to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 27.06.2012

left.gr

Πολιτική

«Μέτρα λιτότητας: Ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα»

Η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδίκασε με τρία ψηφίσματά της και με μεγάλη πλειοψηφία, τη μονόπλευρη λιτότητα που επιβάλλουν στους λαούς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης συμμετείχε και ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.


Χθες στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τρία ψηφίσματά της καταδίκασε τη μονόπλευρη λιτότητα που επιβάλλουν στους λαούς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι οι πολιτικές λιτότητας συνιστούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Η συνέλευση δήλωσε ότι «οι δημοσιονομικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εντείνουν τον περεταίρω κίνδυνο εμβάθυνσης της κρίσης και υπονόμευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων». Τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας  συνδέεται συχνά με οργανισμούς-φορείς όπως η τρόικα του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ  "των οποίων ο χαρακτήρας εγείρει ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Εισηγητής της πρώτης έκθεσης με τίτλο «Μέτρα λιτότητας-ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα» υπήρξε ο Γερμανός βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Andrej Hunko. Ο κ. Hunko υποστήριξε πως αντίθετα με το κυρίαρχο τρέχον επιχείρημα ότι το δημόσιο χρέος των κρατών οφείλεται σε κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η αλήθεια είναι ότι η υπερχρέωση των τραπεζών και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το 2008 μέχρι σήμερα οδήγησαν στη σημερινή διόγκωση των δημόσιων χρεών.

Μάλιστα, ο βουλευτής της Γερμανικής αριστεράς κ Hunko αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, έκανε λόγο για την ξεκάθαρη αποτυχία του μνημονίου. Προέβη δε στην διαπίστωση ότι σε χώρες στις οποίες έχουν εφαρμοστεί προγράμματα λιτότητας από το 2010, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, παρατηρείται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν οδήγησαν σε περαιτέρω οικονομική ύφεση που επηρέασε όλο και αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού, με κύρια θύματα τις ευπαθείς ομάδες (τρίτη ηλικία, νέοι). Οι συνταγές της μονόπλευρης λιτότητας, κατά τον κ. Hunko, όχι μόνο δεν καταπολέμησαν την κρίση αλλά αντιθέτως οδήγησαν στην εμβάθυνση της κρίσης, χωρίς κατ 'ανάγκη να έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία  των χωρών γενικότερα.

Ο βουλευτής της γερμανικής αριστεράς εισηγήθηκε  στην Ολομέλεια της Συνέλευσης μια σειρά από μέτρα με κυρίαρχο στοιχείο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών των εθνικών κοινοβουλίων και την κοινή ευρωπαϊκή δράση των χωρών μελών της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους με σεβασμό στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα που απειλούνται από τις μονόπλευρες συνταγές λιτότητας.

Προσυπογράφοντας τις προτάσεις του εισηγητή Andrej Hunko (Γερμανία, UEL(Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά), η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης  υπογράμμισε  την ανάγκη ουσιαστικού επαναπροσανατολισμού των σημερινών προγραμμάτων λιτότητας. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα:

για την αύξηση των δημοσίων εσόδων από τη φορολόγηση σε υψηλότερες κατηγορίες εισοδημάτων
για την ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών
την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.
για την εισαγωγή νέων φόρων επί ορισμένων κατηγοριών των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εισηγητής της δεύτερης έκθεσης, που αφορούσε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους,  ήταν ο Ιταλός βουλευτής (EPP-Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα) Λούκα Βολοντέ, συμπέρανε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που πλήττει το σύνολο της Ευρώπης, εκθέτει τους νέους σε δυσκολίες άνευ προηγούμενου, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, η φτώχεια και ο αποκλεισμός, συνθλίβοντας την αυτονομία, την αξιοπρέπεια, το επίπεδο ζωής και την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματά τους.

Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας την έκθεση του, απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την άμεση λήψη σειράς μέτρων, μέσω των οποίων θα διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των νέων στην κοινωνία και η ενίσχυσή τους με τη διά βίου επιμόρφωση.

Ο εισηγητής της τρίτης έκθεσης, που αναφέρονταν στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, βρετανός βουλευτής του Εργατικού κόμματος  Άlan Μeale, τόνισε ότι «θα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να δώσουμε δυνατότητα στις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους». 

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η κρίση απειλεί την Ευρωζώνη και επιταχύνει τις αποφάσεις. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει τη λιτότητα. Η κυβέρνηση ασθενεί και απουσιάζει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)