to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 06.04.2022

Διεθνή

Μεξικό: Αύξηση της βίας κατά δημοσιογράφων στο πρώτο μισό της θητείας του Λ. Ομπραδόρ

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που στο Μεξικό καταγράφεται σειρά δολοφονιών δημοσιογράφων, προκαλώντας επικρίσεις από τον τοπικό Τύπο αλλά και από Αμερικανούς βουλευτές, ενώ ο Λόπες Ομπραδόρ στοχοθετεί συχνά δημοσιογράφους στη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρεί.


Η βία εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα στη διάρκεια του πρώτου μισού της θητείας του προέδρου Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατά 85% σε σχέση με το πρώτο μισό της θητείας του προκατόχου του, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που στο Μεξικό καταγράφεται σειρά δολοφονιών δημοσιογράφων, προκαλώντας επικρίσεις από τον τοπικό Τύπο αλλά και από Αμερικανούς βουλευτές, ενώ ο Λόπες Ομπραδόρ στοχοθετεί συχνά δημοσιογράφους στη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρεί.

Το 2021 ο Μεξικανός πρόεδρος επέκρινε τον Τύπο κατά μέσο όρο έξι φορές τον μήνα, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Article 19.

Τον Μάρτιο ο Λόπες Ομπραδόρ καταφέρθηκε εναντίον των ευρωβουλευτών, αφού αυτοί υιοθέτησαν απόφαση με την οποία τον καλούσαν να περιορίσει τη ρητορική του εναντίον των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντάς τους “πρόβατα”.

Μόνο το 2021 καταγραφόταν μία επίθεση εναντίον δημοσιογράφων κάθε 14 ώρες κατά μέσο όρο. Από αυτές τις επιθέσεις δύο στις πέντε συνδέονταν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Article 19.

“Η συνεχιζόμενη βία εναντίον του Τύπου είναι αποτέλεσμα των απουσών κυβερνήσεων, τόσο της τρέχουσας όσο και των προηγούμενων, που δεν κατάφεραν να (...) ερευνήσουν τα εγκλήματα ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης”, ανέφερε η ΜΚΟ.

“Αντιθέτως επιτίθενται ευθέως εναντίον των μέσων ενημέρωσης, στιγματίζοντάς τα, με σωματική βία και παρενοχλήσεις, μεταξύ άλλων προσβολών”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τρία πρώτα χρόνια και ένα μήνα της θητείας του Λόπες Ομπραδόρ στην προεδρία του Μεξικού καταγράφηκαν 1.945 επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων 25 φόνων δημοσιογράφων. Το πρώτο μισό της θητείας του προκατόχου του, του Ενρίκε Πένα Νιέτο, είχαν καταγραφεί 1.053 επιθέσεις.

Με οκτώ φόνους να έχουν καταγραφεί τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, η περίοδος αυτή είναι η πιο φονική για τους δημοσιογράφους από το 2000 όταν άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία η Article 19.

Μία δημοσιογράφος που φονεύθηκε τον Ιανουάριο, η Λούρντες Μαλντονάντο, είχε ζητήσει από τον Λόπες Ομπραδόρ βοήθεια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή της, παρά το γεγονός ότι είχε ενταχθεί στο κρατικό πρόγραμμα προστασίας δημοσιογράφων.

Τα προγράμματα προστασίας, τα οποία λειτουργούν σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο στο Μεξικό, “έχουν αποδυναμωθεί πολιτικά”, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

Η Article 19 κάλεσε τον Μεξικανό πρόεδρο να “ενισχύσει τις πολιτικές πρόληψης, προστασίας και πρόσβασης στη δικαιοσύνη” για τους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Μεξικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)