to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 21.04.2018

Πολιτική

Μια νύχτα που κράτησε 7 χρόνια: Εκδηλώσεις και μηνύματα μνήμης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Γιατί μνήμη σημαίνει αντίσταση...


51 χρόνια από από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και η πρόσληψή της από τη νέα γενιά παραμένουν κομβικές, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 21ης Απριλίου: Η αντίσταση στη χούντα πολύτιμη παρακαταθήκη για νέους αγώνες ενάντια στη βαρβαρότητα

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης ώστε να διατηρηθούν στη συλλογική μνήμη οι μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ώστε κανείς να μη μπορεί να πει «δεν ήξερα». Κανείς, να μην μπορεί, όπως η κίτρινη εφημερίδα Espresso, να δίνει δώρο χουντικα εμβατήρια κανονικοποιώντας το αισθητικό (σε πρώτο βαθμό) αλλά και το ιδεολογικό υπόστρωμα της ζοφερής εποχής της «επταετίας».

Μια εποχή, θυμίζουμε σε όσους παριστάνουν τους ανήξερους, κατά την οποία οι ελευθερίες του ελληνικού λαού είχαν ανασταλεί, αγωνιστές της δημοκρατίας, φοιτητές και φοιτήτριες, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, ο φόβος και η δυσπιστία είχαν γίνει ανυπόφορη καθημερινότητα.

(η σαββατιάτικη «προσφορά» της εφημερίδας Espresso με τα εμβατήρια της χούντας, χυδαία πρόκληση στη μνήμη όσων φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Στην Αθήνα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης το πρωί του Σαββάτου 21 Απρίλη στο μνημιακό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Στεφάνι στο μνημείο του Σπ. Μουστακλή κατέθεσε εκ μέρους της Βουλής ο Νίκος Μανιός

Παράλληλα, οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη αφορούν στο καθεστώς της ασφυκτικής λογοκρισίας, προληπτικής και κατασταλτικής, που επέβαλε η δικτατορία του «γύψου» και του κιτς στον Τύπο, την Εκπαίδευση και σε κάθε εκδοχή πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του Σ.Φ.Ε.Α. στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την πρόσληψή της από τη νέα γενιά. Απευθύνονται κυρίως στους μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες, που αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών του Χώρου Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση, τον οποίο διαμόρφωσε ο Σ.Φ.Ε.Α 1967-1974, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - πρώην ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ (διαβάστε αναλυτικά).

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ως χορηγοί επικοινωνίας συμπράττουν η ΕΡΤ3, η TV100 και ο ΟΑΣΘ.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των πτυχών φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης κατά την περίοδο της επτάχρονης τυραννίας ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 προγραμμάτισε:

1. Συναυλία (Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 9 μ.μ.) με απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια. Συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς με το συγκρότημά του και οι Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ελισάβετ Παπαθανασίου και Ελένη Μιχαλοπούλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο.

2. Ημερίδα (Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10.45 π.μ.) για τη λογοκρισία την περίοδο της χούντας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με εισηγητές πανεπιστημιακούς – ιστορικούς και ζωντανές μαρτυρίες από συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες των οποίων λογοκρίθηκαν τα έργα τους και αρκετοί υπέστησαν συνέπειες από το καθεστώς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. (Ακολουθεί συνημμένο πρόγραμμα της ημερίδας).

3. Προβολή ντοκιμαντέρ (Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 7.30 μ.μ.) στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα "Παύλος Ζάννας") με τίτλο «Στοργή στο λαό» του Βασίλη Δούβλη, Είναι μια παραγωγή της τηλεόρασης της Βουλής, με άγνωστα ντοκουμέντα από τη λογοκρισία της χούντας στον κινηματογράφο.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη. Ειδικά για τη συναυλία, η είσοδος θα γίνεται με αριθμημένες προσκλήσεις που θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από το ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου, από την Τρίτη 17 Απριλίου κατά τις ώρες λειτουργίας του.

«Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού των Φυλακών Ωρωπού, οδοιπορικό μνήμης στην κλεμμένη άνοιξη του '67 μέσα από τις Φυλακές Ωρωπού με θέμα: «Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό».

Ομιλητές ήταν οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Υπουργός Επικρατείας, Αριστείδης Μπαλτάς,  πρ. Υπουργός, Βουλευτής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ και Μαρία Γιαννακάκη,  Γεν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικές εκπομπές στο «Κόκκινο 105,5»

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο ο ραδιοσταθμός «105,5 στο Κόκκινο» θα πραγματοποιήσει ειδικές εκπομπές φωτίζοντας πτυχές της ιστορίας από τη ζοφερή εποχή της «επταετίας». Θα μιλήσει με τους πρωταγωνιστές των ταραγμένων ημερών και θα σταθεί σε γεγονότα και καταστάσεις που οδήγησαν στο να γραφτεί μία από τις μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Απριλίου, 17:00-19:00, ο αγωνιστής της Αριστεράς, γεωπόνος, Μήτσος Καρακώστας, συνομιλεί με τον Αλέξη Βάκη σε μια έκτακτη εκπομπή ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπερπενηντάχρονης συμμετοχής του στο κίνημα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί: Στην προδικτατορική Νεολαία Λαμπράκη, την παράνομη ΟΜΛΕ της δικτατορίας, το φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ΠΠΣΠ και το ΚΚΕ (μ-λ) της μεταπολίτευσης, στα πέτρινα χρόνια της Αριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου σήμερα είναι στέλεχος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Μήτσος Καρακώστας ήταν επίσης ο πρώτος φοιτητής που καταδικάστηκε επί μεταπολίτευσης για αντίσταση κατά της Αρχής στα γεγονότα της απεργίας των εργαζομένων του ΟΠΑΠ την άνοιξη του 1975.

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου 21 Απριλίου, 08:00-10:00, ο Διονύσης Ελευθεράτος εστίασε την προσοχή του σε ορισμένες από τις πρώτες θεσμικές-νομοθετικές ρυθμίσεις της Χούντας και θα εξετάσει τι έδειξαν και τι «προανήγγειλαν» αυτές. Θα σταθεί στη διάλυση εκατοντάδων συλλόγων και σωματείων, στις αυξήσεις αποδοχών που «δώρισαν» στους εαυτούς τους τα απριλιανά «παιδιά του λαού», στη σύμβαση-φιάσκο με την αμερικανική εταιρεία Litton, αλλά και στον κωμικοτραγικό «πόλεμο» του Παττακού εναντίον της…μίνι φούστας. 

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος την Κυριακή, 22 Απριλίου, 08:00-10:00, θα εξετάσει τις συνέπειες της χουντικής οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής στον κόσμο της εργασίας. Ποιο ρεκόρ, πανευρωπαϊκό μάλιστα, σημείωσε η εξωτερική μετανάστευση; Τι έγινε με τους μισθούς; Πόσο και γιατί αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα; Τι έγινε με το «ισοζύγιο» κερδισμένων-χαμένων θέσεων εργασίας; Σε πόσα διαβατήρια για το εξωτερικό αντιστοιχούσε κάθε κερδισμένη θέση απασχόλησης στην Ελλάδα;

Μοναδικό ντοκουμέντο-αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Tο Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/stratiotiko-praxikopima-21is-aprilioy/ για πρώτη φορά το μοναδικό αρχειακό ντοκουμέντο «Η Θεσσαλονίκη στη δικτατορία μετά 20 χρόνια».

Πρόκειται για εκπομπή-ντοκουμέντο, την οποία παρουσίασε ο Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός Θεσσαλονίκης το 1987 -πριν από την επίσημη έναρξη της ΕΡΤ3- με αφορμή την 20ή επέτειο από την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967. Η εκπομπή, που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη, παρακολουθεί την αντίσταση κατά της χούντας στη Θεσσαλονίκη, μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα (διαβάστε περισσότερα).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)