to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:53 | 01.03.2014

Διεθνή

Μια αισιόδοξη παρατήρηση για την τρίτη πολιορκία της Σεβαστούπολης

Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας


Τις φωτογραφίες σχολιάζει ο Πρόδρομος Σεϊτανίδης:

Καημένη Σεβαστούπολη, τι σού ΄μελε να πάθεις! Η δόλια πόλη έχει το ατυχές προνόμιο να βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Γι’ αυτό άλλωστε ιδρύθηκε. Την πολιόρκησε η συμμαχία Οθωμανών, Βρετανών και Γάλλων από τον Οκτώβρη του 1854 ως το Σεπτέμβριο του 1855. Πήραν την πόλη, βέβαια, αλλά όπως αποδείχθηκε ούτε φτηνά την κέρδισαν, ούτε και για πολύ. Την πόλη την πολιόρκησε και ο ναζιστικός στρατός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον Οκτώβρη του 1941 έως τον Ιούλιο του 1942. Και οι Γερμανοί την κατέκτησαν αλλά, ως γνωστόν, η νίκη τούς βγήκε κάπως ξινή. Σήμερα, που παρακολουθούμε την ολοκλήρωση του Ουκρανικού δράματος και που η Σεβαστούπολη, μαζί με όλη την Κριμαία, αποτελεί πάλι το διακύβευμα δύο ισχυρών στρατών, δεν μπορώ παρά να κάνω μια θετική σκέψη. Άνοιξη μπαίνει, άλλωστε, και οφείλουμε να είμαστε όσο πιο αισιόδοξοι αντέχουμε...

Θυμάμαι, λοιπόν, την πτώση της ΕΣΣΔ και τον διαμελισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου στις τέσσερις χώρες που ως τότε το φιλοξενούσαν: τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία. Η ρώσικη αρκούδα στραβοκοίταξε έντονα τους νεόκοπους πυρηνικούς της εταίρους. Το Καζακστάν είπε με τη μια «Δεν πα ΄να γαμηθούν και τα πυρηνικά σας; Πάρτε τα πίσω και φέρτε μου ανάπτυξη!» και αποσύρθηκε στην ερημιά του. Η Λευκορωσία και η Ουκρανία γλυκοκοίταξαν την προοπτική ενός πυρηνικού οπλοστασίου, αν όχι για πολεμική χρήση, τουλάχιστον ως μελλοντικό μοχλό πίεσης, όπως περίπου κάνει τώρα η Βόρεια Κορέα. Η διεθνής πίεση υπήρξε άκαμπτη και οι ρώσικες πιέσεις αφόρητες. Έτσι, οι τρεις πρώην σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες απεμπόλησαν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και το Μάιο του 1992 υπέγραψαν το πρωτόκολο της Λισαβόνας για το Σύμφωνο της Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων, γνωστότερο ως START I. Δεν συμπάθησα ποτέ τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ αλλά εν προκειμένω ν’ αγιάσει η καράφλα του! Μέχρι που θα άναβα κι ένα σφηνάκι βότκα στη μνήμη του Μπαρίς Γιέλτσιν, που τον διαδέχτηκε.

Γιατί, σκέφτεστε τώρα, στη χώρα όπου άνθισε το μακάβριο Τσερνομπίλ, να είχαμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ένοπλων και λυσσασμένων νεοναζήδων να περιφέρονται γύρω από ημιαφύλακτες αποθήκες με πυρηνικές κεφαλές; Ούτε ο τρελός επιστήμονας Δρ Στρέηντζλαβ από το «ΣΟΣ Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» του Κιούμπρικ δεν θα τολμούσε να το ονειρευτεί στις πιο καυτές του στρατολαγνικές του φαντασιώσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)