to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 27.07.2022

Κοινωνία

Καλύτερη εικόνα στη Δαδιά - Κάηκε σε μια βδομάδα το 12% της περιοχής Natura

"Αέρας" συγκρατημένης αισιοδοξίας "φύσηξε" στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης φέρεται να έχουν καθηλώσει τη φωτιά στο πυροφυλάκιο της Λευκίμης. - Ακόμα μία ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ της Τρίτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό μέτωπο του Σουφλιού Έβρου


Επιχειρώντας ακατάπαυστα για την περαιτέρω αποδυνάμωση και εξάλειψη του εναπομείναντος από χθες πύρινου μετώπου που κινούνταν απειλητικά προς την περιοχή όπου βρίσκεται η αποικία του Μαυρόγυπα, στόχος πλέον είναι,σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, η πρόληψη αναζωπυρώσεων.

Η ένταση του ανέμου μέχρι στιγμής αποδεικνύεται σύμμαχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και οι επίγειες δυνάμεις κινούνται τόσο περιμετρικά του βασικού μετώπου όσο και διάσπαρτα σε όλη τη δασική έκταση σβήνοντας τις όποιες εστίες εμφανίζονται.

Ενεργό παραμένει μέτωπο προς το Λύρα η κατεύθυνση και η ένταση του οποίου όμως δεν εμπνέει προς το παρόν ιδιαίτερη ανησυχία. Οι προβλεπόμενοι από την ΕΜΥ στις επόμενες ώρες βόρειοι άνεμοι εντείνουν την επιφυλακή του συνόλου των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων που με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τη μάχη της κατάσβεσης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ της Τρίτης (26/07) οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό μέτωπο του Σουφλιού Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να σβήσει η φωτιά που κατακαίει εδώ και μέρες.

Το πρωί της Τετάρτης 27/7 η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική, λόγω της υγρασίας και των καπνών, ενώ τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες τις ρίψεις νερού.

Η φωτιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς είναι έρπουσα, και αναμένεται να καίει για μέρες.

Το νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού των δυνάμεων κατάσβεσης. Επιχειρώντας καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν τη δημιουργία νέων πύρινων μετώπων σε μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, στην οποία χθες, λόγω των εναλλαγών της κατεύθυνσης του ανέμου, προκαλούνταν διάσπαρτες κηλιδώσεις.

Σύμφωνα με τον εκτελώντα καθήκοντα διευθυντή Δασών, Πέτρο Ανθόπουλο, τα πεζοπόρα τμήματα περιόρισαν σημαντικά τη φωτιά που κατευθύνονταν βόρεια από τις κεραίες της ΕΡΤ, περιοχή στην οποία βρίσκεται και η αποικία του Μαυρόγυπα. Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, οι δασικές υπηρεσίες σχεδιάζουν τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών δυτικά του θηροφυλακίου της Λευκίμης. Σε συνεργασία με τον στρατό και την Πυροσβεστική Υπηρεσία απομακρύνεται η βλάστηση, καθαρίζονται οι ζώνες με μηχανήματα βαρέως τύπου σε μία προσπάθεια περικύκλωσης του πύρινου μετώπου με αντιπυρικές, οι οποίες θα ανασχέσουν την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς επικουρώντας ταυτόχρονα στο έργο των δυνάμεων κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Κάηκε ήδη το 12% της περιοχής Natura

Τη μεγάλη καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί στην πυρκαγιά που καεί εδώ και μέρες στο Σουφλί Έβρου, αποτυπώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών /meteo.gr.

Σύμφωνα με εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2, η εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί (έως και στις 12:10 το μεσημέρι της Τρίτης) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Σημειώνεται ότι η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς).

Σύμφωνα πάντα με το meteo, η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Σε κάθε περίπτωση συντελείται μια απίστευτη οικολογική τραγωδία στον Έβρο, καθώς η φωτιά κατατρώει το πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου που αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)