to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:43 | 19.10.2021

Πολιτισμός

"Μια μεγάλη περιπέτεια: η αναγνώριση της ελληνικής Αντίστασης": Μια νέα ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για την ελληνική Αντίσταση κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Πολιτικές αναγνώρισης. Η μεταζωή της ελληνική Αντίστασης στο Δίκαιο, την Ιστορία και τη Μνήμη (1945-2006)" που χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ).


Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Μια μεγάλη περιπέτεια: η αναγνώριση της ελληνικής Αντίστασης",  αφηγείται αυτή τη μακρά ιστορία, εκκινώντας από τις μέρες της Απελευθέρωσης, φτάνοντας μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αναγνωρίσεις αντιστασιακών.  

Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές του, το ντοκιμαντέρ διηγείται εκ νέου την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας με άξονα την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από το κράτος. Πρωταγωνιστής του είναι ο κόσμος της Αντίστασης, ένα δυναμικό και μεταλλασσόμενο στο χρόνο κοινωνικό υποκείμενο, η ανάδυση και δράση του οποίου δεν σημάδεψε μόνο την περίοδο της Κατοχής, αλλά και την ιστορία της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Εκτός από το ντοκιμαντέρ, το ερευνητικό πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει επίσης  μία βάση δεδομένων με στοιχεία αναφορικά (α) τις αντιστασιακές οργανώσεις που αναγνωρίστηκαν και απορρίφθηκαν, (β) τη δημόσια συζήτηση (πρακτικά της Βουλής και Τύπος), (γ) τη νομοθεσία και (δ) τα ευεργετήματα, 2) ένα ξενόγλωσσο άρθρο σε ένα επιστημονικό περιοδικό, 3) έναν συλλογικό τόμο, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας.

Η επιστημονική ομάδα που εργάστηκε για το συγκεκριμένο project απαρτίζεται από τους παρακάτω:

  • Επιστημονική υπεύθυνη: Μάγδα Φυτιλή
  • Ερευνητική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Ελένη Κούκη, Μάγδα Φυτιλή
  • Επιστημονικός σύμβουλος φορέα υποδοχής (ΕΚΠΑ): Βαγγέλης Καραμανωλάκης
  • Σκηνοθεσία – μοντάζ εικόνας για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ: Τάσος Γκινοσάτης

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η επιστημονική ομάδα του προγράμματος, οι ίδιοι επισημαίνουν πως το επίκεντρο της ανάλυσης έχει να κάνει με "την πορεία της κρατικής αναγνώρισης της εθνικοαπελευθερωτικής δράσης κινημάτων, ομάδων και προσώπων που έδρασαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής (1941-1944)".

Και συμπληρώνουν: "Στην έρευνα αυτή παρακολουθήσαμε δύο παράλληλες, αλληλοδιαπλεκόμενες, αλλά αυτόνομες διαδικασίες: τη διαδικασία της αναγνώρισης, δηλαδή το σύνολο των κρατικών πρακτικών, και το αίτημα της αναγνώρισης, δηλαδή την κοινωνική διαδικασία που συσπειρώνει ή φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εξετάσαμε τη σχέση της πολιτικής με την ιστορία, και πιο συγκεκριμένα την πολιτική διαδικασία ως παραγωγό ιστορικών αφηγημάτων, την πολιτική ως ένα πλήθος συγκοινωνούντων διαδικασιών (νομοθετική διαδικασία, δημόσιος διάλογος, δράση οργανώσεων, δραστηριότητα των θεσμών του κράτους κ.λπ.), καθώς και τα ιστορικά υποκείμενα που πήραν μέρος σε αυτήν τη διαδικασία και τους τρόπους με τους οποίους ανέπτυξαν την εμπρόθετη δράση τους, αναδημιουργώντας το κοινωνικό και πολιτικό μωσαϊκό που αφηγηματοποίησε την εμπειρία και τη μνήμη του πολέμου και της Αντίστασης.

Η καταγραφή και ανάλυση της αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης, ως μια μακρά ιστορία έμπρακτης κρατικής διαχείρισης του παρελθόντος στην Ελλάδα, μας επέτρεψε να αναστοχαστούμε πάνω στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας και τις μεγάλες μεταβάσεις της, και να συνδέσουμε την ελληνική περίπτωση με τη διεθνή ιστορία της κληρονομιάς και της μνήμης του Β΄ ΠΠ".

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ: https://www.poreproject.gr/mia-megali-peripeteia/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)