to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 19.01.2014

leftist

Πολιτική

Μία Παστίτσιο και ολίγη από Μεσαίωνα

Σε μια δημοκρατική κοσμική Πολιτεία έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε στον Θεό.


Πριν από λίγα χρόνια ο ξεσηκωμός των ισλαμιστών φονταμενταλιστών για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, που δημοσίευσε μια δανέζικη εφημερίδα, προκάλεσε γενικό αποτροπιασμό στη Δύση. Παρά το ότι τα σκίτσα ήταν κακόγουστα κι απέπνεαν μια ορισμένη ακροδεξιά αύρα, η μεγάλη πλειονότητα των σχολιαστών στα δυτικά ΜΜΕ συνέτεινε στην άποψη ότι οι οξείες ισλαμιστικές αντιδράσεις στρέφονταν ενάντια στην ελευθερία του λόγου. Ανάλογες ήταν και οι προσεγγίσεις για την καταδίκη του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot από ρωσικό δικαστήριο για προσβολή της χριστιανικής θρησκείας. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι λογοκριτικές κινήσεις στο όνομα της θρησκείας δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτή θεμελιώνεται στις αξίες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάσταση, ανάμεσα στις οποίες η ελευθερία του λόγου κατέχει σημαίνουσα θέση.

Να όμως που η μνημονιακή Ελλάδα ήρθε να διαψεύσει όσους υπερθεμάτιζαν τον υποτιθέμενα άρρηκτο δεσμό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διαφωτισμού. Η δεκάμηνη καταδίκη του Φίλιππου Λοΐζου, υπεύθυνους  της σελίδας στο facebook «Γέρων Παστίτσιος», για προσβολή θρησκεύματος ήρθε να μας υπενθυμίσει με εκκωφαντικό τρόπο ότι ο Μεσαίωνας δεν ανήκει και τόσο στο ευρωπαϊκό παρελθόν. Η σκοταδιστική δικαστική απόφαση αποτελεί αναμφίβολα βαρύτατο πλήγμα στην ελευθερία του λόγου, μέρος της οποίας είναι και η σάτιρα. Ο ακτιβιστής Λοΐζος καταδικάστηκε για ένα έγκλημα γνώμης, κάτι που κανονικά θα  μπορούσε να συμβεί σε μια δικτατορία, αλλά όχι σε μια δημοκρατική χώρα του 2014.

Όπως ήταν επόμενο, η καταδίκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, ελέχθη ότι ο Γέρων Παστίτσιος δεν προσέβαλε κανένα θρησκευτικό αίσθημα, γιατί καυτηρίαζε τη θρησκοληψία και όχι τη χριστιανική πίστη. Η σελίδα του facebook στρεφόταν εναντίον της ακροδεξιάς παραφιλολογίας που είχε στηθεί και απλωθεί στο διαδίκτυο σχετικά με τον μοναχό Παΐσιο. Ο εν λόγω μοναχός (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι καν αναγνωρισμένος άγιος της εκκλησίας) εμφανιζόταν να έχει προβεί σε έναν καταιγισμό προφητειών –οι περισσότερες εκ των οποίων έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο μετά το θάνατό του.

Όντως, είναι απολύτως σωστό ότι ο Παστίτσιος δεν στράφηκε εναντίον του χριστιανισμού, αλλά μιας καλοστημένης επιχείρησης εκμετάλλευσης της πίστης των ανθρώπων. Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ακόμα και αν σατίριζε αυτή καθαυτή τη χριστιανική εκκλησία (όπως αναλόγως έκαναν με το Ισλάμ τα σκίτσα του Μωάμεθ), καμία δίωξη εναντίον του δεν θα ευσταθούσε. Σε μια δημοκρατική κοσμική Πολιτεία έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε στον Θεό, να επιχειρηματολογούμε για το αν ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης ή αν πρόκειται περί αντιεπιστημονικής δοξασίας, καθώς και να δημοσιοποιούμε ανεμπόδιστα τα όποια πιστεύω μας –έστω και αν αυτά ενοχλούν κάποιος ή ακόμα και τους περισσότερους. Σε αντίθετη περίπτωση, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου θα έχει υποστεί βάναυσο ακρωτηριασμό.

Η υπόθεση του Παστίτσιου πρέπει να σημάνει συναγερμό σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη. Το να καταδικάζεται κανείς για την έκφραση του φρονήματός δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο να εμπεδώνεται θεσμικά η λογική της Χρυσής Αυγής (από την οποία ξεκίνησε η δίωξη του Παστίτσιου), την ίδια στιγμή που η ηγεσία της βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Μια λογική βαθιά αντιδημοκρατική και σκοταδιστική. Αποτελεί λοιπόν επείγουσα ανάγκη να μπει φραγμός στο επιχειρούμενο πισωγύρισμα  σε εποχές που οι θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες δεν γίνονταν σεβαστές. Ο Μεσαίωνας ανήκει στο ευρωπαϊκό παρελθόν –κι εκεί πρέπει να μείνει.

Υ.Γ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει τα θρησκευτικά πιστεύω του. Ο Μεσαίωνας ως πολιτικό πρόγραμμα…

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)