to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μια μαρτυρία από τη διαδήλωση στη Φραγκφούρτη για το Blockupy

Μετά από το συλλαλητήριο ξεκίνησε μαζική διαδήλωση από την πλατεία στο κέντρο της πόλης με 25.000 διαδηλωτές.


Στη Φραγκφούρτη φτάσαμε απόγευμα κατά τις 6, πήραμε το μετρό για να κατευθυνθούμε προς το κέντρο όπου στις 8 θα έπρεπε να  παρευρεθούμε στη συνέλευση που λάμβανε χώρα στο εργατικό κτίριο (DGB Building). Εκεί υπήρχε συζήτηση μεταξύ του Γερμανικού κοινοβουλευτικού κόμματος Die Linke και εκπροσώπους από το Σύριζα, του ισπανικού συνασπισμού Izquierda , του Ιταλικού L'AltraEuropa con Tsipras και άλλων. 

Έγινε εκτεταμένη αναφορά στα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση  καθώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το κύμα αλληλεγγύης και στήριξης που υπάρχει στην Ευρώπη από τον κόσμο και τα αριστερά κόμματα.  

Αφού τελείωσε η συζήτηση συνεννοηθήκαμε για την τοποθεσία και την ώρα συνάντησης της επόμενης μέρας όπου το Blockupy θα συνέχιζε, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ που κόστισε το αστρονομικό ποσό των 1,3 δις(!), στήνοντας "μπλόκα" με σκοπό την περικύκλωση της ΕΚΤ. Τελειώνοντας μας περίμενε η Johanna , γερμανίδα σύντροφος για να μας πάει στο σπίτι των γονιών της για να μείνουμε εκεί. Φτάσαμε στο ζεστό τους σπιτάκι όπου το αίσθημα της ζεστής τους προθυμίας να μας φιλοξενήσουν ήταν διάχυτο.

Την πρώτη νύχτα δεν περάσαμε στη φάση "REM" του ύπνου μιας και ξυπνήσαμε στις 5, κοιμηθήκαμε τρεις ώρες γιατί στις 6 ήταν η συνάντηση κάπου στο κέντρο της πόλης (ονομασία μου διαφεύγει). Εκεί πλήθος κόσμου κατέφθανε κρατώντας σημαίες των δικών τους δικτύων και συνδικάτων , πλακάτ με συνθήματα ενάντια στον καπιταλισμό . Μεταξύ αυτών και μια ομάδα ακτιβιστών ντυμένων κλόουν που κρατούσαν τύμπανα και τραγουδούσαν και έδιναν μια κωμική διάσταση στη διαδήλωση. Όλα τα χρώματα ενωθήκαν σε ένα πολύχρωμοblockupy και προχωρήσαμε προς την ΕΚΤ όπου στήθηκαν τα "μπλόκα". Η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν Γερμανοί ακτιβιστές. Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για τη διαδήλωση και οχήματα με κανόνια ρίψης νερού ήταν σε επιφυλακή. Το ελικόπτερο πάνω απ΄ τα κεφάλια μας έκανε κύκλους, η τόση μεγάλη αστυνόμευση ήταν πρωτοφανής για όλους! Τα 'μπαχαλα' δεν έλειψαν αλλά δεν κατάφεραν να χαλάσουν την εικόνα της αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης που θέλαμε όλοι να περάσουμε. Τα ΜΜΕ την επόμενη μέρα έκαναν λόγο για 6000 διαδηλωτές στα "μπλοκ" της ΕΚΤ το πρωί εκ των οποίων 200 τραυματίες. Έγιναν προσαγωγές οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά εκτός όμως από έναν Ιταλό φοιτητή ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή της Φραγκφούρτης εν αναμονή της δίκης.

Όταν τελείωσε η διαδήλωση κατευθυνθήκαμε στην ιστορική πλατεία Römemberg για το τελικό συλλαλητήριο όπου έλαβαν χώρα μουσικά δρώμενα και ομιλίες από υποστηρικτές του Blockupy.

Ένας σύντροφος από την Ελλάδα, μέλος του Δικτύου  για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, μίλησε μεταξύ άλλων για την ιμπεριαλιστική πολιτική και καπιταλιστική βαρβαρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαθλιώνει την εργατική τάξη, για τους πρόσφυγες που στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν από τις χώρες τους και να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη βρίσκουν μια κλειστή Ευρώπη με αποτέλεσμα χιλιάδες να πνίγονται στη Μεσόγειο. Αν κάποιοι επιζήσαντες  καταλήξουν στις ακτές της νότιας Ευρώπης τυγχάνουν απάνθρωπης μεταχείρισης.

Μίλησε και η γνωστή σε όλους μας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Ναόμι Κλάιν όπου στην ομιλία της είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην ΕΚΤ: "Εσείς είστε οι πραγματικοί βάνδαλοι. Μπορεί να μην καίτε αυτοκίνητα αλλά καίτε τον κόσμο".

Μετά από το συλλαλητήριο ξεκίνησε μαζική διαδήλωση από την πλατεία στο κέντρο της πόλης με 25000 διαδηλωτές.

Την επόμενη μέρα στο Πανεπιστήμιο συζητήσαμε για το μεταναστευτικό και τα προβλήματα που υπάρχουν στην κάθε χώρα που ανήκει ο καθένας και για τις δράσεις των δικτύων που ανήκουν πάνω σ’ αυτό. 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)