to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 18.01.2019

Κοινωνία

Μια drag queen βάζει στη θέση του τον Μάρκο Σεφερλή για το Hairspray

«Αγαπητό Ακροπόλ, η επιλογή του Σεφερλή στο καστ του Hairpsray είναι απλά ντροπή»


Η συμπερίληψη του Μάρκου Σεφερλή στο καστ της παράστασης Hairspray, και μάλιστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο σημάδεψε η θρυλική Divine, η drag queen περσόνα που ενσάρκωνε κατά τη δεκαετία των 80s ο Harris Glenn Milsted, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η Divine ήταν η ενσάρκωση των φόβων της ετεροκανονικής μας κοινωνίας: «χοντρή», «άσχημη», «κακόγουστη», «βρωμιάρα», «ανώμαλη», αναφέρει στον άρθρο της η Kangela, μια από τις «βασίλισσες» της αθηναϊκής drag σκηνής. Αντίθετα, «ο Σεφερλής είναι άνθρωπος που έχει στηρίξει την καριέρα του σε πάσης φύσεως ρατσιστικά, ομοφοβικά, τρανσφοβικα, μισογύνικα αστεία που οι απαίδευτοι «Αίλλυνες» συνεχίζουν να στηρίζουν, παρόλο το κράξιμο που έχει φάει», τονίζει στο άρθρο της στο περιοδικό της LGBTQI κοινότητας, Antivirus.

Η ταινία έχει αντιρατσιστικό μήνυμα - Καμία σχέση με την κουήρ κουλτούρα η ελληνίδα σκηνοθέτρια

Ολόκληρη η απάντηση στο Ακροπόλ και τον Μ. Σεφερλή:

«Κάθε κουήρι που σέβεται την εαυτή της λατρεύει την αναρχική βασίλισσα Divine και τις ταινίες του John Waters που πρωταγωνιστεί.

Πρέπει να ήμουν 23 (1996) όταν είδα το «Female Trouble» σε μεταμεσονύχτια προβολή ενός καναλιού κι εθίστηκα. Η Divine ήταν η ενσάρκωση των φόβων της ετεροκανονικής μας κοινωνίας: «χοντρή», «άσχημη», «κακόγουστη», «βρωμιάρα», «ανώμαλη». Βέβαια αργότερα ήρθε το «Hairspray», η πρώτη πιο ποπ και «κανονική» ταινία του Waters που ξαναγυρίστηκε με το John Travolta στο ρόλο που έπαιξε η Divine, και φυσικά μετά από αυτό έχει παρουσιαστεί στο θέατρο από πολλούς θεατρικούς θιάσους ανά τον κόσμο.

Καιρός λοιπόν να ανέβει και σε ελληνικό θέατρο. Και ποιος διάσημος «κωμικός» θα παίξει τον περιβόητο ρόλο της Edna Turnblad; Ο «άνθρωπος» που έχει στηρίξει την καριέρα του σε πάσης φύσεως ρατσιστικά, ομοφοβικά, τρανσφοβικα, μισογύνικα αστεία που οι απαίδευτοι «Αίλλυνες» συνεχίζουν να στηρίζουν, παρόλο το κράξιμο που έχει φάει τελευταία από διάφορες μεριές.

Τι να πω, μόνο ντροπή για το Ακροπόλ και τη σκηνοθέτιδα Θέμιδα Μαρσέλλου, η οποία είμαι σίγουρη ότι δεν έχει καμία επαφή με την κουήρ κουλτούρα, απλά θέλει να σερβίρει ένα ακόμα σκουπίδι στις μάζες και να βγάλει κάνα ευρουλάκι.

Και δεν είναι μόνο αυτό: η ταινία έχει ένα αντιρατσιστικό μήνυμα και έχει πολλούς μαύρους χαρακτήρες. Ανυπομονώ να δω πως ακριβώς θα παιχτούν αυτοί οι ρόλοι. Θα προσληφθούν μαύροι ηθοποιοί; Ναι καλά, ας ετοιμαστούμε για ένα πανδαιμόνιο blackface και λοιπών προσβολών, που μόνο στη Γελάδα μας ξέρουμε να κάνουμε τόσο καλά.

Φιλάκια honey!!

Kangela Tromokratisch, Drag Queen»

[φωτό-κάτω: Εικόνες από το Ηairspray (1988) και το αφιέρωμα του φωτογράφου Σπύρου Στάβερη στη Divine]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)