to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 27.04.2013

Διεθνή

Μια χώρα ανέργων και αγανακτισμένων

Ισπανία: Με 6.202.700 ανθρώπους χωρίς δουλειά (27,1%) και 1.902.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο ο κόσμος έχει κάθε λόγο να περικυκλώνει τη Βουλή και να διαδηλώνει όλο και περισσότερο


Της Κορίνας Βασιλοπούλου, από την Εφημερίδα των Συντακτών της Παρασκευής 26/4/2013

 

Tη χθεσινή 25η Απριλίου θα τη θυμούνται για καιρό στην Ιβηρική. Τη μέρα που η Πορτογαλία γιόρταζε την 39η επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη χούντα, στη γειτονική Ισπανία η οικονομία τα έβαφε μαύρα, καθώς ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά πλέον τα έξι εκατομμύρια!

Παράλληλα, χθες βράδυ χιλιάδες Ισπανοί περικύκλωσαν τη Βουλή στη Μαδρίτη φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας και απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνηση. Η διαδήλωση είχε αναγγελθεί ένα μήνα πριν, αλλά από ειρωνεία της τύχης συνέπεσε με τα μαύρα μαντάτα για την οικονομία αποκτώντας μια ακόμα πιο συμβολική διάσταση από εκείνη που ίσως είχαν σκεφτεί οι διοργανωτές της.

 

Eργο Ραχόι

 

«Ο Ραχόι παρέλαβε μια χώρα με 5,2 εκατομμύρια ανέργους κι επειδή μάλλον του φάνηκαν λίγοι, είπε να προσθέσει άλλο ένα». Αυτό το γλυκόπικρο σχόλιο έκανε χθες θραύση στα ισπανικά social media σε διάφορες παραλλαγές. Αποτυπώνει απόλυτα την πραγματικότητα. Τον Νοέμβριο του 2011, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία, η Ισπανία είχε ήδη το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη (πάνω από 20%) και οι άνεργοι ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια. «Οταν κυβερνήσω, η ανεργία θα πέσει» υποσχόταν o Mαριάνο Ραχόι ως άλλος Σαμαράς, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Ακολουθώντας ένα άγριο μνημονιακό πρόγραμμα (ασχέτως αν η Ισπανία δεν έχει υπαχθεί επίσημα σε μνημόνιο) με δραστικότατες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κι ύστερα από μια «φιλόδοξη» εργασιακή μεταρρύθμιση (στην πραγματικότητα, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων), η ανεργία επί των ημερών του σκαρφάλωσε στο 27,1% και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά ανέρχεται στα 6.202.700.

 

Oι περισσότεροι νέοι άνεργοι

 
Ειδικά στους νέους το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 57,22%, ενώ ο αριθμός των οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο είναι 1.902.000.

 

Αυτά τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Ιδρυμα Στατιστικής (ΙΝΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2013 προσγειώνοντας απότομα στη σκληρή πραγματικότητα το κυβερνητικό επιτελείο, με πρώτη την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς δε Σανταμαρία, η οποία μόλις προχθές υπερηφανευόταν στη Βουλή ότι η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κι αυτό χάρη στην εργασιακή μεταρρύθμιση!

 

Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς δε Γκίντος είχε «προσγειωθεί» μια μέρα νωρίτερα, ύστερα από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας η οποία προέβλεπε ύφεση 1,5% για το 2013, τριπλάσια από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Αν σε αυτά προστεθούν και οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε η ανάπτυξη δεν θα χτυπήσει την πόρτα της Ισπανίας ούτε το 2014, παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου! Και ενώ χθες η Ισπανία χτυπούσε ιστορικό ρεκόρ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ολι Ρεν, σαν από ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, απαιτούσε και νέες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

 

Αλλά, αν οι πολιτικοί ιθύνοντες στις χώρες του Νότου και στις Βρυξέλλες ζουν σε άλλο πλανήτη, οι πολίτες που ζουν στο πετσί τους τη φτώχεια και την ανασφάλεια, χάνουν όλο και περισσότερο την υπομονή τους κι επιχειρούν να τους προσγειώσουν. «Είμαστε πολίτες, όχι τρομοκράτες» φώναζαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη στα αντίστοιχα ΜΑΤ που τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν στη Βουλή. Οι αρχές είχαν εξαπολύσει 1.400 άντρες των ειδικών δυνάμεων για να αποτρέψουν τυχόν «έκτροπα» στη διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την πλατφόρμα πολιτών «En pie» (όρθιοι!) με το γενικό σύνθημα «Περικύκλωσε το Κογκρέσο».

 

«Είμαστε εδώ γιατί έχουμε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση η οποία έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα στα χρονικά της χώρας. Αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση, είναι διαφθορά» έλεγε ένα μεσόκοπο ζευγάρι, αφού στη διαδήλωση, εκτός από πολλούς νέους, συμμετείχαν και αρκετοί συνταξιούχοι. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να πληθύνουν το επόμενο διάστημα, καθώς στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των «αγανακτισμένων». Φέτος, έξι εκατομμύρια άνεργοι είναι υπεραρκετός λόγος για να αγανακτήσεις. Και φυσικά, όχι μόνο στην Ισπανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)