40% δηλαδή, απάντησαν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν  στη σχολή!

Ø  Στις σπουδάστριες του Γ’ Έτους καταγράφεται ένα ποσοστό 13,2% που απαντά ότι η πίεση που ασκείται στην ΣΣΕ ήταν ο λόγος «να ξεκινήσει το κάπνισμα και να πίνει περισσότερο». Συνυπολογίστε και το δημοσίευμα της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» που τόνιζε τις καταγγελίες εφέδρων γιατρών για την χρήση αναβολικών από σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων, στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν στο σκληρό πρόγραμμα της Σχολής και στο βίαιο ανταγωνισμό μεταξύ τους, που εν πολλοίς προδιαγράφει την πορεία της καριέρας τους.    

Ø  Ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτύπωμα της έρευνας είναι το αποτέλεσμα της ερώτησης για το αν θα συμβούλευαν κάποια αδερφή ή φίλη να εισαχθεί στην ΣΣΕ, όπου το 66,6% των σπουδαστριών του Β’ Έτους δηλώνει και μάλιστα με έμφαση, ότι θα την απέτρεπε από αυτή την επιλογή. Και έχει σημασία να δούμε τις απαντήσεις που δίνονται σε αυτό το έτος φοίτησης γιατί έχει μια διαδρομή στη σχολή, χωρίς τις αυταπάτες του Α΄έτους, ενώ επίσης διαφοροποιείται από το Δ’ έτος που πλέον βρίσκεται προ των πυλών της επαγγελματικής ενεργοποίησης στις μονάδες.

Οι αποκαλύψεις για την Σχολή Ευελπίδων είναι πολύ σημαντικές και κατά τη γνώμη μας απηχούν μέρος και όχι του συνόλου της πραγματικότητας καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί το ποσοστό των σπουδαστών που απογοητευμένοι και αηδιασμένοι με τα όσα βιώνουν αποχωρούν. Επίσης, αν αυτά συμβαίνουν μεταξύ των μελλοντικών αξιωματικών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, φανταστείτε τι γίνεται μεταξύ των υπαξιωματικών και των ΕΠ.ΟΠ. Τμήματα της νεολαίας που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, στρατολογημένοι από τις ατελείωτες ουρές της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης. Έταξαν καριέρα στον Στρατό και καταξίωση.

Ίσως οι μελέτες του Υγειονομικού για τη χρήση ναρκωτικών και το φαινόμενο του αλκοολισμού στον Στρατό –ιδιαίτερα μεταξύ των χαμηλόβαθμων- και η πρόσβαση στα αρχεία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης να έδιναν μια εικόνα των απογοητεύσεων που σπέρνει η χακί καθημερινότητα, η συνείδηση ότι είσαι μισθοφόρος και αναλώσιμος, που εξαρτάται από τον κάθε διοικητή, τον κάθε ανώτερο στρατιωτικό, το βουλευτή και κυβερνητικό στέλεχος για να κάνεις το οτιδήποτε.

Όμως αυτά είναι τα καλά κρυμμένα μυστικά του Στρατού.

Βλέπεις η ανάδειξη της Αλήθειας θα παράσερνε ως άνεμος τις μελέτες των Επιτελείων για Στράτευση στα 18 Ανδρών-Γυναικών και τις προσλήψεις νέων Μισθοφόρων, μετατρέποντας τα σε παλιόχαρτα.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)