to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 06.10.2018

Πολιτισμός

Μη χάσετε σήμερα με την ΑΥΓΗ το βιβλίο του Κώστα Φιλίνη: Θεωρία των παιγνίων και πολιτική στρατηγική

Ένα βιβλίο σημείο αναφοράς για την πολιτική σκέψη


Ένα βιβλίο σημείο αναφοράς για την πολιτική σκέψη προσφέρει η ΑΥΓΗ, σήμερα, Σάββατο 06.10.2018. Το βιβλίο “Θεωρία των παιγνίων και πολιτική στρατηγική” του Κώστα Φιλίνη ήταν το πρώτο που γράφτηκε στα ελληνικά για το θέμα αυτό και παραμένει ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο Κώστας Φιλίνης συνέγραψε το βιβλίο αυτό στις φυλακές, επί δικτατορίας.

"Δεν είναι μονό το πρώτο, αλλά και ένα από τα καλύτερα που διάβασα" σημειώνει στην εισαγωγή της νέας έκδοσης του, ο Γιώργος Τσεμπελής, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο κολλέγιο Rapoport του πανεπιστημίου του Michigan.

Στη «Θεωρία των παιγνίων και πολιτική στρατηγική» (εκδ. Κείμενα, 1972, β' έκδ. Θεμέλιο, 2008) ο Κώστας Φιλίνης αναλύει το μοντέλο αυτής της θεωρίας καταγράφοντας εφαρμογές της Θεωρίας των παιγνίων επιλέγοντας ως παραδείγματα την Οκτωβριανή Επανάσταση και το Μάη του ‘68. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη μέθοδο αυτή, με τρόπο κατανοητό σε μη ειδικούς αναγνώστες και να κάνει αντιληπτή τη χρησιμότητα αυτού του θεωρητικού εργαλείου στην λήψη των αποφάσεων για το χειρισμό των πολιτικών συγκρούσεων.

Ο Κώστας Φιλίνης ήταν απο τα ιδρυτικά στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού και ευρωβουλευτής από το 1985 ως το 1989. Παρέμεινε έγκλειστος από το 1955-1966 ενώ κατά τη διάρκεια της χούντας συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1967 και καταδικάζεται σε ισόβια παραμένοντας στη φυλακή μέχρι το 1973. Εκτός από το σημαντικό έργο του, τη Θεωρία των Παιγνίων που προσφέρει το Σάββατο η ΑΥΓΗ επιμελήθηκε μεταφράσεις ξένων συγγραφέων όπως του Καρλ Μαρξ και του Αντόνιο Γκράμσι.  Υπήρξε υποδιευθυντής της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ.

«Κάθε θεωρία είναι μια αφαίρεση, δεν είναι η ίδια η ζωή. Όταν αυτό το ξεχάσουμε, μπορεί όχι μόνο να πάψει να μας βοηθάει, αλλά επιπλέον να μετατραπεί σε μια κλίνη του Προκρούστη πάνω στην οποία θα θέλαμε βίαια να προσαρμόσουμε την πραγματικότητα και τη ζωή. Αλλά όποιος επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του Προκρούστη δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι υπάρχει και ο Θησέας» συμβουλεύει στο τέλος του βιβλίου του ο Κώστας Φιλίνης αποτρέποντας μας από εύκολες αναγνώσεις και δογματικές προσεγγίσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)