to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 04.05.2020

πηγή: parallaximag.gr

Οικονομία

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέες καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους κατασκευής

Ένα «βαρέλι χωρίς πάτο» φαίνεται πως είναι η υπόθεση μετρό Θεσσαλονίκης, μια υπόθεση χωρίς τέλος σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και το κόστος κατασκευής που αλλάζει μέρα με τη μέρα.


Σύμφωνα με αποκαλύψεις των εφημερίδων Έθνος και Πρώτο Θέμα που έρχονται σήμερα στο φως νέα αιτήματα για αποζημιώσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, υπέβαλε πριν από ενάμιση μήνα η ALASA, που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα αιτήματα αφορούν σε καθυστερήσεις της κύριας γραμμής και της γραμμής επέκτασης προς Καλαμαριά.

 

Ειδικότερα, από τα περίπου 50 εκατ. ευρώ, ποσόν 38 εκατ. ευρώ και άνω αφορούν την κύρια γραμμή και άλλα 11,6 εκατ. ευρώ την επέκταση προς Καλαμαριά. Η επιστολή του αναδόχου προς την Αττικό Μετρό έχει ημερομηνία 20 Μαρτίου 2020.

Για τη βασική γραμμή απαιτείται αποζημίωση 38 εκατ. ευρώ γιατί από το διάστημα υπογραφής της σύμβασης τον Ιούνιο 2016 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, εκτελέστηκε μόλις το 50,5% του συμβατικού αντικειμένου. Πρόκειται για εργασίες προϋπολογιζόμενης δαπάνης 256 εκατ. ευρώ, από τα 507 εκατ. που προβλέπονταν. Ως αιτίες αναφέρονται ο ανασχεδιασμός του σταθμού της Αγίας Σοφίας, αλλά και το φρενάρισμα του σταθμού του Βενιζέλου με τις νεές εξελίξεις. Ο ανάδοχος σκοπεύει να διεκδικήσει επιπλέον αποζημιώσεις για την περίοδο από τις αρχές του του 2020 μέχρι σήμερα. Σε σχέση με την Καλαμαριά, ο Άκτωρας διεκδικεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία καταγγέλλει την Αττικό Μετρό για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων και καθυστερήσεις στην έγκριση μελετών, αλλά και στη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τα πρόσθετα έργα, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην πρόοδο του έργου. Ο Άκτωρας υποστηρίζει στην επιστολή του ότι λόγω της υστέρησης του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των έργων στην Καλαμαριά, που οδήγησαν στην «αποδιοργάνωση του συνολικού προγραμματισμού και στη διατάραξη της κατασκευαστικής αλληλουχίας», ως τον Δεκέμβριο του 2019 είχε εκτελέσει εργασίες συνολικού ύψους 235 εκατ. ευρώ έναντι προγραμματισμένων εργασιών ύψους 312 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε ως συνέπεια απώλεια κονδυλίων 76,6 εκατ. ευρώ από απορροφήσεις έργων, στις οποίες, όπως εκτιμά ο ανάδοχος, αντιστοιχούν γενικά έξοδα 11,6 εκατ. ευρώ, όσα είναι και οι αιτούμενες αποζημιώσεις.

Και φτάνοντας στο ζουμί της υπόθεσης, την περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου, στην επιστολή του ο ανάδοχος προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξει νέα ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με απροσδιόριστο το κόστος αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσής του. Μάλιστα, στην επιστολή της Άκτωρ «αφήνει ανοικτό το περιθώριο να λειτουργήσει το έργο χωρίς τον σταθμό για ένα διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων».

Με την ίδια επιστολή αφήνονται αιχμές σε βάρος της Αττικό Μετρό καθώς, όπως σημειώνεται, ακόμη δεν είχε κοινοποιηθεί στην κοινοπραξία η απόφαση ανασχεδιασμού του σταθμού, ούτε έχουν δοθεί οι απαιτούμενες εντολές για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, γεγονός που καλλιεργεί, κατά τον ανάδοχο, έναν απροσδιόριστο χρόνο καθυστερήσεων, διατηρώντας όμως αμετάβλητες τις δαπάνες για τη διατήρηση των εργοταξίων και του προσωπικού (κόστος λειτουργίας κοινοπραξίας, εξοπλισμού, ασφαλιστήριων συμβολαίων έργου, προμήθειες εγγυητικών επιστολών, μισθοδοσίες προσωπικού, δαπάνες φύλαξης κ.ά.).

Οι νέες εξελίξεις αφήνουν εντελώς εκτεθειμένη την κυβέρνηση  και τη διοίκηση της Αττικό Μετρό που ισχυρίζονταν ότι όλα προχωρούν κανονικά. Ο υπουργός μεταφορών κ. Καραμανλής δήλωνε το φθινόπωρο πως: ”Το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να βάλουμε και το έχουμε βάλει είναι το 2023 να λειτουργήσει ενιαία το Μετρό, μαζί με το Σταθμό Βενιζέλου”.

Την 1η Απριλίου ο Νίκος Ταχιάος, πρόεδρος της Αττικό Μετρό: «Προχωρούν κανονικά οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης», δήλωσε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξει ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον κορονοϊό. Εμείς βαδίζουμε προσηλωμένοι στο χρονοδιάγραμμα που λέει ότι το μετρό πρέπει να παραδοθεί στην πόλη και στους χρήστες του τον Απρίλιο του 2023», τόνισε ο κ. Ταχιάος.

Για την κατασκευή του σταθμού αναμένεται να υπογραφεί νέα συμπληρωματική σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό και του αναδόχου, η οποία θα προσδιορίζει και το κόστος επανασχεδιασμού του έργου.

Από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε έπρεπε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να είχε τελειώσει το μετρό της Θεσσαλονίκης, έχουν μεσολαβήσει επτά χρόνια. Οι αποζημιώσεις ήδη αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των χρημάτων που έχουν μέχρι στιγμής διατεθεί για την κατασκευή του έργου: 200 έναντι 800 εκατ. ευρώ.

Κ.Νοτοπούλου: «Σήμερα όλοι γνωρίζουν ποιος μας οδηγεί στο νέο φιάσκο ούτε Aρχαία ούτε Μετρό»

«Σήμερα γνωρίζουν όλοι ποιος ξεκίνησε το Μετρό ξανά, ποιος το υλοποίησε 3,5 φορές πιο γρήγορα, ποιος υλοποίησε το έργο από το 30% στο 75%, ποιος επρόκειτο να το παραδώσει στα τέλη του 2020, ποιος το μετέθεσε για το 2023, ποιος διασφάλιζε και Μετρό και αρχαία και ποιος μας οδηγεί στο νέο φιάσκο ούτε Μετρό, ούτε αρχαία» σχολιάζει η Κ. Νοτοπούλου

  • Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση: Εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)