to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μία νίκη μέσω... Βελγίου για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές

Σημαντική παρακαταθήκη για τον κλάδο η συμφωνία που πέτυχε το Σωματείο εργαζομένων στο «ΙΑΣΩ»


Τι σχέση μπορεί να έχει ένας εθελοντής πυροσβέστης του Δήμου της Nivelles στο Βέλγιο με τεχνολόγους, γιατρούς και νοσηλευτές μίας ελληνικής ιδιωτικής κλινικής;

Μεγάλη, αν σκεφτεί κάποιος ότι οι δεύτεροι, εν προκειμένω το σωματείο των εργαζομένων στο «ΙΑΣΩ», αξιοποίησε μία απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. υπέρ του πρώτου: του Rudy Matzak, ο οποίος, το 2009 άσκησε αγωγή κατά του Δήμου της Nivelles προκειμένου αυτός να υποχρεωθεί, μεταξύ άλλων, να του καταβάλει αποζημίωση για τις υπηρεσίες του που συνίσταντο σε κατ’ οίκον εφημερίες ετοιμότητας, οι οποίες, κατ’ αυτόν, πρέπει να χαρακτηρισθούν ως χρόνος εργασίας. Επιληφθέν κατ’ έφεση της διαφοράς αυτής, το Cour du Travail de Bruxelles (εφετείο εργατικών διαφορών των Βρυξελλών) αποφάσισε να υποβάλει αίτηση προδικαστικής απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο χρόνος των κατ’ οίκον εφημεριών ετοιμότητας ενός εργαζομένου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται στις κλήσεις του εργοδότη του εντός σύντομης προθεσμίας, πρέπει να θεωρείται ως «χρόνος εργασίας».

«Μέχρι σήμερα, κανένας εργοδότη του κλάδου μας δεν έδινε τις προσαυξήσεις στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα ό, οι οποίες προβλέπονται  για όσους εργαζόμενους (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές) δουλεύουν σε τμήματα που έχουν ετοιμότητα (“on call”)», τονίζει στο Left.gr o Παναγιώτης Μαυροειδής, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην κλινική ΙΑΣΩ και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ).

«Αξιοποιώντας, όμως, την απόφαση υπέρ του Βέλγου πυροσβέστη, διαπραγματευτήκαμε  με την διοίκηση του Μαιευτηρίου και πετύχαμε να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του σωματείου μας: όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε τμήματα που έχουν ετοιμ;oτητα (“on call”) θα πληρωθούν τις προσαυξήσεις, αναδρομικά, των δώρων των τελευταίων 5 ετων», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ότι η νίκη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε «όλα του πρωτοβάθμια σωματείου του χώρου μας που έχουν εργαζόμενους οι οποιοι εργάζονται σε ίδιο καθεστώς να το διεκδικήσουν».

Ήδη, σε άλλες ιδιωτικές κλινικές (ΥΓΕΙΑ, Ευρωκλινική, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κ.α.) έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες προσπάθειες από τα σωματεία, στα οποία, τόσο οι εργαζόμενοι του ΙΑΣΩ, όσο και η Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση στην ΟΣΝΙΕ δηλώνουν ότι θα σταθούν αλληλέγγυοι. 

«Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα δεν κερδίζεται μόνο με νόμους και αποφάσεις εάν δεν υπάρχει η στήριξη και ο αγώνας των εργαζομένων», συμπληρώνει ο κ. Μαυροειδής. 

Για την ενημέρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και όλων των εργαζομένων του κλάδου, η Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση παραθέτει στη σελίδα της στο facebook τη σχετική νομοθεσία και τις σχετικές με το συγκεκριμένο αίτημα αποφάσεις, θυμίζοντας ξανά ότι το επίδομα ετοιμότητας δίδεται στο δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα όχι στο επίδομα αδείας και λογίζεται σαν τακτικές αποδοχές ενώ, σε σε περίπτωση μη καταβολής του, μπορεί να διεκδικηθεί με προσαύξηση 100% για την τελευταία πενταετία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)