to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μια ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής ένταξης

Περιφέρεια Αττικής: Δυτική Αττική και Ρομά!


Στη Δυτική Αττική των μόλις 161.000 κατοίκων, όταν εκτιμάται ότι 20.000 έως 30.000 είναι Ρομά, μεγάλο μέρος των οποίων διαβιεί σε τρισάθλιες συνθήκες, η ενασχόληση με το θέμα είναι υποχρεωτική.

Η δε προσέγγισή του από την Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν επί δεκαετίες, γίνεται για πρώτη φόρα με το μοναδικά αποδεκτό εργαλείο της κοινωνικής ένταξης.

Επειδή δε κάποιοι σκόπιμα τα μπερδεύουν, ξεκαθαρίζουμε, πως αυτός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι η κατασταλτική αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που είναι θέμα της αστυνομίας.

Συγκροτήσαμε στη Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής ένα φόρουμ με τη συμμετοχή συλλογών Ρομά, εκπροσωπών των δήμων, δημόσιων φορέων, της Εκκλησίας κ.ά., όπου συζητάμε και συναποφασίζουμε τις δράσεις, που όλες τις υλοποιούμε με ιδίους πόρους της Περιφέρειας.

Έτσι πραγματοποιήσαμε με τον Δήμο Μεγάρων και ολοκληρώσαμε την κοινωνική έρευνα - απογραφή στον Βλυχό, ενώ το ίδιο θα γίνει στον Ασπρόπυργο σε συνεργασία με τον δήμο, αναμένουμε όμως ακόμα την ανταπόκριση του Δήμου Φυλής για τη διεξαγωγή της ίδιας έρευνας.

Με το ΤΕΙ Αθήνας δημιουργήσαμε και λειτουργεί στην Ελευσίνα Γραφείο Στήριξης Ρομά και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, συστεγαζόμενο με μία εκ των δύο νομικών κλινικών που αποφάσισαν να δημιουργήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος JUSTROM.

Σε συνεργασία με το ΤΕΕΦΑ Αθήνας προωθούμε την κοινωνική ένταξη μέσω οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων σε περιοχές των Δήμων Μεγάρων, Ασπροπύργου και Φυλής, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση αθλητικών υποδομών σε κάθε δήμο της Δυτικής Αττικής, πάλι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Πραγματοποιούμε θεατρικές παραστάσεις στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές διαβίωσης Ρομά, ενώ με τη στήριξή μας συμμετέχουν και οι ίδιοι στο ετήσιο λαογραφικό φεστιβάλ της Δυτικής Αττικής.

Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας που έχουμε με χιλιάδες συμπολίτες μας και με συλλόγους, Ρομά και μη Ρομά, συζητώντας για την αναγκαιότητα της κοινωνικής ένταξης και αποκρούοντας έτσι λογικές βίας ή ρατσισμού, που, δυστυχώς είναι πάντοτε παρούσες.

Με τις πολιτικές αυτές, τις οποίες υλοποιούμε όχι από τα πάνω, αλλά με τη συμμετοχή και την κατάθεση άποψης των ιδίων των Ρομά, έχουμε, επιτύχει, για παράδειγμα, την επαναδρομολόγηση αστικής λεωφορειακής γραμμής, και μιας άλλης για τη μεταφορά των μαθητών, που είχαν διακοπεί εξ’ αιτίας επιθέσεων στα οχήματα από κάποιους Ρομά, ή την έγγραφη περισσότερων παιδιών στα σχολεία ή την άτυπη εκπαίδευση Ρομά σε συνεργασία με την πυροσβεστική ή δημιουργήσαμε συνθήκες καλύτερης διαβίωσης με καθαρισμούς που κάνουμε σε περιοχές, στις οποίες, αν και σκουπιδότοποι, διαμένουν εκεί άνθρωποι μαζί με αρουραίους, χωρίς να έχουν ρεύμα ή νερό, ή πήγαμε με γιατρούς και εξοπλισμό μέσα στους καταυλισμούς για ιατρικές εξετάσεις κ.ο.κ.

Αυτό όμως που θα κάνει τη διαφορά είναι πως, μέσω ΠΕΠ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, προωθούμε έργα υποδομής, παιδείας, υγείας, πολιτισμού, πρόνοιας, αθλητισμού κ.λπ., με πρώτους ωφελούμενους τους Ρομά στον Βλυχό Μεγάρων.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να ξεκλειδώσει ταχύτατα τις σχετικές ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, ώστε στο πλαίσιο της στρατηγικής της κοινωνικής ένταξης να γίνουν σε όλες τις περιοχές διαβίωσης Ρομά της Δυτικής Αττικής αντίστοιχες ολιστικές παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι Ρομά να πάρουν πρωτοβουλίες, που και θα διαχωρίζουν μέσα στους κόλπους τους την ήρα από το στάρι, αλλά και θα σηματοδοτούν προς την κοινωνία τη δική τους βούληση για αρμονική κοινωνική συμβίωση, ισοτιμία και εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους ως πολιτών.

Όλα αυτά συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής ένταξης, που όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ, αλλά οι Ρομά αξιοποιούνταν «πελατειακά» από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως στρατός στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις και μετά τους εγκατέλειπαν.

Άλλωστε, αυτό και το γνωρίζουν, και το λένε πλέον και οι ίδιοι οι Ρομά.

Επειδή δε «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», βλέπουμε σήμερα τα δύο αυτά κόμματα να εγκαλούν με απίστευτο θράσος την κυβέρνηση για την καμένη γη που αυτοί άφησαν πίσω τους στη Δυτική Αττική, ειδικά με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν επί σαράντα χρόνια τους Ρομά.

* Ο Γ. Βασιλείου είναι αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)