to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 06.09.2021

Διεθνή

Μεξικό: Το άγαλμα του Χρ. Κολόμβου θα αντικατασταθεί με προτομή αυτόχθονης

Το άγαλμα του Κολόμβου (Monumento a Colón) θα μετεγκατασταθεί σε άλλη τοποθεσία στην μεγαλούπολη


Το άγαλμα που αναπαριστά τον εξερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο και δεσπόζει σε κεντρική λεωφόρο της μεξικανικής πρωτεύουσας θα αντικατασταθεί με προτομή αυτόχθονης μεξικανής, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η Κλαούντια Σέινμπαουμ.

Το μπρούτζινο άγαλμα του 19ου αιώνα είχε αφαιρεθεί από τη λεωφόρο Paseo de la Reforma πέρυσι για συντήρηση και αποκατάσταση. Θα παραχωρήσει τη θέση του σε άλλο μνημείο, που θα αποδίδει «κοινωνική δικαιοσύνη» για τον ρόλο της γυναίκας στο Μεξικό, ειδικά της αυτόχθονης, εξήγησε η κυρία Σέινμπαουμ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χθες στην πρωτεύουσα.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε τον Κολόμβο. Αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά οράματα», ανέφερε η κυρία Σέινμπαουμ, διευκρινίζοντας πως το ένα είναι το ευρωπαϊκό όραμα για την «ανακάλυψη της Αμερικής», μολονότι υπήρχαν πολιτισμοί στο Μεξικό αιώνες προτού ο πρώτος ευρωπαίος φθάσει στην ήπειρο.

«Και υπάρχει επίσης ένα άλλο όραμα, το δικό μας, ότι στην πραγματικότητα όταν έφθασε ο Ευρωπαίος στην Αμερική, έγινε συνάντηση δύο πολιτισμών αλλά κατόπιν ακολούθησε η (ισπανική) κατάκτηση», πρόσθεσε.

Το άγαλμα του Κολόμβου (Monumento a Colón) θα μετεγκατασταθεί σε άλλη, ασφαλώς «αντάξιά» του, τοποθεσία στην μεγαλούπολη, διαβεβαίωσε η δήμαρχος.

Αρκετά αγάλματα του ιταλού εξερευνητή, οι εξορμήσεις του οποίου με ισπανική χρηματοδότηση από το 1490 και μετά άνοιξαν τον δρόμο για την κατάκτηση της Αμερικής από τις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες, έχουν επίσης αφαιρεθεί από πόλεις των ΗΠΑ μετά τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter και την παγκόσμια επανεξέταση της κληρονομιάς της αποικιοκρατικής εποχής και της δουλείας.

Η κυρία Σέινμπαουμ ανήκει στην παράταξη του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που προβάλλει την κυβέρνησή του πάνω απ’ όλα ως υπερασπίστρια των φτωχών και αυτοχθόνων κοινοτήτων.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)