to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μια εκδικητική, ανάλγητη και κυνική ρύθμιση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας

Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας...


Μόνο  μια εγγενής εχθρότητα – «να κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη»- προς τους οικονομικά αδύναμους, ανασφάλιστους συμπολίτες μας μπορεί να είναι το κίνητρο των εμπνευστών της τροπολογίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία καταργείται η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για ανασφάλιστους σε ιδιωτικά ιατρεία.

Η  δυνατότητα αυτή είχε θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση του 2018, προκειμένου να διευκολύνεται η έγκαιρη πρόσβαση των ανασφάλιστων σε αναγκαίες υπηρεσίες και με δεδομένο ότι η υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο σε δημόσιες δομές μπορούσε να προκαλέσει μη αποδεκτές καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι όσο αφορά στους εργαστηριακούς ελέγχους, η πρόβλεψη της ρύθμισης του 2018 αφορούσε μόνο στη δυνατότητα  συνταγογράφησης παραπεμπτικών και όχι την δυνατότητα εκτέλεσής τους σε ιδιωτικά εργαστήρια. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι διενεργούνται ούτως ή άλλως μόνο σε δημόσιες δομές, δωρεάν, αλλά  η διευκόλυνση του να επισκεφθεί ένας ανασφάλιστος έναν ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, συντόμευε σημαντικά τα ραντεβού για την αναγραφή παραπεμπτικών, άρα και τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις…
Κάτι παρόμοιο ίσχυε και για τα φάρμακα:  ο ανασφάλιστος θα τα αγοράσει ούτως ή άλλως από τα φαρμακεία, όπως και οι ασφαλισμένοι (με την πρόβλεψη για μηδενική συμμετοχή για κάποιες κατηγορίες ανασφάλιστων). Η διευκόλυνση  από την επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο και όχι μόνο σε δημόσια δομή, αφορούσε  στην συντόμευση του χρόνου αναγραφής της συνταγής, συνεπώς και στην αποφυγή της όποιας καθυστέρησης θα μπορούσε να προκύψει στην έγκαιρη λήψη της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής.

Με άλλα λόγια: η επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομοθετική ρύθμιση  του 2018 , που έρχεται τώρα να καταργήσει η ΝΔ, δεν αποτελούσε κάποια επί πλέον παροχή προς τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Αποτελούσε μια διευκόλυνση, προκειμένου, μέσω της δυνατότητας επίσκεψης σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ  ιδιωτικά ιατρεία, να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες. Η διευκόλυνση αυτή δεν συνεπαγόταν οποιοδήποτε επιπλέον κόστος για τον τακτικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Γιατί λοιπόν έρχεται η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κάνει δύσκολη τη ζωή των ανασφάλιστων και μάλιστα σε φάση έξαρσης της πανδημίας με την ιδιαίτερη δυσχέρεια πρόσβασης στις δομές του ΕΣΥ και γιατί έρχεται να  αιτιολογήσει την κατάργηση της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ ως μέτρο εξοικονόμησης πόρων ;

Έχει κάποια στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτήν την αιτιολόγηση ;

Έχει  κάποια στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα περίπου 300 εκ που κοστίζει κάθε χρόνο η μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα για ορισμένες κατηγορίες ανασφάλιστων αυξήθηκε μετά την ρύθμιση του 2018;

Έχει κάποια στοιχεία που να τεκμηριώνουν  ότι  οι μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας (βάσει αντίστοιχης αύξησης υποβολών) για εργαστηριακές εξετάσεις ανασφάλιστων αυξήθηκαν μετά την ρύθμιση του 2018;

Έχει κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι οι περίπου 70 εκ συνταγές που αναγράφονται συνολικά στη χώρα μας ανά έτος, αυξήθηκαν μετά την ρύθμιση του 2018;

Φυσικά και δεν έχει !  Κανένα οικονομικό στοιχείο που να τεκμηριώνει την πιθανότητα εξοικονόμησης πόρων ή εξορθολογισμού κάποιας δαπάνης από αυτήν την ρύθμιση δεν υπάρχει.  Ο κ. Πλεύρης δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει δεδομένα ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλ. για το πόσοι  ανασφάλιστοι έκαναν χρήση του δικαιώματος επίσκεψης σε ιδιωτικά ιατρεία από το 2018 μέχρι σήμερα.

Η μόνη έμμεση συσχέτιση που έκανε ως αόριστη «προσδοκία», αφορούσε στο ύψος της δαπάνης των δωρεάν φαρμάκων προς τους ανασφάλιστους, αυτά τα 300 εκ που εδώ και χρόνια αποτελούν αντικείμενο αιτιάσεων της φαρμακοβιομηχανίας και προς την οποία φαρμακοβιομηχανία ο σημερινός Υπουργός Υγείας τείνει πάντα «ευήκοον ους» και …μοιράζεται κοινά κριτήρια σχετικά με το ορθολογικό ή μη μιας κοινωνικής δαπάνης.

Κοινωνική αναλγησία και κυνισμός της Δεξιάς (ακόμα και μέσα στην πανδημία) ….

Μία μόνο εξήγηση  θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει  για την νομοθετική αυτή ρύθμιση, κι αυτή παραπέμπει  αποκλειστικά στην έμφυτη κοινωνική αναλγησία και τον κυνισμό της νεοφιλελεύθερης λογικής.

Φαίνεται σαν η κυβέρνηση να υπολογίζει πως η καθυστέρηση στα ραντεβού για συνταγογράφηση σε μη αποδεκτά χρονικά όρια αν αυτά κλείνονται μόνο σε δημόσιες δομές, θα αναγκάσει τους ανασφάλιστους να αγοράσουν φάρμακα χωρίς συνταγή και να κάνουν εξετάσεις χωρίς παραπεμπτικό , δηλ. πληρώνοντας από την τσέπη τους. Ή ακόμα χειρότερα, να μην αγοράσουν καθόλου φάρμακα και να μην κάνουν καθόλου εξετάσεις !  Και έτσι, δια της αποτροπής, δια του εξαναγκασμού σε παραίτηση από την άσκηση του δικαιώματος,  θα προκύψει  ο πολυπόθητος «εξορθολογισμός» της δαπάνης, η εξοικονόμηση πόρων!

Ο κυνισμός και η αναλγησία σε όλο τους το μεγαλείο !  Κυνισμός και αναλγησία που καθώς εκδηλώνονται σε καιρό πανδημίας, όπου η πρόσβαση σε δημόσιες δομές είναι ακόμα πιο δύσκολη , αποκτούν  ακόμα  μεγαλύτερες διαστάσεις ….

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναιξ γιατρός ΕΣΥ και πρ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)