to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 27.06.2022

Πολιτική

«Μία ακόμη εμφάνιση Υπουργού του Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα»

Με υπεκφυγές και προφανή ψέματα επιχείρησε ανεπιτυχώς να απαντήσει στην καταιγίδα αμείλικτων ερωτημάτων που δέχτηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών Ευρωβουλευτών ο Νότης Μηταράκης, ενώ σε σχετική ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη αρνήθηκε να πάρει θέση για δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών με τις οποίες έχουν ανοιχτά παραδεχτεί πως η χώρα μας κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων-μεταναστών, ενώ πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από δηλώσεις της Υφυπουργού του Σοφίας Βούλτεψη


Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left στην αρχή της παρέμβασής του στηλίτευσε τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, με την πολιτική εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων και τώρα και στο παρελθόν.

«Αλλά η Τουρκία δεν είναι χώρα της ΕΕ», συνέχισε ο Κώστας Αρβανίτης στο πνεύμα των Ευρωβουλευτών που είχαν ήδη προηγηθεί και οι οποίοι αναγνώρισαν μεν τη δύσκολη θέση της χώρας μας και τις τουρκικές τρικλοποδιές, ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα πως τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί τυχόν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Στο ζήτημα αυτό ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέτυχε να υποστηρίξει τη χώρα μας και βρέθηκε απομονωμένος σε μια συνεδρίαση όπου η πολιτική Μητσοτάκη είχε τη στήριξη μόνο της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και Ακροδεξιάς (EPP & ECR) ενώ δέχτηκε πυρά από όλες τις Δημοκρατικές πολιτικές Ομάδες που είχαν εκπροσώπους τους (S&D, Πράσινοι, LEFT, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης, από το προοδευτικό τόξο, αλλά και οι «Φιλελεύθεροι» του Renew).

Ευρισκόμενος σε εμφανώς δύσκολη πολιτικά θέση ο Ν. Μηταράκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως πρόσφατες δηλώσεις της Υφυπουργού του Σ. Βούλτεψη πως «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Βρυξέλλες» δεν αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση, αδειάζοντας εντυπωσιακά την υφιστάμενή του στο Υπουργείο του. «Όχι μόνο μας ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρει απολύτως η άποψη της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ, γιατί είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας - από τα παλαιότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας σας θυμίζω. Άρα είναι πολύ σημαντικό», είπε με έμφαση χωρίς να ωστόσο να αναφέρει το όνομα της Υφυπουργού του.

Λιγότερο σαφής ήταν όμως ο Ν. Μηταράκης σχετικά με το κεντρικό ζήτημα του αν γίνονται ή δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από τις Ελληνικές αρχές. Ναι μεν αρνήθηκε πως γίνονται, ωστόσο επιχείρησε να θολώσει τα νερά προβάλλοντας μια δήθεν «σύγχυση» περί του τι είναι αποδεκτό και τί όχι στα θέματα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου φέρεται να ζήτησε ο ίδιος να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο δεν μπορεί παρά να συνεκτιμηθεί η δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς είχε προηγηθεί σκληρή επιστολή του Προέδρου της LIBE. Είχε επίσης προηγηθεί και η πρόσφατη παραίτηση-αποπομπή Λεζερί από την ηγεσία της FRONTEX, τη βράβευση του οποίου προσπάθησε να δικαιολογήσει συνδέοντάς την με τη... συμβολή του οργανισμού στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 και παραγνωρίζοντας όλες τις παρατυπίες στις οποίες έχει εμπλακεί η FRONTEX (άρα και ο παραιτηθείς επικεφαλής της) την τελευταία διετία.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής LIBE o Κώστας Αρβανίτης σημειώνει: «Ο Νότης Μηταράκης με ένα κάθε άλλο παρά πειστικό σόου, βασισμένο σε υπεκφυγές και προφανή ψέματα, απέτυχε να υποστηρίξει τη χώρα μας, απέτυχε να αναδείξει τις πραγματικές ευθύνες τόσο της Τουρκίας με τα βρώμικα παιχνίδια που παίζει στο προσφυγικό, όσο και της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας. Με τα καυτά ερωτήματα να μένουν για μια ακόμη φορά αναπάντητα, καμία πειστική εξήγηση δεν άκουσαν οι Ευρωβουλευτές. Με τη θλιβερή εξαίρεση του ΕΛΚ και του Ακροδεξιού ECR η Δημοκρατική Ευρώπη δείχνει πλέον ανοιχτά την ενόχλησή της για τις τυχοδιωκτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που κορυφώνεται η Τουρκική προκλητικότητα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE:

Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ και μας ενημερώνετε. Πάντα η κατ’ ιδίαν επικοινωνία είναι πολύ πιο γόνιμη. Κάποια στιγμή θέλω να μας πείτε το όνομα της ανεξάρτητης αρχής ελέγχει αυτές τις περιπτώσεις που κατήγγειλε η κυρία Σόφι Ιντβέλτ.

Θα ήθελα καταρχήν να πούμε ξεκάθαρα προς τους συναδέλφους ότι εδώ έχουμε σταθερά μια εργαλειοποίηση από την Τουρκία σε ότι αφορά στο προσφυγικό και άλλα ζητήματα. Αυτό είναι δεδομένο, το τι κάνει η Τουρκία. Αλλά η Τουρκία δεν είναι χώρα της ΕΕ. Αυτό κάνει η Τουρκία.

Εδώ λοιπόν θέλω να βάλω δύο ζητήματα για να καταλάβουμε. Πρώτον: κύριε Υπουργέ, προβεβλημένοι Υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη παραδέχονται δημοσίως ότι γίνονται pushbacks. Κατσαφάδος, Υπουργός: “Τους αποτρέπουμε να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.” “Μα αυτό είναι pushback,” λέει ο δημοσιογράφος. “Και που είναι το κακό, δεν κατάλαβα” απαντά ο Υπουργός της κυβέρνησης. Άλλος Υπουργός, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ: “Οι καταγγελίες για pushbacks από ανθρωπιστικές οργανώσεις που το ακούω προσωπικά μου είναι παγερά αδιάφορες. Μα δεν φαντάζεστε πόσο αδιάφορες μου είναι. Δεν θα μας κάνει ντα η κυρία Επίτροπος.” Κυρία Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης, δική σας Υπουργός: “Οι Βρυξέλλες κάνουν το εξής. Όταν δεν φυλάμε τα σύνορα, βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, ορμούν 1.5 εκ. όταν τα φυλάμε μας δημιουργούν θέματα. Δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου τι λένε οι Βρυξέλλες. Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Βρυξέλλες.” Αυτά, υφυπουργός μετανάστευσης. Να μη συνεχίσω λοιπόν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Κι εσείς κύριε Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας - σήμερα ήσασταν πολύ συνετός - αλλά στο ελληνικό κοινό όταν μιλάτε μας αποκαλείτε προδότες, προσωπικά, λέτε ότι οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά προβάλλουν τις θέσεις της Τουρκικής προπαγάνδας - και ξέρετε για έναν Έλληνα είναι πολύ βαρύ αυτό - πόσο μάλλον και για οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο. Και θέλω να σας ρωτήσω, εάν εσείς, τις δηλώσεις αυτές των κυβερνητικών στελεχών τις ασπάζεστε ή είναι ατυχείς; Είναι πολύ σημαντικό.

Δεύτερο, θέλω να σας ρωτήσω γιατί εσείς βραβεύσατε τον κ. Λεζερί; Ποιος ήταν ο λόγος; Γιατί ο κ. Λεζερί παραιτήθηκε λόγω μιας σειράς από ζητήματα που έβαλε εδώ η επιτροπή μας.

Και τρίτο, και τελευταίο. Θέλω να σας ρωτήσω, οι διεθνείς οργανισμοί που βάζουν θέματα: ο ΟΗΕ, οι μεγάλες ΜΚΟ, οι αναγνωρισμένες, η επιτροπή μας που συστήνει, βάζει θέματα, λέει προσοχή, αυτά τα παίρνετε υπόψιν σας, ή πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων σε ένα ελληνικό κοινό, το οποίο σε ένα μέρος του, μπορεί να αρέσκεται να βρίσκει και εσωτερικούς εχθρούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)