to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:24 | 15.01.2017

Διεθνή

«Ορθώστε ανάστημα»: Ξεκίνησε η εβδομάδα διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον ενόψει της προεδρίας Τραμπ

Χιλιάδες αγωνιστές για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στην Ουάσινγκτον και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν κοινωνικά κεκτημένα, μια κινητοποίηση που σήμανε την έναρξη της εβδομάδας διαδηλώσεων ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, την 20ή Ιανουαρίου


Οι σχεδόν 2.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους αφροαμερικανοί, αψήφησαν την αδιάκοπη βροχή κι έκαναν πορεία κοντά στο Μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στο κέντρο της αμερικάνικης πρωτεύουσας. Οι ομιλητές κάλεσαν τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα καταργήσει.

   Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, οργανωτής της κινητοποίησης και βετεράνος του κινήματος για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί στους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ένα απλό μήνυμα: «Ορθώστε ανάστημα».

   «Κάνουμε πορεία μέσα στη βροχή επειδή θέλουμε το έθνος να καταλάβει ότι αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε και κατακτήσαμε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μια εκλογική νίκη για να ανατραπεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

   Η συγκέντρωση προσέλκυσε λιγότερους ανθρώπους απ' ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, όμως ο Σάρπτον είπε κατόπιν ότι προσωπικά είναι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή, λαμβανομένων υπόψη της βροχής και των χαμηλών θερμοκρασιών.

   «Πραγματικά δεν νόμιζα ότι θα συγκεντρωνόταν τόσος κόσμος», είπε ο αιδεσιμότατος σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

   Ο Τραμπ, ένας νεοϋορκέζος μεγιστάνας των ακινήτων, κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου υποσχόμενος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα γεμάτο λαϊκίστικες υποσχέσεις--ότι θα χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, θα περιοριστεί η μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες, θα καταργηθεί το Obamacare.

   Το πρόσωπο που επέλεξε ο Τραμπ για να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, ο Τζεφ Σέσιονς, ένας Ρεπουμπλικάνος από την Αλαμπάμα, ήγειρε ανησυχίες ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου από μέλη μειονοτήτων και να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

   «Θα διαδηλώνουμε μέχρι να παγώσει η κόλαση--κι όταν γίνει αυτό θα διαδηλώνουμε στον πάγο», είπε χαρακτηριστικά ο Κορνέλ Ουίλιαμ Μπρουκς, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο του Έγχρωμου Πληθυσμού (National Association for the Advancement of Colored People, NAACP), μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών.

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης η οργάνωση La Raza, η οποία εκπροσωπεί μέλη ισπανόφωνων κοινοτήτων, πολιτικοί, μέλη των οικογενειών Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από πυρά ανδρών της αστυνομίας, η Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (Planned Parenthood) και η Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Campaign), μια οργάνωση προάσπισης των ΛΟΑΔ.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μερικές ώρες αφότου ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στον Τζον Λιούις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικό από τη Τζόρτζια κι ιστορική μορφή του κινήματος για τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο οποίος αμφισβήτησε το κατά πόσον ο Ρεπουμπλικάνος είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

 Ο εκλεγμένος πρόεδρος αντέδρασε με μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, υποστηρίζοντας πως ο Λιούις θα όφειλε να επικεντρωθεί στην περιφέρειά του, την Ατλάντα. «Όλο λόγια, λόγια, λόγια--καμιά δράση, κανένα αποτέλεσμα! Λυπηρό!», ανέφερε.

Περίπου 30 οργανώσεις, οι οποίες σχεδόν όλες εναντιώνονται στον Τραμπ, έχουν λάβει άδειες να διαδηλώσουν πριν από την ορκωμοσία, κατά τη διάρκειά της και αφού γίνει. Χιλιάδες διαδηλωτές ελπίζουν να εμποδίσουν την τέλεσή της.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον και η Μυστική Υπηρεσία σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν περίπου 3.000 επιπλέον στελέχη τους, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς για να επέμβουν αν υπάρξει ανάγκη.

Η πιο μεγάλη κινητοποίηση αναμένεται ότι θα είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ: οι οργανωτές της ελπίζουν ότι σ' αυτή θα πάρουν μέρος 200.000 άνθρωποι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)