to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το μη χείρον, βέλτιστο; Η αμερικανική αριστερά και οι δημοκρατικοί στον δρόμο προς τις κάλπες

Με λιγότερο από δύο βδομάδες να έχουν απομείνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η Αμερικανική αριστερά βρίσκεται ακόμα διχασμένη.


Με λιγότερο από δύο βδομάδες να έχουν απομείνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η Αμερικανική αριστερά βρίσκεται ακόμα διχασμένη. Η ήττα του Μπέρνι Σάντερς στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος χώρισε το προοδευτικό τόξο σε δύο στρατόπεδα. Από την μια, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αριστερών σχολιαστών και πολιτικών όπως ο Μπέρνι Σάντερς, η Αλεξάνδρα Οκάσιο-Κορτέζ και ο Νόαμ Τσόμσκι συνεχίζουν να παροτρύνουν τους προοδευτικούς ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ του Τζο Μπάιντεν ακόμα και αν δεν συμφωνούν με τις θέσεις του. Από την άλλη, αρκετές προσωπικότητες της Αμερικανικής αριστεράς όπως ο Chris Hedges και ο Glenn Greenwald, παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τις πραγματικές τους προτιμήσεις ακόμα και αν αυτές δεν έχουν πιθανότητα εκλογής στην δικομματική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Με το σύνθημα “Never Biden” (Ποτέ Μπάιντεν), καλούν την αμερικανική αριστερά να μην χαρίσει την ψήφο της σε έναν πολιτικό τον οποίο ουσιαστικά απεχθάνονται, όπως ο Τζο Μπάιντεν.

Μπορεί να φαίνεται πως οι συνιστώσες έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις όσον αφορά το εκλογικό ζήτημα, και οι δύο όμως έχουν βάσιμα επιχειρήματα στα οποία στηρίζουν τις θέσεις τους. Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές και πόσο καλά στέκουν οι μέθοδοι τους στο σκληρά αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα; Είναι η διαφωνία τους μια σύγκρουση αρχών η απλά μια διαφορετική αντίληψη της Αμερικανικής εκλογικής πραγματικότητας; Με δεδομένο ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη συζήτηση οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, μπορεί να υπάρξει αμοιβαίος συμβιβασμός ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μέτωπο;

Η ψήφος στον Μπάιντεν, πιστεύουν όσοι δεν επιθυμούν να τον στηρίξουν, είναι μια ψήφος φόβου που θα αποδυναμώσει τα προοδευτικά κινήματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ισχυρότερα σε περιόδους που κυβερνούν συντηρητικοί. Οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής είναι ισχυρότεροι από ποτέ, το κίνημα Black Lives Matter έχει πρωτόγνωρη δυναμική και οι μεγαλύτερες αντιπολεμικές εξεγέρσεις γίναν επί Νίξον, Ρήγκαν και Μπους.

Η αντί-Μπάιντεν πτέρυγα παρατηρεί πως στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ουσιαστικά ένα μόνο κόμμα, το κόμμα της άρχουσας τάξης στο οποίο τυχαίνει να υπάρχουν δύο φατρίες: οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ενώ ο Μπάιντεν φαινομενικά διαφέρει από τον Τραμπ, εξυπηρετεί εξίσου πιστά τα συμφέροντα της Αμερικανικής ελίτ, πράγμα που επαληθεύει η πολιτική του σταδιοδρομία. Μια ψήφος στον Μπάιντεν λοιπόν, όχι μόνο επαληθεύει την κυριαρχία της ελίτ αλλά και αποδέχεται τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες ως αναπόφευκτες. Είναι δυνατόν ένας ψηφοφόρος που επιθυμεί αληθινή συστημική αλλαγή να ψηφίζει με τρόπο ο οποίος επικυρώνει το κατεστημένο;

Στα ερωτήματα αυτά έχει απαντήσει γλαφυρά ο Νόαμ Τσόμσκι: «Μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω σε πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο για την αριθμητική. Ψήφος σε τρίτο κόμμα ή αποχή σε κρίσιμες πολιτείες, είναι ψήφος υπέρ του Τραμπ». Ο Τραμπ είναι τουλάχιστον αυταρχικός αν όχι φασίστας, είναι ρατσιστής, ομοφοβικός, μισογύνης, έχει αυξήσει επικίνδυνα τις πιθανότητες ενός ευρείας κλίμακας πολέμου και τέλος θα κλιμακώσει καταστροφικά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν προβούμε σε διεθνείς συγκρίσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι πλέον κατατάσσονται μεταξύ των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων με νεοφασιστική προέλευση. Αυτοί είναι μόνο λίγοι λόγοι για τους οποίους η αντί-Τραμπ αριστερή μερίδα θέλει να ρίξει τον Αμερικάνο πρόεδρο ψηφίζοντας τον Μπάιντεν.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως ο Μπάιντεν δεν είναι η επιλογή της αριστεράς. Όμως μια ψήφος στους Δημοκρατικούς δεν ισοδυναμεί με ψήφο διατήρησης των υφισταμένων συνθηκών, αλλά με ψήφο ενάντια σε δραματικά χειρότερες συνθήκες. Μια νίκη των Δημοκρατικών στις επικείμενες εκλογές, αν συνδυαστεί με την διατήρηση του υπάρχοντος κύματος ακτιβισμού, μπορεί να βγάλει την αμερικανική κοινωνία από τον συντηρητικό βούρκο στον οποίο έχει βυθιστεί. Αυτή την άποψη στηρίζει με πάθος και ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος σημείωσε πως «μπορεί η εκλογική μου εκστρατεία να έχει τελειώσει, αλλά το κίνημα είναι ακόμα ζωντανό». Ο ίδιος, καθώς και οι προοδευτικοί συνεργάτες του, κατέχουν πλέον καίριες πολιτικές θέσεις, οι οποίες μπορούν να κατευθύνουν το πρόγραμμα των Δημοκρατικών προς τα αριστερά.

Η πλειοψηφία της Αμερικανικής αριστεράς έχει πλέον συσπειρωθεί πίσω από ένα σύνθημα: “Dump Trump then Combat Biden” (Ρίξε τον Τραμπ, μετά πολέμα τον Μπάιντεν [1]). Η μεγάλη ερώτηση που καλείτε να απαντήσει η μειοψηφία είναι: Αξίζουν τα πιθανά κέρδη που θα αποκομίσει το αριστερό κίνημα -αν απέχει από τις εκλογές- το ρίσκο μιας δεύτερης θητείας Τραμπ; Ίσως αυτή η μειοψηφία είναι που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και το μέλλον της Αμερικής. Μένουν ακόμα λίγες ακόμα μέρες για να το μάθουμε.


* Ο Σπύρος Κασάπης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν


[1] https://countercurrents.org/2020/07/dump-trump-then-combat-biden/?fbclid=IwAR3IJtJCYGy76dsEY-6w12SsViyWmIexO3t1zpnPHkCpauCBFr1Ybu0Cu_0

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)