to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 20.09.2013

Διεθνή

Μεξικό: Τουλάχιστον 160 νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν σήμερα τις ιδιαίτερα δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταπλακωθεί από τόνους λάσπης με αποτέλεσμα 68 άνθρωποι να αγνοούνται έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις την τελευταία εβδομάδα από τις οποίες συνολικά σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται τουλάχιστον 160 άνθρωποι.


Χθες Πέμπτη περίπου 100 στρατιώτες και αστυνομικοί στάλθηκαν να βοηθήσουν τις σωστικές προσπάθειες στο χωριό Λα Πιντάδα, στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο τμήμα του Μεξικού. Μεγάλο μέρος του χωριού --κατοικίες, το σχολείο, η εκκλησία-- έχουν καταπλακωθεί από τόνους λάσπης.

Σε όλη τη χώρα, «ως αυτή τη στιγμή καταμετράμε 97 νεκρούς» στις ανατολικές και στις δυτικές ακτές της χώρας, ανακοίνωσε χθες ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο Foro TV.

Οι δύο καταιγίδες που έπληξαν και τα δύο αυτά τμήματα της χώρας, και για λίγο είχαν φτάσει στο βαθμό του κυκλώνα, πριν αποδυναμωθούν αφού έφθασαν πάνω από την ξηρά, έπληξαν συνολικά 200.000 ανθρώπους, ενώ 50.000 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το Γκερέρο είναι η πολιτεία η οποία επλήγη περισσότερο από τις συνέπειες του κυκλώνα Μανουέλ, ο οποίος έφθασε χθες στις βορειοδυτικές ακτές του Μεξικού το πρωί, στην πολιτεία Σιναλόα, πριν υποβαθμιστεί αργότερα μέσα στην ημέρα σε τροπική καταιγίδα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η χώρα επλήγη ταυτόχρονα από την καταιγίδα Μανουέλ στα δυτικά, που ενισχύθηκε αργότερα, και τον κυκλώνα Ίνγκριντ στα ανατολικά. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε σπάνιο από μετεωρολόγους, προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις που πλημμύρισαν σπίτια, απέκοψαν δρόμους, γέφυρες, και προκάλεσαν δεκάδες θανάτους.

Στο χωριό Λα Πιντάδα τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να διακόψουν για ώρες τις προσπάθειές τους, λόγω των φόβων ότι η βροχή, που συνεχιζόταν, θα προκαλούσε νέα κατολίσθηση.

Στο μεταξύ χθες βράδυ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχασαν κάθε επαφή με ένα ελικόπτερο που μετέφερε κατοίκους από το χωριό σε ασφαλέστερο σημείο. Αφού ολοκλήρωσε μια πτήση κατά την οποία διέσωσε τους πλημμυροπαθείς και ενώ επέστρεφε στο Λα Πιντάδα με τρία μέλη πληρώματος, «χάσαμε την επαφή» με το ελικόπτερο αυτό, είπε ένας αξιωματικός των συνεργείων διάσωσης στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα ενδέχεται να αυξηθεί πολύ. Σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκερέρο, είναι αδύνατη η επικοινωνία με «εκατοντάδες κοινότητες ιθαγενών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών». Η οργάνωση αυτή κατήγγειλε την έλλειψη συντονισμού των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών.

Στο διάσημο τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, από το οποίο εξακολουθεί να είναι αδύνατο να φύγει κανείς οδικώς, η απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων τουριστών που παγιδεύτηκαν στην πόλη συνεχιζόταν με αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να συντονίσει τις επιχειρήσεις αρωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προχθεσινό σχετικό

Μεξικό: Τουλάχιστον 55 νεκροί από τις πλημμύρες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)