to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 14.09.2012

left.gr

Διεθνή

Μεξικό: Κοινότητα των Chiapas απειλείται με επίθεση

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησαν ότι περίπου 200 υποστηρικτές των Ζαπατίστας σε αυτόχθονη κοινότητα των Τσιάπας στην ορεινή περιοχή του Σαν Μάρκος Αβίλες του Μεξικού κινδυνεύουν από βίαιη επίθεση και εκτοπισμό. Οι απειλές που δέχεται η κοινότητα αυξήθηκαν ραγδαία και επικίνδυνα μετά της εκλογές του Ιουλίου στο Μεξικό.



Οι εισβολείς είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης και έχουν οργανωθεί σε παραστρατιωτικές ομάδες βαριά αρματωμένοι με καραμπίνες, δίκανα, και πιστόλια. Συγκεκριμένα, έχουν βάλει στόχο τα γυναικόπαιδα. Ήδη έχουν αρπάξει γη, σοδειές και ζώα από τη κοινότητα αφήνοντας τους κατοίκους της χωρίς τρόφιμα. Παρατηρητές από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και ότι οι οικογένειες που την απαρτίζουν έχουν πληγεί ψυχολογικά και σωματικά σε τεράστιο βαθμό.
 
 
Το Σαν Μάρκος Αβίλες βιώνει αυτό τον εφιάλτη από τον Αύγουστο 2010, μετά την κατασκευή του αυτόνομου σχολείου Ζαπατίστας στην περιοχή τους. Οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν τον Οκτώβριο 2010 και κατέληξαν στη φυγή 170 γυναικών, αντρών και παιδιών που αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό βουνό για περίπου ένα μήνα. Εκεί ζούσαν εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Σκεπασμένοι με κομμάτια από πλαστικό, κοιμόντουσαν μέσα στη λάσπη χωρίς σχεδόν κανένα εφόδιο. Ένας από τους εκτοπισμένους περιγράφει την κατάσταση: "Τορτίγιας [καλαμποκόψωμο] είχαμε για να φάμε αλλά ποζόλ [ποτό ή σούπα με βάση το καλαμποκάλευρο] δεν είχαμε. Για 33 μέρες είμασταν βρεγμένοι, κρύωναμε και πεινούσαμε. Μέσα σ' αυτό το διάστημα δυο από τις γυναίκες μας γέννησαν". 

Το συμβούλιο καλής διακυβέρνησης των Ζαπατίστας (Juntas de Buen Gobierno - JBG) στην κοινότητα του Oventic δήλωσε: "Οι σύντροφοί μας από το Σαν Μάρκος Αβίλες υφίστανται τη βία γιατί είναι αυτόχθονες, γιατί ανήκουν στους Ζαπατίστας και γιατί άνοιξαν το δικό τους αυτόνομο σχολείο".
 
 
Μέλος της κοινότητας του Σαν Μάρκος Αβίλες είπε: "Πιστεύουμε ότι το αυτόνομο σχολείο μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας καλή παιδεία, μάθηση, ένα καλό παράδειγμα. Η κυβέρνηση έχει και αυτή τα σχολεία της, αλλά δεν είναι σωστή παιδεία και ούτε μαθαίνουν στα παιδιά μας σωστά. Δεν παρέχουν σωστή μάθηση και αυτά που διδάσκουν δεν έχουν σχέση με μας. Έτσι αποφασίσαμε και ανοίξαμε το δικό μας σχολείο".
 
 
Μετά από 33 μέρες εκτοπισμού, το φθινόπωρο του 2010 οι γειτονικές κοινότητες και το τοπικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνόδευσαν τους Ζαπατίστας του Σαν Μάρκος Αβίλες πίσω στα σπίτια τους. Εκεί βρήκανε τα σπίτια τους, το βιός τους, τα χωράφια τους με το καλαμπόκι, τα φασόλια, τις μπανάνες, τα ζαχαροκάλαμα, τον καφέ και τα λιγοστά τους κοτόπουλα και ζώα κατεστραμμένα ή κλεμμένα.
 
 
Τα τελευταία δύο χρόνια οι Ζαπατίστας του Σαν Μάρκος Αβίλες ζούν κάτω από καθεστώς τραυματικών εμπειριών και τρόμου και υποβάλλονται σε συνεχείς απειλές, παραβιάσεις και προσβολές. Τον περασμένο Ιούλο και Αύγουστο η κατάσταση επιδεινώθηκε σε τέτοιο σημείο που πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξει επανάληψη των γεγονότων του 2010 ή χειρότερα.
 
 
Οι Ζαπατίστας του Σαν Μάρκος Αβίλες και το συμβούλιο καλής διακυβέρνησης του Oventic έχουν εξαγγείλει κάλεσμα για αλληλεγγύη. Κατά το κάλεσμά τους του Αυγούστου για δράση οι υποστηρικτές των Ζαπατίστας δήλωσαν: "Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν μεμονωμένα επεισόδια. Ήταν αναπόσπαστο μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου εξόντωσης που έχει εξαπολύσει η κακή κυβέρνηση του Μεξικού, μαζί με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, εδώ και 18 χρόνια προκειμένου να εξαλείψει το κίνημα των Ζαπατίστας και όλα όσα έχει δώσει στην υφήλιο".
 
"Οι στόχοι αυτού του πολέμου ήταν και θα είναι η αποικιοκρατία και η πάση θυσία καταστροφή της αυτονομίας και αντίστασης των αυτόχθονων αλλά και η αρπαγή της πατρογονικής τους γης ώστε να εκμεταλλευτούν προς όφελος των εξουσιαστών τους τους φυσικούς πόρους που μας έχει δωρίσει η Μητέρα Γη".
 
 
"Η καταστολή, η βία και ο θάνατος από τα χέρια της κακής κυβέρνησης του Μεξικού περιμένει αυτούς που αντιστέκονται, που υπερσπίζονται τη γη τους, τη ταυτότητά τους, το πολιτισμό τους και την αυτονομία τους, δηλαδή όλα που αποτελούν όλο τους το είναι".
 
 
Ανάμεσα σε άλλους, το Δίκτυο Ζαπατίστας της Μεγάλης Βρετανίας και το Κίνημα για Δικαιοσύνη στα Μπάριο της Νέας Υόρκης στηρίζουν και αυτά την άμεση έκκληση για στήριξη που εξήγγειλε το Σαν Μάρκος Αβίλες.
 
 
Maria Gomeze-mail:  [email protected]

tags: Μεξικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)