to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 09.01.2018

Κοινωνία

«Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Θράκης»

«Η εξάλειψη των σημερινών διακρίσεων και η διόρθωση της αναχρονιστικής αυτής πραγματικότητας που βιώνει η μειονότητα ακόμα και σήμερα είναι περισσότερο από σημαντική»


Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για το σχέδιο νόμου για την προαιρετικότητα της Σαρία:

"Εδώ και δεκαετίες τώρα χιλιάδες πολίτες της μειονότητας στη Θράκη ζουν κάτω υπό το νομικό καθεστώς της Σαρίας (ιερός θρησκευτικός νόμος). Αυτό σημαίνει πως για όλες τις υποθέσεις που αφορούν, κληρονομιές και άλλες αστικές υποθέσεις, όπως διαζύγια, διατροφές, κηδεμονία τέκνων είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στον Μουφτή, την ίδια στιγμή που τα αστικά δικαστήρια έχουν κηρυχτεί αναρμόδια. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι πολίτες της μειονότητας να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις του Μουφτή, χωρίς καμία δυνατότητα έφεσης στα αστικά δικαστήρια.

Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία μέχρι και σήμερα, εφάρμοζε σε ένα κομμάτι του πληθυσμού της τη Σαρία. Ουσιαστικά, ο θρησκευτικός αυτός νόμος εξαιρεί τους πολίτες της μειονότητας από την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλοιώνοντας τα δικαιώματα τους. Πρακτικά διαχωρίζει τους πολίτες της μειονότητας από τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, μιας και δεν τους δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στα αστικά δικαστήρια, ενώ η πρακτική εφαρμογή του δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων κάνοντας διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Το Υπουργείο Παιδείας με σχέδιο νόμου θέτει την εφαρμογη της Σαρίας προαιρετική. Η κίνηση αυτή σίγουρα χαρακτηρίζεται προωθητική αν και απέχει από την πάγιο αίτημα του χώρου αλλά και κάθε προοδευτικού πολίτη για πλήρη κατάργησή της. Αποτελεί ωστόσο μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Θράκης.

Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απαιτούμε την πλήρη κατάργηση της Σαρίας, ως αφετηρία για την επίλυση των ζητημάτων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την μειονότητα, συμβάλλοντας στην επαναφορά των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εξάλειψη των σημερινών διακρίσεων και η διόρθωση της αναχρονιστικής αυτής «πραγματικότητας» που βιώνει η μειονότητα ακόμα και σήμερα είναι περισσότερο από σημαντική. Είναι κρίσιμο το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση κατάργηση της Σαρίας και να σταματήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όλα αυτά τα χρόνια συντελείται στην Θράκη."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)