to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

[Μια ματιά στον κόσμο] Ενάντια στο ξενοφοβικό ερωτηματολόγιο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στην Βουδαπέστη, ενάντια στο ερωτηματολόγιο που έχει στείλει η ουγγρική κυβέρνηση σε περισσότερους από 8.000.000 Ούγγρους στα πλαίσια της κατ' ευφημισμόν «εθνικής διαβούλευσης για την μετανάστευση». Ήταν μια ακόμα από τις πολλές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στην ξενοφοβική ρητορική του εθνολαϊκιστή Βίκτορ Ορμπάν, που υποδαυλίζει το μίσος κατά των αλλοδαπών και συνδέει απροκάλυπτα την μετανάστευση με την τρομοκρατία.


Το κόστος του ερωτηματολόγιου ανέρχεται σε 960.000.000 φιορίνια (περίπου 3.000.000 ευρώ), και στις απαντήσεις υπάρχουν μόνο τρεις επιλογές, εκ των οποίων οι δύο είναι θετικές για την πρωθυπουργική γραμμή: «συμφωνώ απόλυτα», «τείνω να συμφωνήσω», και «δεν συμφωνώ», ενώ η επιλογή του «διαφωνώ» απουσιάζει. Τα δώδεκα ερωτήματα είναι τα εξής: 1) Πόσο σημαντική είναι η εξάπλωση της τρομοκρατίας όσον αφορά την ζωή σας; 2) Κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε η Ουγγαρία να γίνει ο στόχος της τρομοκρατίας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια; 3) Συμφωνείτε ότι οι λανθασμένες πολιτικές μετανάστευσης συμβάλλουν στην εξάπλωση της τρομοκρατίας; 4) Γνωρίζετε ότι οι οικονομικοί μετανάστες διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στο εικοσαπλάσιο; (σημ: πρόκειται για ψέμα, αφού ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε από περίπου 19.000 το 2013 σε 42.000 το 2014, και σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία μόνο οι 4.000 περίπου έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες). 5) Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι οικονομικοί μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες διαβίωσης του ουγγρικού λαού; 6) Κατά τη γνώμη σας, οι πολιτικές των Βρυξελλών σχετικά με τη μετανάστευση και την τρομοκρατία έχουν αποτύχει; 7) Θα στηρίξετε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εισαγάγει αυστηρότερους κανονισμούς μετανάστευσης σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες; 8) Θα υποστηρίξετε έναν νέο κανονισμό που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να τοποθετήσει μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; 9) Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα να επιστρέψουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα; 10) Συμφωνείτε ότι οι οικονομικοί μετανάστες που διαμένουν στην Ουγγαρία θα πρέπει να εργαστούν για να καλύψουν το κόστος φύλαξής τους; 11) Συμφωνείτε ότι το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της μετανάστευσης είναι να δοθεί οικονομική βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών; 12) Συμφωνείτε με την κυβέρνηση που αντί για την κατανομή των κονδυλίων για την μετανάστευση προσπαθεί να στηρίξει τις ουγγρικές οικογένειες και τα παιδιά που θα γεννηθούν;

Ακτιβιστές και αντιρατσιστικές οργανώσεις ζητούν από τους πολίτες να μποϊκοτάρουν την αντιμεταναστευτική προσπάθεια του Ορμπάν και να μην απαντήσουν στα ερωτηματολόγια του μίσους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι εκτός από το Fidesz το μόνο κόμμα που συμφωνεί απόλυτα με το ερωτηματολόγιο είναι το ακροδεξιό Joddik, και αναφέρουν ότι o Ούγγρος πρωθυπουργός προσπαθεί, κάνοντας έκκληση στα χειρότερα ένστικτά τους, να επαναφέρει στο κόμμα του αυτούς που μετακινούνται προς την ακροδεξιά. Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στην πληρωμή φόρων, με το επιχείρημα ότι είναι απαράδεκτο να πληρώνονται χρήματα για την χρηματοδότηση της ξενοφοβικής προπαγάνδας.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ορμπάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την δημοτικότητά του που έχει βουλιάξει, αδιαφορώντας για την γενική αποδοκιμασία που έχουν οι θέσεις του μέσα και έξω από την χώρα, όπως η πρότασή του για την θανατική ποινή, που έχει απαγορευτεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην δολοφονία μιας γυναίκας τον περασμένο μήνα στο Καποσβάρ.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αντίληψης του Ορμπάν για την μετανάστευση είναι τα εξής: Πρώτα από όλα, ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται καθόλου μετανάστες. Δεύτερο, ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι σφραγισμένα και να φυλάγονται από τον στρατό. Τρίτο, ότι κάθε χώρα θα πρέπει να έχει τις δικές της πολιτικές σχετικά με την μετανάστευση και να μην δεσμεύεται από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τέταρτο, ότι όποιος περνάει τα σύνορα της Ουγγαρίας διαπράττει ένα έγκλημα (!). Είναι προφανές, ότι οι θέσεις του είναι επικίνδυνες όχι μόνο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πάνε στην Ουγγαρία αλλά και για τον μεγάλο αριθμό των Ούγγρων που εργάζονται στην Δυτική Ευρώπη, αφού μέσα στην σύγχυσή του βάζει εμπόδια ακόμα και στην δική τους ελεύθερη μετακίνηση.


Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Rednotebook

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)